NOS Schaatsen

Schaatsrevelatie De Boo zet Thialf opnieuw op z'n kop met EK-goud op 500 meter

Revelatie De Boo maakt bij EK afstanden opnieuw indruk op 500 meter

Tiener Jenning de Boo heeft zijn doorbraak op het internationale schaatstoneel extra kracht bijgezet door bij de EK afstanden de titel op de 500 meter te veroveren.

In een uitverkocht Thialf snelde de 19-jarige De Boo naar het goud in 34,48. Daarmee was hij 0,3 seconde sneller dan de Est Marten Liiv, die met 34,78 het zilver veroverde.

Het brons ging naar de Pool Marek Kania (34,86). Stefan Westenbroek eindigde met 34,93 als vierde.

Vorige week zette de 19-jarige De Boo de Heerenveense schaatstempel al op z'n kop door bij de NK afstanden met razendsnelle tijden de 500 meter én de 1.000 meter te winnen.

Viert zijn zege

De 1,95 meter lange schaatser, die afgelopen zomer de overstap maakte van het shorttracken, kwam vrijdag op de 1.000 meter niet aan zijn snelle NK-tijd en moest het goud aan Kjeld Nuis laten. Zaterdag veroverde hij met de Nederlandse teamsprint-ploeg het brons.

Knappe bochten

In zijn rit tegen de Est Marten Liiv was De Boo niet helemaal goed weg, maar daarna maakte hij weer indruk met een snelle start en knappe bochten, waarbij hij zijn lange lijf op hoge snelheid in elkaar vouwt. Met 34,48 was hij bijna net zo snel als vorige week, maar daarna moest hij nog drie ritten afwachten of het genoeg zou zijn voor de titel.

De Boo zet Thialf op z'n kop met EK-titel: 'Holy smack, wat een kabaal'

Janno Botman kwam met 35,21 niet in de buurt van zijn land- en ploeggenoot. En ook de Noorse voormalig olympisch kampioen Havard Lorentzen (35,29) en de Polen Damian Zurek (35,06) en Marek Kania (34,86) haalden het niet.

Meer concurrentie bij WK

De Europese sprinters kunnen bij de WK afstanden (15-18 februari in Calgary) rekenen op stevige concurrentie uit Azië en Noord-Amerika. Regerend wereldkampioen Jordan Stolz, Laurent Dubreuil en de snelle Japanners Tatsuya Shinhama, Wataru Morishige en Yuma Murakami zijn dan ook weer van de partij.

De Boo, die zijn snelle tijden allemaal in het vertrouwde Thialf reed, kijkt uit naar zijn eerste wedstrijden op de snelle banen van Calgary en Salt Lake City. "Ik hoop dat ik daar mijn topvorm kan laten zien."

De Russische schaatsers, die in het verleden ook meestreden om de EK-medailles, zijn nog altijd uitgesloten van deelname aan de wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl