Holleeder blijft levenslang in cel, Hoge Raad houdt uitspraak in stand
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Willem Holleeder tegen zijn levenslange gevangenisstraf verworpen. De uitspraak is in lijn met het advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Die adviseerde vorig jaar om de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in stand te houden.
Het hof veroordeelde Holleeder in juni 2022 tot levenslang, omdat hij opdracht had geven voor het vermoorden van vijf mensen uit de onderwereld, in de periode 2002-2006. Dit heeft aan zes mensen het leven gekost, onder wie zijn zwager Cor van Hout en de 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra.
Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan poging tot moord, zware mishandeling en deelname aan een criminele organisatie. Het bewijs kwam onder andere uit verklaringen die zijn zussen, een ex-vriendin en twee kroongetuigen hebben afgelegd.
Een korte samenvatting van de motivering en uitspraak van de rechter in 2022:
Holleeders advocaten trokken de rechtmatigheid van de verklaringen van de kroongetuigen in twijfel en zetten ook vraagtekens bij verklaringen van andere getuigen.
De advocaat-generaal verwierp die kritiek al en de Hoge Raad doet dat nu ook. Tegen de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk. Wel vindt de Hoge Raad dat de procedure te lang heeft geduurd, maar dat heeft geen gevolg voor de straf van Holleeder.
Verlof en gratie
Een gevangene met een levenslange gevangenisstraf kan, als de minister voor Rechtsbescherming daarmee instemt, na 25 jaar gaan werken aan voorbereiding op terugkeer in de maatschappij. Verlof hoort daarbij. Holleeder is nu 65.
Een tot levenslang veroordeelde kan na 28 jaar gratie krijgen. Het Openbaar Ministerie en de rechtspraak geven daarover advies aan de regering. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de veiligheid voor de samenleving. Uiteindelijk beslist de regering of iemand gratie krijgt.