Willem Holleeder bij de rechtbank van Haarlem in 2014
NOS Nieuws

Advies aan Hoge Raad: vonnis Holleeder kan in stand blijven

De strafzaak tegen crimineel Willem Holleeder hoeft niet opnieuw, adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De veroordelingen en de bijbehorende straf van levenslang kunnen in stand blijven, staat in het advies .

Holleeder (65) werd juni vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld voor het geven van vijf moordopdrachten, waarbij zes mensen werden gedood. Hij kondigde toen meteen aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, de hoogste strafrechter in Nederland.

Volgens Holleeder waren onder meer de belastende verklaringen van (kroon)getuigen, onder wie zijn eigen zussen, onbetrouwbaar. Die vormden een belangrijk deel van het bewijs tegen hem.

Juiste regels toegepast

Het gerechtshof vond de verklaringen wel betrouwbaar en heeft dat ook uitgebreid toegelicht in het vonnis. Het hof heeft volgens de advocaat-generaal de juiste bewijsregels toegepast en daarmee heeft het volgens haar terecht geoordeeld dat de getuigen te vertrouwen zijn.

Holleeder had ook bezwaar gemaakt tegen zijn levenslange gevangenisstraf. Daarvan zegt de advocaat-generaal dat de Hoge Raad al eerder heeft vastgesteld dat zo'n straf daadwerkelijk levenslang mag duren, mits er een mogelijkheid is om gratie te krijgen. Dat kan na 25 jaar.

De advocaat-generaal geeft een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies op te volgen of niet, maar vaak wordt het gevolgd. De Hoge Raad doet naar verwachting op 9 januari uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl