Van 't Wout schaatst vanwege gekneusde enkel met oncomfortabel 'blok' aan voet
Hij gaat in Gdansk het ijs op met een 'blok' aan z'n been, toch begint Jens van 't Wout vol enthousiasme aan de EK shorttrack in de Poolse stad. "Het wordt lastiger dan ik had gehoopt, maar ik ga het gewoon proberen."
Dat 'blok' is de nieuwe schoen waarmee Van 't Wout het moet doen als oplossing voor zijn pijnlijke rechterenkel. Het gevolg van een valpartij een kleine maand geleden tijdens de wereldbekerwedstrijden in Seoul.
"Ik werd onderuit gereden door een Koreaan. Toen heb ik mijn enkel een beetje gekneusd en de banden zijn iets verrekt en een klein beetje ingescheurd."
"Het enkeltje wordt steeds iets beter", laat hij ter geruststelling weten. Maar in zijn normale schaatsschoen zit het nog niet echt lekker. Een doorsneewedstrijd zou Van 't Wout dan ook lekker aan zich voorbij laten gaan, maar "het gaat nu om een kampioenschap. En als het goed is, kan er in die schoen niets geks gebeuren."
Consumentenschoen
Zijn vaste schoen is tot op de millimeter op maat gemaakt, vertelt de in het Noord-Hollandse Laren geboren shorttracker, die van zijn tweede tot zijn vijftiende in Canada woonde voordat hij via Almere in Friesland terechtkwam. "Die schoen zit superstijf om je enkel heen. Dus die beweegt helemaal niet. Je hebt daardoor alle druk onder controle."
In Gdansk gaat hij de strijd aan in één gewone consumentenschoen, zij het wel eentje uit het meest prijzige segment: 600 euro voor een paar, terwijl een custom made-stel zo'n 2.600 euro kost.
"Deze schoen zit heel los. Mijn voet glijdt een beetje rond in die schoen. De zijkanten van mijn vaste schoen kun je helemaal niet inknijpen, maar die van die nieuwe kun je bijna naar elkaar toe knijpen. Het is een wereld van verschil eigenlijk."
Het vergt nogal wat van zijn aanpassingsvermogen. "Qua techniek moet ik veel korter op rechts staan en langer op links. Dus het wordt wat zwaarder voor mijn linkerbeen. Het voelt ook alsof ik met een blok aan schaats. Mijn eigen schoen zit perfect, alsof ik niets aan heb, gewoon een mes."
Mooie herinneringen
Klagen doet Van 't Wout echter niet. "Ik merk wel dat als het ijs slechter wordt, ik veel minder stabiel ben. Dus ik moet maar even kijken wat ik in de race kan doen. Het is wel gek, maar ook grappig. Het is weer wat nieuws. Maar als ik er geen vertrouwen in had gehad, had ik hier niet gestaan. Ik denk wel dat ik er leuk mee kan schaatsen."
Bovendien koestert hij mooie herinneringen aan Gdansk, dat de EK een jaar geleden ook al in huis had. De 22-jarige shorttracker keerde destijds met vijf medailles huiswaarts, waaronder goud op de mannen- en gemengde aflossing én op de 1.500 meter. En in 2021 mocht hij als jong talent mee voor de relay, die de Nederlandse mannen ook toen de titel opleverde.
Ook al ben je topfavoriet, in het shorttracken betekent dat niet dat je dan gaat winnen. Ik ga gewoon zo hard mogelijk schaatsen en dan zie ik het wel.
"Dus eigenlijk is hier mijn carrière een beetje begonnen", kijkt hij terug op het 'coronatoernooi' van drie jaar geleden. "Dat was supermooi. Ik keek toen naar de individuele wedstrijden van 'holy, wat een niveau, niet normaal'. Nu ben ik hier anders naartoe gekomen: ik wil in de finales komen, in de medailles zitten. Het is toch wel gek: als ik een paar jaar geleden naar de Jens van nu zou kijken, zou ik denken: dat gaat nooit lukken."
Zijn kwetsuur en 'het blok aan zijn been' ten spijt geldt de nu meer ervaren Van 't Wout als een van de grote favorieten in Polen. En gretig is hij naar eigen zeggen ook. Maar toch: "Ook al ben je topfavoriet, in het shorttracken betekent dat niet dat je dan gaat winnen. Ik ga gewoon zo hard mogelijk schaatsen en dan zie ik het wel."