Een balkon van een woning aan de Valeriusstraat
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Balkons van woningen Leiden onveilig door verkeerde wapening

De bewoners van vier wooncomplexen in Leiden mogen voorlopig niet meer op hun balkon komen. Bij een inspectie is gebleken dat zo'n honderd balkons niet voldoen aan de bouweisen.

Het gaat om flats aan de Sweelincklaan, Richard Holstraat en Valeriusstraat. Uit bouwkundig onderzoek blijkt dat bij de betreffende balkons de wapening verkeerd is geplaatst. Dat zijn de staven die in de vloeren zitten.

De bewoners die aan de voorzijde van de gebouwen een balkon hebben, mogen voorlopig het balkon niet op. Volgens Omroep West zijn veel bewoners verrast door het nieuws. Ook zijn enkele van hen teleurgesteld. "Ik ben heel graag buiten, of het nu koud is of warm, en nu kan dit een hele tijd niet meer", zegt een van hen tegen de regionale omroep:

Balkons Leiden onveilig

Miriam van Dijk, manager bij woningcorporatie Ons Doel, legt uit dat een vergelijkbaar complex eerder schade had. Dat leidde tot een algemeen onderzoek bij de vier appartementengebouwen. Hoewel er geen zichtbare schade was, kwam uit de extra controle naar voren dat er toch problemen waren met de balkons.

"We hebben toen besloten om diepgaander onderzoek te doen. In september bleek dat er een risico is dat de balkons niet voldoen aan de norm", zegt Van Dijk. "Dat was ook het moment dat we de bewoners hebben geïnformeerd dat ze niet meer op hun balkon mogen."

De balkons worden niet volledig vervangen maar hersteld. Ze krijgen dan extra wapening. "We hopen voor de zomer met de herstelwerkzaamheden te kunnen beginnen", zegt Van Dijk.

Advertentie via Ster.nl