Zo'n 2000 huishoudens zitten in de kou in Ede
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Meerdere huishoudens in Ede in de kou door problemen met stadsverwarming

Een aantal huishoudens in Ede zit sinds gistermiddag in de kou door problemen met de stadsverwarming. In eerste instantie waren 2000 huishoudens door de storing in het warmtenet getroffen. Een deel van hen krijgt nu weer warmte, maar in veel gevallen wel minder dan normaal.

Warmtebedrijf Ede verwacht dat de problemen niet voor morgenochtend zijn opgelost en werkt vannacht door om alle woningen te voorzien van warmte. Op de website worden kwetsbare doelgroepen opgeroepen om zich te melden. Voor hen zijn bijvoorbeeld mobiele kachels beschikbaar.

Koud water

De huizen in de Gelderse stad die afhankelijk zijn van de stadsverwarming, krijgen heet water via een netwerk van ondergrondse leidingen. Dat water wordt verwarmd met duurzame warmtebronnen. Het netwerk bestaat uit twee delen: een deel vervoert het water met hoge druk door de leidingen, het tweede deel zorgt dat de warmte wordt verdeeld over de woningen. Het systeem maakt een cv-installatie met aardgas overbodig.

"Het is nu nog 20 graden in huis, maar het water is koud", zegt een bewoner tegen Omroep Gelderland. "We kunnen zelf niets doen omdat het een stadsverwarming is."

Advertentie via Ster.nl