NOS Schaatsen

Topfavoriet Leerdam pakt EK-goud op 1.000 meter, zilver Rijpma-De Jong

Leerdam pakt derde Europese titel op 1.000 meter, zilver voor Rijpma-De Jong

Jutta Leerdam heeft bij de EK afstanden haar derde Europese titel op de 1.000 meter veroverd. Zoals verwacht was de regerend wereldkampioene duidelijk sneller dan de rest, al was het gat met Antoinette Rijpma-De Jong niet zo groot als in eerdere races.

Rijpma-De Jong moest 0,59 seconde toegeven op haar landgenote en veroverde het zilver. De Oostenrijkse Vanessa Herzog pakte het brons en voorkwam zo een volledig Nederlands podium. Isabel Grevelt eindigde als vierde.

Voor Leerdam was het haar derde Europese titel op rij op de 1.000 meter. Ook in 2020 en 2022 was ze de beste op de kilometer.

'Het moet beter'

In haar rit tegen Rijpma-De Jong, de nummer twee van de laatste WK én NK afstanden, reed Leerdam na een valse start bij de tweede poging snel weg bij haar ploeggenote. Rijpma-De Jong kon op de laatste kruising profiteren, wist de schade beperkt te houden en reed in 1.15,04 naar het zilver.

Leerdam won met 1.14,45 wel afgetekend, maar was niet honderd procent tevreden. "Het moet beter. De bochten zien er wel goed uit, maar ik was net even te traag op het rechte stuk. Het ziet er nog niet uit zoals ik wil", reageerde Leerdam.

Leerdam blij met EK-goud, maar blijft kritisch: 'Rechte stukken moeten beter'

Leerdam was de torenhoge favoriet voor de titel op de slotdag van de Europese kampioenschappen. De regerend wereldkampioene is op papier veel sneller dan de Nederlandse en Europese concurrentie.

Toch verliep het seizoen voor Leerdam tot nu toe niet vlekkeloos. In november verloor ze bij de wereldbekerwedstrijden in Peking na achttien zeges op rij weer eens een wereldbeker. De Japanse Miho Takagi en de Amerikaanse Kimi Goetz waren sneller.

Leerdam kreeg ook te maken met slecht nieuws over de gezondheid van een familielid. En met een onwillige enkel: die zit soms 'vast', waardoor ze technisch minder goed kan schaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl