De twee schoolgebouwen in Deventer, waar vandaag de verwarming gerepareerd wordt
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

IJsvrij op Deventer basisscholen vanwege kapotte verwarming

De leerlingen van twee basisscholen in Deventer zijn vandaag vrij. Gisteren ging de verwarming kapot. Vandaag wordt die gemaakt, maar de directie vindt het onverantwoord om de kinderen nu in de klas te laten zitten.

"Niet alleen vanwege de kou, maar ook vanwege het lawaai van de monteurs die aan het werk zijn", zegt directeur directeur Aziz Maskoul van Islamitische basisschool De Zonnebloem bij RTV Oost.

De Zonnebloem en openbare basisschool zijn gehuisvest in twee moderne gebouwen. Toch gaf de verwarming het gisteren door onbekende oorzaak op. Aanvankelijk in een lokaal, maar in de uren daarna op steeds meer plekken. Uiteindelijk was er in beide gebouwen geen verwarming meer.

Maskoul heeft geen idee wat er aan de hand is. "De verwarming is kapot, meer weet ik niet. Zo technisch ben ik ook niet."

Euvel verhelpen

Vandaag zullen monteurs het euvel zeer waarschijnlijk verhelpen, aldus de directeur. Toch vraagt hij ouders er rekening mee te houden dat de verwarming het morgen ook nog niet doet. En dat ook dan de deuren van de scholen gesloten blijven.

En de leerlingen? "Sommigen juichten toen ze hoorden dat ze vrij hebben", aldus Aziz. Zelf heeft de directeur wat moeite met het woord ijsvrij, want wat hem betreft wordt er vandaag gewoon geleerd. "De leerlingen hebben werk mee naar huis gekregen. Alleen de allerkleinsten niet."

Stratenmaker

De leerlingen in Deventer zijn niet de enigen die vandaag gedwongen thuis zitten (of aan het schaatsen zijn). Dat geldt ook voor veel stratenmakers. "Deze dagen wordt het helemaal niets", zegt stratenmaker Robert Hooft uit Amersfoort bij RTV Utrecht. "Het is heel nat geweest, als het dan ineens vriest, kan je niet werken." Door de kou blijft zand aan de tegels plakken. De tegels kunnen dan lastig worden gelegd.

Ook glazenwassen kan niet, zegt de Utrechtse glazenwasser Dirk van der Kroon. "Bij het glazenwassen kan water op de stoep vallen en bevriezen. Dat is echt foute boel, een groot probleem voor mensen die op de stoep lopen. Je moet echt uitkijken wat je doet."

Niet al het buitenwerk ligt helemaal stil. "Voor dakdekkers is er met vorst altijd wat te doen", zegt dakdekker Sander Hermans. Hij kan aan de slag op platte daken, dat is niet gevaarlijk. Bovendien is er veel werk, want het is na de regenperiode van afgelopen weken ontzettend druk voor dakdekkers, misschien wel te druk. "Ik kijk met tranen in mijn ogen naar de mailbox", zegt Hermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl