NOS Nieuws

Rederijen Maersk en Hapag-Lloyd: geen deal met Houthi's over aanvallen Rode Zee

De rederijen Maersk en Hapag-Lloyd zeggen dat ze geen afspraken hebben gemaakt met de Houthi-rebellen om te voorkomen dat hun schepen worden aangevallen op de Rode Zee. Daarmee spreken ze tegen dat sommige schippers begonnen zijn met het sluiten van zulke deals, zoals in sommige media wordt beschreven.

ShippingWatch, een Deense nieuwssite over de maritieme industrie, meldde vandaag dat verschillende bronnen in het Midden-Oosten bevestigen dat de eerste rederijen afspraken hebben gemaakt met de Houthi's. Volgens Maersk en Hapag-Lloyd klopt dit niet. De berichtgeving van ShippingWatch leidde ertoe dat de aandelen van beide rederijen minder waard werden.

De Deense rederij Maersk en de Duitse rederij Hapag-Lloyd blijven de Rode Zee de komende tijd mijden, meldden ze vorige week. Dat doen ze door het gevaar van aanvallen door Houthi-rebellen. De schepen van de twee rederijen blijven omvaren langs Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Hapag-Lloyd zei dit zeker tot morgen vol te houden en dan opnieuw een afweging te maken. Het besluit van Maersk geldt voor onbepaalde tijd.

Sinds half december mijden de meeste grote rederijen de Rode Zee door de aanvallen van de Houthi's. Die hebben het voorzien op schepen die een link met Israël hebben. Ze zeggen met hun acties de Palestijnen te willen ondersteunen.

NOS op 3 legde eerder al eens uit wie de groep achter de aanvallen precies is en waarom ze het hebben gemunt op onschuldige (vracht)schepen:

Waarom de hele wereld naar dit stukje zee kijkt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl