De beveiliging is in Beloetsjistan opgeschroefd na de Iraanse aanval
NOS NieuwsAangepast

Meerdere aanvallen Iran leiden tot nog meer spanningen Midden-Oosten

Met nieuwe luchtaanvallen in Pakistan voert Iran de druk op in de regio. In 24 uur tijd werden er ook doelwitten aangevallen in Irak en Noord-Syrië. Geen van de betrokken partijen zegt uit te zijn op volledige escalatie. Toch wordt er steeds weer een stap gezet.

De temperatuur loopt in het Midden-Oosten na het uitbreken van de oorlog in Gaza steeds hoger op. Israël en aartsvijand Iran volgen elkaars manoeuvres nauwgezet. Aanvallen over en weer in de regio zijn niet los van elkaar te zien.

De Iraanse luchtaanval op een militie in Pakistan gisteravond was bovendien een opvallende: nooit eerder vuurde Iran raketten af op buurland Pakistan. Internationaal worden de aanvallen breed veroordeeld. Van de VS tot China en de paus: allen roepen op tot kalmte.

Ook vanuit Pakistan werd er verbolgen gereageerd. Bij de aanval kwamen twee kinderen om het leven. Doelwit was de soennitische militie Jaish al-Adl. Deze beweging strijd voor de onafhankelijkheid van Beloetsjistan in Pakistan en Sistan in Iran. De groepering opereert aan beide kanten van de grens. Iran wilde zich mogelijk revancheren voor een eerdere aanval van de militie.

De aanval komt als een verrassing, omdat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en de Pakistaanse premier elkaar gisteren nog spraken op het Wereld Economisch Forum in Davos.

De aanval in Irak was gericht tegen een spionagecentrum van de Israëlische geheime dienst Mossad, stelt de Iraanse Revolutionaire Garde - een claim die Irak tegenspreekt en die niet te verifiëren is. In Syrië zou Islamitische Staat het doelwit zijn geweest. Deze terreurgroep heeft onlangs een zware bomaanslag in Iran opgeëist.

Een Libanese journalist deed gisteren een poging om de chaos in het Midden-Oosten op X weer te geven:

De nieuwe aanvallen zijn hoogstwaarschijnlijk een reactie op de gebeurtenissen in Kerman en de liquidatie van een Iraanse commandant in Syrië. Teheran vestigt nu de aandacht op zich, terwijl het vaak strijdt via proxies, zoals Hezbollah in Libanon, de Houthi's in Jemen, Hezbollah in Libanon en Hashd al Shaabi in Irak. Mogelijk wil het een vuist maken naar de VS, met als boodschap: "Als het echt nodig is komen we zelf in actie."

Anderzijds spelen er mogelijk binnenlandse factoren mee. Het regime heeft al langer te kampen met een ontevreden bevolking die steeds vaker in opstand komt. Er is veel armoede en het land verkeert in een economische crisis.

Veel mensen begrijpen daarom niet dat er veel geld gaat naar pro-Iraanse bewegingen in het buitenland. Het regime zou met de aanvallen aantonen dat het een belangrijke speler in de regio is en blijft, en dat het terugslaat wanneer het wordt aangevallen.

Voorlopig is afkoeling in de regio niet in zicht. De Arabische Liga is met spoed bijeengeroepen vanwege de aanval in Irak. Pakistan heeft zijn ambassadeurs uit Iran en Irak teruggeroepen. "Dit is onaanvaardbaar en Pakistan heeft het recht om te reageren op elke agressie tegen zijn soevereiniteit", zegt een woordvoerder van Beloetsjistan. Of en hoe Pakistan terug zal slaan, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl