Koning Frederik spreekt na de proclamatie door de premier de Denen toe
NOS NieuwsAangepast

Frederik X nu koning van Denemarken, koningin Margrethe afgetreden

De Deense koningin Margrethe II heeft na 52 jaar op de troon haar handtekening gezet onder haar akte van abdicatie en is afgetreden. Haar oudste zoon Frederik is daarmee vanaf nu koning van Denemarken. Zijn vrouw, de Australische Mary Donaldson, is koningin.

Margrethe kondigde bij haar nieuwjaarstoespraak tot ieders verrassing aan dat ze bij leven terugtreedt, iets wat ze voorheen nooit van plan was geweest. Nu, twee weken later, neemt haar zoon het koningschap van haar over.

De vorstin ondertekende haar abdicatieverklaring in paleis Christiansborg in Kopenhagen, het centrum van de Deense macht. Ook Frederiks 18-jarige zoon Christian was daarbij aanwezig. Hij is vanaf nu kroonprins.

Duizenden Denen

Bij paleis Christiansborg, waar ook het Deense parlement zit, zijn vele duizenden Denen verzameld om een glimp op te vangen van hun nieuwe vorst.

Om 15.00 uur kwam kwam de nieuwe koning Frederik X het balkon van het paleis op, waar hij geëmotioneerd naar de mensenmassa zwaaide. Nadat premier Mette Frederiksen had verklaard dat er nu een nieuwe koning is, sprak Frederik de Denen toe.

De nieuwe Deense koning op het balkon van paleis Christiansborg:

Denemarken heeft na 52 jaar nieuw staatshoofd: koning Frederik

Hij sprak daarbij zijn toewijding aan het koningschap uit. Hij zei dat zijn moeder herinnerd zal worden als een buitengewoon regentes. Verder sprak hij de hoop uit dat hij een verbindende koning kan zijn. "Het is een taak waar ik me al mijn hele leven op heb voorbereid en die ik met trots, respect en vreugde op mij neem."

Daarna kwamen ook zijn vrouw en kinderen het balkon op om zich aan de mensen te laten zien en te zwaaien. Na de ceremonie ging de koning terug naar zijn residentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl