Winteraanwinst Mito leidt Spartaanse zege op Fortuna in

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Sparta

Sparta heeft de eredivisie hervat met een 2-0 overwinning bij Fortuna Sittard. Smaakmaker aan de kant van de Rotterdammers was de Japanner Shunsuke Mito. De 21-jarige vleugelaanvaller kwam in december over van het Japanse Albirex Niigata en ontpopte zich bij zijn debuut tegen Fortuna meteen als een flinke versterking.

De Japanner was in de eerste helft zeer bedrijvig. Met enkele goede acties, gevaarlijke schoten en fijne passjes liet hij zich meteen gelden.

Vermakelijke eerste helft

Beide ploegen schotelden het publiek een enerverende eerste helft voor. Er werd vol op de aanval gespeeld en er waren flink wat kansen. Zo werd een stiftje van Sparta-spits Tobias Lauritsen in de vijfde minuut van de lijn gehaald en ging een lob van Fortuna-spits Iñigo Cordoba even later net voorlangs.

Na een half uur opende de uitblinkende Mito op aangeven van Joshua Kitolano de score, waarna Fortuna meerdere kansen op de gelijkmaker kreeg. Eerst was het Rodrigo Guth die zijn kopbal gepakt zag worden door Sparta-goalie Nick Olij. Daarna liet Olij wederom zien waarom hij onlangs nog werd opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Nick Olij redt op een inzet van Kaj Sierhuis

Arianit Ferati kopte van dichtbij hard op het doel en met een uiterste reflex tikte Olij de bal op de lat. Ragnar Oratmangoen miste de rebound waarna Halilovic van enkele meters hoog over schoot. Uiteindelijk verrichtte Olij zes reddingen in de eerste helft. Een record dit eredivisieseizoen, al deelt hij dat wel samen met Jeffrey de Lange, Michael Brouwer en Mio Backhaus.

• NOS
    Programma en uitslagen speelronde 17 eredivisie
  • NOS
    De stand na zaterdagavond in speelronde 17

Kort na rust leek Fortuna op dezelfde voet verder te gaan door meteen gevaarlijk te worden, maar het was Sparta dat scoorde. Mito was in de kleedkamer achtergebleven en zijn vervanger Metinho was het eindstation van een fraaie Rotterdamse aanval. Met zijn eerste treffer van het seizoen maakte hij er 0-2 van.

Bij Fortuna vloeiden de krachten weg waardoor de ploeg van trainer Danny Buijs geen vuist meer kon maken. Een echt slotoffensief bleef uit al had Mouhamed Belkheir vlak voor tijd de spanning nog terug kunnen brengen. Hij miste echter zijn strafschop.

Bekijk hieronder de reacties van Mito en Fortuna-trainer Danny Buijs.