NOS Schaatsen

Noor Kongshaug verslaat favoriet Nuis op 1.500 meter in Thialf, EK-brons Roest

Noor Kongshaug klopt favoriet Nuis op 1.500 meter bij EK afstanden

Kjeld Nuis heeft op de slotdag van de EK afstanden in Heerenveen naast zijn tweede Europese titel van het jaar gegrepen. De olympisch kampioen werd op de 1.500 meter verslagen door de Noor Peder Kongshaug.

Nuis kwam in Thialf 0,09 seconde tekort voor de titel. Patrick Roest was 0,15 seconde langzamer dan de Noor en veroverde het brons.

Afgelopen vrijdag veroverde Nuis wel goud op de 1.000 meter, door zijn jonge ploeggenoten Jenning de Boo en Tim Prins te verslaan.

Kongshaug als eerste

De 22-jarige Kongshaug, vorige maand goed voor wereldbekergoud in Polen, zette als eerste van de kanshebbers een scherpe tijd neer. Met de 1.44,25 van de Noor op het bord wisten Dijs, Roest en Nuis dat ze aan de bak moesten.

Roest en Dijs reden tegen elkaar in de voorlaatste rit en kwamen beiden niet aan de tijd van Kongshaug. Dijs ging, zoals verwacht, veel sneller van start waardoor Roest niet kon profiteren van zijn Reggeborgh-ploeggenoot.

Roest, een man van de lange adem, kwam in de laatste bocht wel hard onderdoor, maar zijn 1.44,41 was net niet snel genoeg.

Peder Kongshaug

In de slotrit nam Nuis het op tegen de Noor Sander Eitrem, die vrijdag samen met Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen een wereldrecord schaatste op de ploegenachtervolging en gisteren nog brons won op de vijf kilometer.

Nuis startte sneller dan Kongshaug, maar waar de Noor een slotronde van 28,0 reed, kwam de titelverdediger niet verder dan 28,2. Met 1.44,34 moest de 34-jarige Nuis genoegen nemen met het zilver.

De 1.45,44 van Dijs was uiteindelijk goed voor de vijfde tijd.

Nuis 'op waarde geklopt' op 1.500 meter bij EK: 'Het was gewoon op'

"Ik ben op waarde geklopt vandaag", reageerde Nuis, die er wel van baalde dat hij niet kon profiteren van zijn tegenstander Eitrem. "Ik houd totaal niet van excuses, maar ik was van de top vijf de enige die alleen reed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl