NOS Nieuws

Brandstof lekt uit commerciële maanlander VS, succes lijkt ver weg

Een Amerikaanse maanlander die vanmorgen gelanceerd werd is in de problemen gekomen. De commerciële maanlander heeft niet genoeg brandstof meer door een probleem met het aandrijfsysteem.

De Peregrine-lander werd vanmorgen gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Hij zou volgens schema eind volgende maand moeten landen op de maan. Het is onduidelijk of dat nog gaat lukken. Het bedrijf, Astrobotic, zegt zich nu te richten op wat nog wel mogelijk is.

De missie was vooral bedoeld om de vlucht naar de maan en de moeilijke landing daar te oefenen. De Verenigde Staten hopen dat bedrijven kunnen helpen bij het bouwen van bases op de maan. Zij kunnen bijvoorbeeld vracht overvliegen.

Gecremeerde resten

Vorig jaar probeerde het Japanse bedrijf Ispace een lander op het maanoppervlak te zetten, maar dat mislukte. Het vaartuig stortte neer op de maan en ging verloren. Alleen de Verenigde Staten zelf, de Sovjet-Unie, China en India zijn erin geslaagd landers op de maan te laten landen.

De raket vervoerde ook de gecremeerde resten van zeventig mensen en een hond. Die zijn na de lancering in een baan rond de zon gebracht, waar ze tot het einde der tijden blijven vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl