Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PSV evenaart record uit jaren 80 • De Jong is de grote man

Dit is ons blog over de voetbaldag van 13 januari, met onder meer een topper in Enschede:

Automatisch een melding ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik dan het belletje aan.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was hem dan weer voor vandaag. Alle eredivisiewedstrijden zitten erop, morgen gaan we weer gewoon verder. We hopen dat jij er dan ook gewoon weer bij bent, want we gaan dat natuurlijk ook weer voor jou op een rijtje zetten in een blog.

We hebben dan de volgende wedstrijden:

FC Volendam - Almere City (12.15 uur)

Go Ahead Eagles - Ajax (14.30 uur)

Vitesse - FC Utrecht (14.30 uur)

Feyenoord - NEC (16.45 uur)

Tot dan!

Bosz: '17 keer winnen is uniek'

PSV-trainer Peter Bosz noemt het record van PSV, 17 keer winnen in de competitie een uniek gegeven. "Wij willen kampioen worden en we zijn weer een stap dichterbij, maar dit record onderweg oprapen is uniek. Dat we nu van elke ploeg hebben gewonnen is knap. We kunnen het volgende week nog unieker maken door ook te winnen bij FC Utrecht."

PSV-aanvaller Luuk de Jong is blij dat zijn team het voor elkaar kreeg om de 17 wedstrijden te voltooien. "We gaan de geschiedenisboeken in. Als je records kan vestigen, dan moet je dat ook doen."

Dit is de stand na zaterdagavond

We hebben nu vijf van de negen wedstrijden van deze speelronde gehad. Dat levert ons de volgende uitslagen en stand op:

  • NOS
    Programma en uitslagen speelronde 17 eredivisie
  • NOS
    De stand na zaterdagavond in speelronde 17

PSV - EXC | 90+4' Klaar!

Het is klaar! PSV presteert iets prachtigs. Het evenaart het eigen eredivisierecord uit het seizoen 1987/1988, toen 17 wedstrijden op rij werden gewonnen. Volgende week, in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, kan het record dus worden overtroffen.

Luuk de Jong was de grote man voor de Eindhovense ploeg. Hij maakte drie treffers.

PSV - EXC | 90+2' Doelpunt Excelsior afgekeurd

En daar denkt Excelsior nog de 3-2 te maken, maar invaller Oscar Uddenas, die het laatste zetje geeft, staat buitenspel.

PSV overleeft deze wedstrijd waar in de tweede helft bij vlagen op halve kracht werd gespeeld.

PSV - EXC | 89' Parrott verzuimt de 3-2 te maken

Oei. Daar had PSV nog bijna de 3-2 om de oren gekregen. Troy Parrott neemt de bal prima mee en schiet ook aardig, maar Benitez pakt de inzet met zijn voeten.

Dat voorkomt nog een paar minuten peentjes zweten voor de thuisploeg.

PSV - EXC | 82' GOAL! Daar komt Excelsior terug

GOAL! PSV denkt deze wedstrijd rustig uit te kunnen spelen, maar daar doet Excelsior niet aan mee. Een goede voorzet van Parrott wordt raak gekopt door Sanches Fernandes.

Dat is een hele keurige treffer, maar meer dan de eer redt de Rotterdamse ploeg er niet mee.

PSV - EXC | 76' Noa Lang komt terug

Noa Lang maakt zijn rentree bij PSV. Hij vervangt na 76 minuten Malik Tillman. De buitenspeler speelde voor het laatst op 25 november een wedstrijd mee bij PSV. Toen viel hij voor 14 minuten in tegen FC Twente. Nu krijgt hij ongeveer hetzelfde aantal minuten.

Noa Lang is terug bij PSV

PSV - EXC | 74' Eindelijk wat actie voor Benitez

Hè, hè, het duurde even, maar Walter Benitez is ook nog in actie gekomen vandaag. Excelsior-aanvaller Couhaib Driouech probeert het eens en haalt goed uit.

De keeper van PSV blijkt wel goed bij de les, want hij tikt de bal er toch nog goed uit.

PSV - EXC | 69' GOAL! Daar is dan de 3-0 eindelijk

GOAL! Daar is de 3-0 alsnog. Het is weer De Jong die hem maakt. Een voorzet van Bakayoko wordt verlengd richting de spits, die van dichtbij kan binnenglijden.

Hij blijft zo zijn recordjacht ook doorzetten. De 17e overwinning voor PSV en de evenaring van het record gaat zo niet meer in gevaar komen.

Luuk de Jong viert zijn derde treffer

PSV - EXC | 62' Weer twee enorme kansen

Weer twee enorme kansen voor PSV. Eerst is Tillman het eindstation van een goedlopende aanval van de thuisploeg. De Amerikaan kan alleen niet afronden, waardoor het nog altijd 2-0 staat.

Daarna gaat Tillman er weer vandoor, maar geeft hij de bal mee op Bakayoko. Die moet dan de 3-0 maken, maar schiet huizenhoog over. Zo houdt Excelsior de schade vooralsnog aardig beperkt, maar het lijkt niet lang meer te gaan duren zo.

PSV - EXC | 53' Hetzelfde beeld

Na rust zien we vooralsnog hetzelfde beeld. PSV valt aan en aan. Joey Veerman, Jordan Teze, Johan Bakayoko, allemaal hebben ze al geprobeerd een doelpunt te maken.

Maar het lukt nog niet echt. Noa Lang gaat warmlopen, misschien kan hij de bevrijdende 3-0 brengen.

Joey Veerman kreeg de bal niet in het netje

PSV - EXC | 46' Luuk de Jong ook op recordkoers

Dankzij de twee treffers van Luuk de Jong in de eerste helft is hij zelf de top tien van de eeuwige topscorerslijst van de eredivisie binnengekomen. De Jong heeft nu 163 doelpunten gemaakt en is daarmee Cor van der Gijp (162) voorbij. Leo van Veen bezet plaats 9 met 174 treffers.

De aanvoerder heeft nu in totaal 14 keer gescoord dit seizoen, evenveel als het hele vorige seizoen. We gaan nu zien of hij in de tweede helft die recordjacht nog wat verder glans kan geven.

PEC - HEE | 90+3' Afgelopen! PEC Zwolle verspeelt een overwinning

Het is klaar in Zwolle. PEC verspeelt een overwinning in de slotfase en sc Heerenveen gaat alsnog met een gelijkspel terug naar Friesland. Daar zal vooral Andries Noppert heel blij mee zijn, want hij ging gigantisch de fout in bij de 1-1.

Het gat tussen beide ploegen blijft hierdoor drie punten.

PEC - HEE | 90+1' Heerenveen ontsnapt in de slotminuut

sc Heerenveen gaat ontsnappen in de allerlaatste minuut. Het is Osame Sahraoui die een prachtige assist in huis heeft voor Che Nunnely, die de bal via een PEC-been raak schiet.

Daarmee ontsnappen de Friezen aan een nederlaag in Zwolle, want er staan nog maar twee minuten op het scorebord.

Nunnely maakt de 2-2

PSV - EXC | 45+3' Rust!

Het is rust. PSV gaat met een 2-0 voorsprong de kleedkamer in.

Dat had een veel grotere voorsprong kunnen zijn, maar vooralsnog hebben de Eindhovenaren niks te vrezen van de tegenstander.

PSV - EXC | 45+1' Het is Til niet gegund

Het is Guus Til niet gegund vanavond, want ook zijn derde grote kans levert uiteindelijk geen doelpunt op. Nou ja, de tweede wel dus, maar die werd afgekeurd.

Nu kopt hij op doel, maar is het Van Gassel die een uitstekende redding in huis heeft. Het blijft dus nog even 2-0.

Guus Til krijgt nog geen treffer achter zijn naam

PEC - HEE | 73' GOAL! PEC draait de wedstrijd helemaal om

GOAL! PEC Zwolle draait de wedstrijd helemaal om. Waar Heerenveen enkele minuten eerder nog via Karlsbakk op 1-2 dacht te komen (zijn inzet belandde op de paal), is het nu 2-1 voor de thuisploeg.

Een uitstekende actie en dito voorzet van Namli zorgt ervoor dat het stadion in Zwolle kan juichen. Namli legt een voorzet namelijk panklaar op het hoofd van Lennart Thy, die van dichtbij raak kopt. Nu kan Heerenveen weer in de achtervolging.

Thy viert de 2-1

PSV - EXC | 33' Toch geen 3-0

Toch geen 3-0. Luuk de Jong zou buitenspel hebben gestaan in aanloop naar het doelpunt en daardoor gaat deze treffer niet door. Guus Til kan zijn treffer even vergeten, zo beslist scheidsrechter Nagtegaal.

Toch heeft PSV nog niks te vrezen in dit duel. Het is vooral zuur voor de middenvelder.

PSV - EXC | 33' GOAL! PSV maakt het allesbehalve spannend

Het is totaal niet spannend in Eindhoven vanavond. Het is Guus Til die de 3-0 maakt voor de thuisploeg.

De middenvelder krijgt de bal aangespeeld en schiet de bal vervolgens keurig in het netje. Excelsior is heel erg kansloos vanavond.

PEC - HEE | 64' GOAL! PEC Zwolle komt terug in de wedstrijd na fout Noppert

GOAL! Oh, oh, oh Noppert, wat doe je nou? PEC Zwolle komt terug in de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Het is Younes Namli die de gelijkmaker binnenschiet na een gigantische fout van doelman Noppert. Hij probeert een terugspeelbal weg te schieten, maar dat gaat finaal mis. Daardoor kan Namli de bal aannemen en raak schieten.

Op basis van het werk dat PEC Zwolle verzet in deze wedstrijd, is de gelijke stand wel verdiend.

PEC Zwolle draait de wedstrijd om

PSV - EXC | 17' GOAL! Dat record gaat er komen

GOAL! Dat record voor PSV gaat er wel komen. Of in ieder geval de evenaring daarvan. Het is Sergino Dest die zichzelf met een individuele actie vrijspeelt en een goede voorzet aflevert op het hoofd van Luuk de Jong.

Dan kan De Jong ook zijn specialiteit tonen en is het 2-0 in Eindhoven. Excelsior heeft helemaal niks in te brengen.

Luuk de Jong maakt de 1-0 en de 2-0

PSV - EXC | 13' GOAL! Drie keer is scheepsrecht

GOAL! Drie keer is scheepsrecht. Een hoekschop van Joey Veerman wordt goed ingekopt door Ramalho, maar dan is daar nog de redding van Van Gassel. De rebound belandt daarna alleen voor de voeten van Luuk de Jong, die nu echt niet kan missen.

Daardoor heeft PSV de welverdiende voorsprong te pakken en zet De Jong zijn ploeg op het recordspoor.

Luuk de Jong schreeuwt het uit na zijn treffer

PSV - EXC | 11' Oei, Til...

Oei, daar was bijna Guus Til met de 1-0 voor PSV. De middenvelder krijgt de bal goed mee en stift bijna raak, maar Til mikt net wat te hoog.

Dus ook de tweede grote kans voor PSV gaat er niet in. De Eindhovenaren blijven wel druk zetten, zoals we dat kennen dit seizoen.

Til krijgt de bal er net niet in

PEC - HEE | 46' PEC en Heerenveen gaan verder

PEC en Heerenveen gaan verder voetballen. De tweede helft is begonnen.

Voor de thuisploeg is er nog alle kans op een resultaat, want het gat met Heerenveen is nog altijd maar één doelpunt.

PSV - EXC | 8' Luuk de Jong, bijna!

Na acht minuten het eerste echte gevaar voor PSV. Luuk de Jong besluit eens uit te halen, maar Excelsior-doelman Stijn van Gassel let goed op. De keeper moet de bal wel loslaten, maar ook in tweede instantie krijgt De Jong hem er niet in. De bal wordt over gekopt door de spits.

Het staat na 10 minuten spelen in Eindhoven dus nog 0-0. PSV is zoals verwacht veel sterker.

PSV - EXC | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen in Eindhoven! PSV probeert daar de 17e zege op rij te boeken tegen Excelsior. Dat doet het nog zonder Noa Lang, want de buitenspeler krijgt na zijn blessure nog geen basisplaats. De aanvaller zit nog wel op de bank.

PEC - HEE | 45' Heerenveen met voorsprong de rust in

PEC Zwolle en Heerenveen maken er geen spektakelstuk van, maar de Friezen zullen er maling aan hebben. Door een raak geschoten penalty van Anas Tahiri, staat sc Heerenveen keurig op een 0-1 voorsprong in Zwolle.

Bij deze eindstand zou het gat tussen de twee ploegen oplopen tot 6 punten in het voordeel van de Friese ploeg.

Edwin van der Sar kijkt op dit moment liever waterpolo

Edwin van der Sar, voorheen directeur van Ajax, kijkt vanavond liever geen voetbal. FC Twente-AZ sloeg hij al over en ook PSV-Excelsior zit er niet in. Hij zit namelijk op de tribune bij de EK-finale van het waterpolo. Daar bekijkt hij Nederland-Spanje, samen met Ranomi Kromowidjojo.

Wil jij nou ook liever naar de EK-finale kijken? Dat kan hier!

Edwin van der Sar in Eindhoven

TWE - AZ | 90+5' Afgelopen!

FC Twente draait de achterstand om in een overwinning. Manfred Ugalde was de grote man aan Twente-zijde met twee treffers. AZ verliest daardoor de aansluiting op plaats drie op de ranglijst.

Het was overigens de vierde keer dat AZ dit seizoen een uitwedstrijd verloor, daar laat de ploeg van Jansen dus dure punten liggen. FC Twente zit nu Feyenoord op de hielen.

TWE - AZ | 88' Ugalde vertrekt van het veld

Hij was absoluut het goudhaantje bij FC Twente vandaag, maar nu zit de wedstrijd erop voor Manfred Ugalde. Er zit geen hattrick meer in voor hem.

Er volgen nog vijf minuten blessuretijd.

TWE - AZ | 83' Van Bommel mist de kans op de 2-2

AZ heeft het heel erg lastig in de tweede helft en komt nog amper in de buurt van het doel van FC Twente. Maar op het moment dat het wel lukt, mist Ruben van Bommel een enorme kans. De buitenspeler snelt er vandoor als hij de bal krijgt, maar stuit dan met zijn schot op de voeten van Twente-doelman Lars Unnerstal.

AZ laat weten dat het nog altijd in deze wedstrijd zit. FC Twente is gewaarschuwd.

TWE - AZ | 72' Wissels kunnen bruikbaar zijn

AZ bracht net voor de 2-1 achterstand de jonge aanvallers Jayden Addai en Mexx Meerdink. Dat zou wel eens een goede zet geweest kunnen zijn, nu de Alkmaarders op zoek moeten naar de gelijkmaker.

Trainer Pascal Jansen moet zijn team dan nog wel richting het strafschopgebied van de thuisploeg dirigeren.

TWE - AZ | 70' GOAL! Daar is Ugalde weer

GOAL! Daar is Ugalde weer voor FC Twente. AZ krijgt de bal niet weg uit het strafschopgebied en in een keer ligt de bal voor de voeten van de Twentse spits.

De Costa Ricaan blijkt vandaag een echt goudhaantje, want hij zorgt met twee treffers voor de voorsprong van de thuisploeg in de topper tegen AZ.

Manfred Ugalde maakt de 2-1

PEC - HEE | 7' Penalty brengt Heerenveen op voorsprong

sc Heerenveen krijgt een strafschop. Anouar El Azzouzi lijkt een overtreding te maken buiten het strafschopgebied, maar de VAR beslist dat de overtreding toch in het strafschopgebied werd gemaakt.

Anas Tahiri gaat achter de bal staan om het buitenkansje te benutten en doet dat feilloos. De bal gaat heel rustig de goede hoek in. Het is 0-1 voor Heerenveen.

sc Heerenveen komt op voorsprong bij PEC

PEC - HEE | 1' We zijn begonnen in Zwolle

De wedstrijd in Zwolle is begonnen. PEC Zwolle gaat bij een overwinning over sc Heerenveen heen en staat het in het linkerrijtje.

Maar de Friezen zullen dat natuurlijk koste wat het kost willen voorkomen.

TWE - AZ | 53' FC Twente doet tiki-taka

FC Twente voetbalt erg leuk in het begin van de tweede helft. Af en toe doet het voetbal denken aan het tiki-taka, zoals we dat van Barcelona kenden (al moet je dan wel een beetje fantasie hebben hoor).

De thuisploeg krijgt het alleen nog niet voor elkaar om de 2-1 op het scorebord te zetten.

TWE - AZ | 46' We zijn weer begonnen in Enschede

PSV is straks, Heerenveen en PEC beginnen bijna en FC Twente en AZ zijn weer begonnen aan de tweede helft. Er is dus nog genoeg voetbal vanavond.

Onze ogen gaan weer even op de topper in Enschede.

AZ en Twente vechten het duel om plek drie uit in Enschede

PSV - EXC | PSV nog zonder Lang in de basis

PSV moet het vanavond nog even zonder Noa Lang stellen in de basiself. Peter Bosz kiest tegen Excelsior voor Malik Tillman als extra aanvaller nu ook Hirving Lozano niet beschikbaar is.

De aftrap van PSV-Excelsior is vanavond om 21.00 uur. Daarin kunnen de Eindhovenaren, als er gewonnen wordt, een record uit het seizoen 1987/1988 evenaren. Dan wint de club 17 wedstrijden op rij, net zoals PSV dat deed onder Hiddink in dat genoemde seizoen.

TWE - AZ | 45' Rust! Het is klaar voor de eerste helft

Het is klaar voor de eerste helft en we zijn absoluut niet teleurgesteld. Laten we hopen op net zo'n spektakel in het tweede bedrijf.

TWE - AZ | 43' Alweer bijna 1-2

En daar was alweer bijna de 1-2. Pavlidis geeft de bal op een prachtige wijze mee aan Möller Wolfe die net niet gecontroleerd genoeg kan uithalen.

De bal gaat daardoor naast, maar meerdere doelpunten waren niet uitgesloten in deze eerste helft.

TWE - AZ | 42' GOAL! En dan is daar de andere spits

Waar de ene spits niet scoort, doet de ander dat wel. Het is gelijk in Enschede. Een hoekschop komt terug voor de voeten van Carel Eiting, die een prachtige voorzet aflevert op het hoofd van Manfred Ugalde.

Het is 1-1 in Enschede, de Costa Ricaan heeft de verdiende gelijkmaker op het bord gezet.

Ugalde kopt FC Twente naast AZ

TWE - AZ | 41' Daar laat hij zich eindelijk zien

Het duurde even, maar daar laat Vangelis Pavlidis zich eindelijk zien. Op aangeven van Clasie probeert de spits het met een schot van afstand, maar die bal gaat een halve meter naast het doel.

Dat was de eerste mogelijkheid voor de Griek die al 18 keer scoorde. Er zullen misschien nog wel wat meer momenten volgen.

Vangelis Pavlidis maakt bijna de 0-2

TWE - AZ | 36' Ugalde gaat naar de grond, geen penalty

Strafschop, strafschop, zo schreeuwt het thuispubliek. Maar de duw in de rug van Penetra bij Ugalde is niet genoeg voor een penalty, zo beslist scheidsrechter Güzübüyük.

Nou ja, hij had best op de stip gekund, maar ook de VAR zegt: we laten het hierbij. Daar doen we het dan maar mee.

TWE - AZ | 28' AZ komt er nog sporadisch uit

Heel af en toe komt AZ nog wel eens aan voetballen toe, maar het is vooralsnog lastig voor de Alkmaarders na de snelle 0-1.

Pavlidis is bijvoorbeeld nog maar amper aan de bal gekomen in het eerste half uur. AZ staat voor het grootste gedeelte met de rug tegen de muur.

TWE - AZ | 21' Vlap met een verwoestend schot

Er zat wat buskruit in de benen bij Michel Vlap. Hij test met een verwoestend schot weer de keeperskunsten van Owusu-Oduro, weer is het de AZ-doelman die prima redding brengt.

Ook deze wedstrijd stelt voorlopig zeker niet teleur. AZ heeft nog wel altijd de voorspong te pakken.

Owusu-Oduro keept goed voor AZ

TWE - AZ | 18' Oosting had wat anders gehoopt

FC Twente-trainer Joseph Oosting had zeker een ander begin van de wedstrijd gehoopt. Hij ziet hoe zijn ploeg meteen tegen een achterstand aan moet kijken.

Maar er is natuurlijk nog niks verloren. FC Twente voetbalt veel beter en het heeft nog zo'n 70 minuten om de schade te herstellen.

Joseph Oosting

TWE - AZ | 10' Twente vol in de aanval

Deze vroege goal helpt de wedstrijd meteen behoorlijk. FC Twente moet in de achtervolging en gaat dan ook meteen in de achtervolging.

Een schotje van Eiting levert niet voldoende gevaar op en Ugalde kan net niet het eindstation zijn van een goedlopende aanval. De thuisploeg zoekt de gelijkmaker.

TWE - AZ | 4' GOAL AZ! Odgaard maakt hem!

Oh, oh! Daar is meteen de goal voor AZ. Lahdo stoomt op aan de rechterkant en geeft een keurige voorzet. Die voorzet wordt door iedereen gemist, maar niet door Jens Odgaard, die alleen nog maar tegen de bal hoeft aan te lopen.

Daarmee scoort Odgaard zijn eerste treffer voor de Alkmaarders dit seizoen. Een prachtige start voor de uitploeg.

Jens Odgaard schiet AZ op voorsprong

TWE - AZ | 2' Meteen een kans!

Sem Steijn, voor de winterstop goed voor tien doelpunten, is meteen gevaarlijk voor de thuisploeg. Hij test doelman Owusu-Oduro meteen, die zijn basisdebuut maakt voor de Alkmaarders in de eredivisie.

De keeper slaagt voor de eerste test, want hij ranselt het eerste schot het doel uit.

TWE - AZ | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen. In de eerste speelronde van het nieuwe jaar is er meteen een topper. Nu hopen dat deze topper ook veel spektakel gaat brengen.

TWE - AZ | De strijd om plek drie

Twente - AZ is toch wel het hoofdmenu van deze avond. Beide ploegen strijden om plek drie op de ranglijst. De ploeg van Joseph Oosting heeft die nu in bezit, maar AZ volgt op maar één puntje.

Wat gaan we te zien krijgen vanavond? Het zal ongetwijfeld een spannende wedstrijd gaan worden.

TWE - AZ | Kan Pavlidis doorgaan met scoren?

FC Twente en AZ nemen het zo tegen elkaar op in de Grolsch Veste. AZ-spits Vangelis Pavlidis maakte voor de winterstop 18 doelpunten en wil vandaag graag doorgaan met het scoren in de eredivisie.

Aan zijn lach te zien, vermaakt de Griek zich al wel prima in Enschede.

Vangelis Pavlidis in Enschede

FOR - SPA | 90+5' Afgelopen!

Afgelopen! Sparta wint haar eerste duel van 2024. Het was de nieuweling Mito die de show stal in de eerste helft en ook de 0-1 maakte.

Voor Fortuna Sittard is er werk aan de winkel na de tweede thuisnederlaag van dit seizoen.

FOR - SPA | 89' Mis! Keihard op de paal

Nou, nu weten we zeker dat Fortuna niet meer gaat scoren vandaag. De penalty, genomen door Mouhamed Belkheir, wordt keihard op de paal geschoten.

Zelfs deze kans is niet aan de thuisploeg besteed. Het wordt een hele zure avond voor Fortuna Sittard zo.

FOR - SPA | 88' Penalty Fortuna!

Een strafschop voor Fortuna. Maar waarom? Mike Eerdhuijzen zet een tackle in, maar raakt volledig de bal. Toch wijst scheidsrechter Blank naar de stip.

FOR - SPA | 77' Fortuna raakt vermoeid

Fortuna Sittard lijkt steeds vermoeider te raken in dit duel. De Fortunezen komen er nog amper aan te pas in dit duel. Sparta controleert en voetbalt deze wedstrijd rustig uit.

Zoveel spektakel als we in de eerste helft hadden, zo matig is het vooralsnog in de tweede helft. Fortuna heeft nog iets meer dan 10 minuten om wat aan de achterstand te doen.

Fortuna krijgt het lastig

FOR - SPA | 64' Halilovic, o, Halilovic

De kunstenaar op het middenveld bij Fortuna Sittard heet Alen Halilovic. Hij speelt zichzelf uitstekend vrij in het strafschopgebied van Sparta en lijkt de 1-2 op zijn voet te hebben, maar de Kroaat schiet de bal niet op doel, maar net eroverheen.

Dat was de kans voor de thuisploeg om terug te komen in deze wedstrijd, die ondertussen een beetje is doodgeslagen.

TWE - AZ | Dit zijn de opstellingen voor de topper

Straks om 18.45 uur start in Enschede een echte topper. FC Twente en AZ strijden daar om de derde plaats op de ranglijst.

De ploegen zullen elkaar bestrijden met de volgende 22 namen:

FOR - SPA | 49' GOAL! De vervanger van de smaakmaker kan het ook

GOAL! Sparta komt na rust op 0-2. Verschueren wordt de hoek in gestuurd door Van der Kust. De middenvelder bewaart het overzicht, geeft de bal mee aan Lauritsen en die ziet Metinho helemaal vrijstaan. De vervanger van Mito twijfelt geen moment en schiet de tweede Spartaanse goal tegen de touwen.

Sparta lijkt hiermee alvast een voorschot te nemen op de overwinning. Of lukt het Fortuna nog om iets terug te doen?

Metinho maakt de 0-2

FOR - SPA | 46' Smaakmaker gaat eraf

De smaakmaker bij Sparta, Mito, gaat er na één helft spelen vanaf. De Japanner kan het nog geen 90 minuten volmaken. Hij wordt vervangen door Metinho.

We zijn ook begonnen aan de tweede helft, laten we hopen op net zoveel spektakel.

FOR-SPA | 45' En nog een keer...

En nog een kans voor Fortuna. De bal wordt er weer ingeslingerd door de thuisploeg en nu zit Olij mis, maar de voetballers in het geel krijgen de bal er vooralsnog niet in.

Het is meteen de laatste kans van de eerste helft. Van een hele leuke eerste helft. We gaan even op adem komen in de rust.

FOR-SPA | 45' Willen ze wel scoren?

Wat gebeurt hier. Wil Fortuna wel scoren? Het is Ferati die een goede kopbal in huis heeft, maar Olij een nog betere redding. De rebound is dan voor Oratmangoen, die de bal ook weer op Olij schiet. In derde instantie komt de bal voor de voeten van Halilovic, maar de middenvelder schiet de bal dan over.

Sparta zwijnt, maar mag ook Nick Olij even heel hard bedanken. Daar had de 1-1 toch wel in het netje kunnen liggen.

Fortuna Sittard krijgt de bal er niet in

FOR-SPA | 44' Bijna de gelijkmaker

Fortuna Sittard krijgt niet heel veel kansen, maar vlak voor rust was daar toch nog bijna de gelijkmaker. Het is Rodrigo Guth die een hoekschop bijna kan raak koppen, maar het is Nick Olij die de bal vangt.

Daardoor blijft de gelijkmaker nog even uit. Het is nog altijd een zeer leuke en open wedstrijd.

FOR-SPA | 34' GOAL! Vooruitziende blik?

Nou, het lijkt wel alsof we hier een vooruitziende blik hebben. Het is Kitolano die Mito de diepte in stuurt en de Japanner maakt dan zijn tweede mogelijkheid meteen af. Het is 0-1 voor Sparta.

Mito verdient deze treffer zeer op basis van het eerste half uur. Fortuna moet nu even de wonden likken.

Mito schiet de 0-1 binnen

FOR-SPA | 29' Dit is een leuk spelertje, hoor

Sparta heeft met Shunsuke Mito een leuke speler gehaald. De Japanner is in de eerste helft zeer bedrijvig. Hij maakt zijn acties, schiet en passt. Als hij dit vol kan houden, kan dat wel eens een zeer nuttige speler worden voor de Rotterdamse ploeg.

Het doelpuntje ontbreekt nog, maar daar heeft hij natuurlijk nog ruim 60 minuten voor.

Mito valt op bij Sparta

FOR-SPA | 20' De openingsfase is leuk, nu krijgt Fortuna de kans

Oei, oei. Nu is het Fortuna dat een enorme kans krijgt op de openingstreffer. Rick Meissen kopt de bal zomaar in de voeten van Kaj Sierhuis, maar de spits krijgt de bal niet in het net.

Hij jaagt de bal hoog over. Het is in ieder geval een leuke openingsfase, met kansen aan beide kanten.

FOR-SPA | 17' Weer een kans voor de Rotterdammers

Weer een kans voor Sparta. Weer loopt de aanval via Verschueren. Die krijgt de bal bij basisdebutant Mito en de Japanner besluit vervolgens uit te halen.

De redding van Koopmans is goed. Sparta krijgt vooralsnog de grootste kansen in de openingsfase.

FOR-SPA | 5' Oei, daar was Sparta heel dichtbij

Wat een goede aanval van Sparta. Verschueren krijgt de bal uiteindelijk bij Lauritsen en die krijgt de kans om de 0-1 in het netje te leggen, maar het is de spits van Sparta nog niet gegund.

Zijn inzet wordt namelijk van de lijn gehaald door Loreintz. Daarmee ontsnapt Fortuna aan een zeer vroege achterstand.

Kans Lauritsen van de lijn gehaald

FOR-SPA | 1' We gaan beginnen!

We gaan beginnen. Het fluitje heeft geklonken in Sittard, daardoor is de tweede eredivisiewedstrijd van 2024 ook van start. Laten we hopen op een duel met veel doelpunten.

Linkerrijtje vs. rechterrijtje

Het is vandaag een strijd tussen een ploeg uit het linkerrijtje (Sparta Rotterdam) en het rechterrijtje (Fortuna Sittard). Hoewel er drie plaatsen tussen zitten op de ranglijst, bedraagt het verschil op de ranglijst ook maar drie punten. Dat betekent dat Fortuna qua punten vanavond al op gelijke hoogte kan komen, dan moet er dus thuis wel gewonnen worden.

De stand in de eredivisie na 12 januari

Koopmans krijgt de kans

Luuk Koopmans keept bij Fortuna Sittard. Dat komt doordat Ivan Pandur, de eerste doelman van de Limburgers, verkocht is aan Hull City.

Daarop besloot Fortuna om Michael Verrips terug te halen van FC Groningen, waar hij op huurbasis speelde. Maar Verrips staat niet in de basis, vandaag krijgt Koopmans dus de voorkeur.

Luuk Koopmans

De opstellingen!

De opstellingen van beide clubs zijn bekend. Bij Sparta Rotterdam debuteert de Japanner Shunsuke Mito in de basis.

De opstelling van Fortuna Sittard
De opstelling van Sparta Rotterdam

Middenvelder Van de Beek maakt debuut voor Eintracht Frankfurt

Donny van de Beek maakt zaterdagmiddag zijn debuut voor Eintracht Frankfurt. De middenvelder heeft van zijn trainer Dino Toppmöller een basisplaats gekregen in de uitwedstrijd tegen RB Leipzig.

De 26-jarige Van de Beek, die het middenveld vormt met onder anderen Mario Götze, wordt tijdens de tweede seizoenshelft gehuurd van Manchester United. Hij krijgt tegen RB Leipzig te maken met Xavi Simons, die eveneens aan de aftrap verschijnt.

RB Leipzig - Eintracht Frankfurt begint om 15.30 uur. Leipzig staat vierde, Eintracht zesde.

Vraag & Antwoord met PSV-middenvelder Schouten

PSV-middenvelder Schouten met de billen bloot: 'Wat mijn grootste angst is?'

FC Utrecht huurt Lammers van Schotse Rangers FC

Na Atalanta, Frankfurt, Empoli, Sampdoria en Rangers meldt Lammers zich nu in Utrecht

ADO Den Haag voegt transfervrije Schalk aan selectie toe

ADO Den Haag heeft Alex Schalk aan de selectie toegevoegd. De aanvaller tekende een contract tot het einde van het seizoen bij de huidige nummer 2 van de eerste divisie, met een optie voor nog een jaar.

De 31-jarige Schalk was transfervrij na zijn vertrek bij Urawa Red Diamonds. Met de Japanners nam hij eind december nog deel aan het WK voor clubteams. Schalk speelde in Nederland eerder voor NAC Breda, Jong PSV en Go Ahead Eagles.

Van de Looi blij met overwinning bij debuut als hoofdtrainer van Heracles

Van de Looi pakt direct overwinning met Heracles: 'Applaus voor vechtlust'

Seuntjens keert dag na vertrek uit Utrecht terug bij RKC

Mats Seuntjens is een dag na zijn vertrek bij FC Utrecht teruggekeerd bij RKC Waalwijk. De 31-jarige aanvaller heeft tot het einde van het seizoen getekend bij de nummer 16 van de eredivisie.

Vrijdag werd bekend dat FC Utrecht en Seuntjens hun contract hadden ontbonden. "Het verblijf van Mats bij FC Utrecht is voor alle betrokken partijen anders gelopen dan verwacht en gehoopt. In goed overleg hebben we besloten om ieder onze eigen weg te gaan", zei technisch directeur Jordy Zuidam van de Utrechters voor het weekend.

Seuntjens speelde in het seizoen 2022/2023 ook voor RKC, waarna hij afgelopen zomer in Utrecht tekende. Hij kwam ook uit voor NAC Breda, AZ, Genclerbirligi en Fortuna Sittard.

Bekijk hier de samenvatting van RKC-Heracles (1-2)

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Heracles Almelo

Dit is nu de stand in de eredivisie

Welkom!

Er zijn vandaag vier duels in de eredivisie: Fortuna Sittard-Sparta (16.30 uur), FC Twente-AZ (18.45 uur), PEC Zwolle-Heerenveen (20.00 uur) en PSV-Excelsior (21.00 uur).

Gisteren werd met RKC-Heracles (1-2) het eerste duel van het nieuwe jaar gespeeld. Daarin zorgde Heraclied Emil Hansson via een strafschop voor het eerste eredivisiedoelpunt van 2024.