Sai van Wermeskerken viert zijn wondeschone 2-0
NOS VoetbalAangepast

NEC met wondergoal langs Go Ahead, ook Fortuna naar kwartfinales KNVB-beker

NEC heeft zich ten koste van Go Ahead Eagles voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. De Nijmegenaren waren thuis met 2-1 te sterk voor de gasten uit Deventer.

Kaj Sierhuis, de spits van Fortuna Sittard, drukte met twee doelpunten voor de pauze zijn stempel op het duel met Almere City, dat in eigen huis een 2-1 nederlaag te slikken kreeg.

Eind november stonden NEC en Go Ahead in de eredivisie ook al tegenover elkaar in De Goffert. De doelpunten lieten toen lang op zich wachten (0-1 in de 88ste en 1-1 in de 89ste minuut). Dat was op deze bekeravond anders, al leek het daar in het eerste halfuur nog niet op.

Japanse treffers in Nijmegen

Een rollertje van Magnus Mattsson dat via de binnenkant van de paal het veld weer in stuiterde, bleek de opmaat voor een Nijmeegs offensief. En dat bleef niet zonder resultaat. Hij kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten, maar de uithaal van de Japanner Koki Ogawa van buiten het strafschopgebied belandde haarzuiver in de hoek: 1-0.

Go Ahead had weinig in te brengen tegen het verzorgde spel van de thuisploeg en slaagde er pas op slag van rust in enig gevaar te stichten. NEC's bekerdoelman Robin Roefs moest op zijn 21ste verjaardag gestrekt naar de hoek om het schot van Willum Thór Willumsson onschadelijk te maken.

Koki Ogawa haalt uit voor de 1-0

De gasten, die in de eredivisie op de zevende plaats staan met één puntje meer dan NEC, wensten zich niet bij de gang van zaken neer leggen en namen na de hervatting meteen het heft in handen. Kansen bleven uit en NEC herpakte zich. En met succes.

Wonderschoon

Kort nadat Mattsson oog in oog met Jeffrey De Lange nog had gefaald, verbaasde Sai van Wermeskerken vriend en vijand, maar vooral nog zichzelf met een wonderschone treffer. De in Maastricht geboren maar in Japan opgegroeide rechtsback nam vanaf een meter of dertig een afvallende bal vol op de linker (!) pantoffel en zag de met 122 km/uur afgevuurde kanonskogel in het Deventer doel neerploffen: 2-0.

Sai van Wermeskerken staat te verbazen over zijn doelpunt

De diep gestuurde invaller Rober González had de deur helemaal op slot kunnen gooien, maar De Lange voorkwam de 3-0. Sterker, Gerrit Nauber, in de vorige ronde tegen HFC vlak voor tijd de reddende engel, kopte Go Ahead in de 88ste minuut via Roefs naar 2-1. Maar een nieuwe ontsnapping zat er toch niet meer in voor de Eagles.

Sierhuis schiet Fortuna naar kwartfinales

Sierhuis was bij Fortuna Sittard de gevierde man tegen Almere City. De Limburgers waren in de Flevopolder voor rust de baas op het veld en gaven dat gestalte met drie doelpunten, waarvan de laatste geen genade vond in de ogen van scheidsrechter Allard Lindhout. Helaas, want het was een heel fraaie.

Sierhuis kon in de 25ste minuut vogeltje vrij de score openen met een rake kopbal en voegde daar kort voor de pauze een tweede aan toe door alert te reageren toen Almere City de bal niet uit het eigen strafschopgebied weg kreeg.

Dimitrios Siovas is doelpuntenmaker Kaj Sierhuis op de rug gesprongen

Voordat de spelers voor even de warme kleedkamers mochten opzoeken, onderscheidde Sierhuis zich nogmaals met een prachtige uithaal van grote afstand waarop doelman Nordin Bakker het antwoord schuldig moest blijven. De arbitrage had echter buitenspel geconstateerd.

Met een drietal wissels trachtte Almere City-coach Alex Pastoor het tij te keren, maar zijn ploeg wist ook in de tweede helft amper een vuist te maken. Pas in de extra tijd wist Kornelius Hansen het vijandelijke doel te vinden met zijn vijfde bekertreffer - waarmee hij vooralsnog de topscorer is in het toernooi - maar dat was te laat om nog een verlenging af te dwingen.

Zaterdag al krijgt de thuisploeg de kans op revanche als Fortuna Sittard opnieuw op bezoek komt, maar dan voor de competitie. En die confrontatie is voor beide ploegen, die gebroederlijk met negentien punten aan de onderkant van de middenmoot bivakkeren, misschien wel veel belangrijker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl