EK afstanden-blog
NOS SchaatsenAangepast

De Boo vliegt in Thialf naar EK-goud: 'Wat een kabaal' • Opnieuw goud Groenewoud

liveblog gesloten

Dit waren de EK afstanden

De EK afstanden in Thialf zitten erop, dus we sluiten het schaatsblog af. Nederland vertrekt uit Thialf met negen gouden, twee zilveren en één bronzen medaille.

Bij de vrouwen waren alle Europese titels een prooi voor Nederland, bij de mannen staken Noorwegen en Polen een stokje voor een compleet Nederlands feest. Peder Kongshaug versloeg op de 1.500 meter Kjeld Nuis, op de ploegenachtervolging was diezelfde Kongshaug met de Noren veruit de snelste en op de teamsprint ging het goud naar Polen.

Het volgende schaatstoernooi dat op het programma staat is de wereldbeker in het Amerikaanse Salt Lake City van 26 tot en met 28 januari.

Groenewoud ook de sterkste op de massastart

De Nederlandse schaatssters waren dit weekend niet te kloppen in Heerenveen. Bij de EK afstanden gingen alle titels naar een Nederlandse vrouw.

Marijke Groenewoud had het grootste aandeel in de medailleoogst: zij sloot de Europese kampioenschappen zondagmiddag af met goud op de massastart, nadat ze eerder op de dag met Joy Beune en Irene Schouten ook al de ploegenachtervolging had gewonnen.

Groenewoud veroverde eerder goud op de 3.000 meter en zilver op de 1.500 meter.

Bekijk hier de reactie van Groenewoud na haar Europese titel op de massastart:

Groenewoud juicht na 'perfect verlopen plan' op massastart: 'Ik was de gelukkige'

Hoolwerf baalt na val op massastart

Bart Hoolwerf heeft er "zwaar de pest in" dat hij op de massastart onderuit is gegaan. "Twee man komen abrupt buitenom en sturen naar binnen", legt hij uit. "Ik kreeg een duwtje op mijn heup, waardoor ik in onbalans kwam. En dan ga je lelijk onderuit." Tijdens de glijpartij kreeg Hoolwerf ook nog de punt van een schaats in zijn been.

Volgens Hoolwerf kent de valpartij, waarbij ook de twee Franse deelnemers lagen, alleen maar verliezers. "Het is gewoon klote dat dit soort dingen gebeuren. Dat is naar mijn idee niet nodig."

Hoolwerf heeft er 'zwaar de pest in' na valpartij: 'Kreeg duw op m'n heup'

Massastart (m) | Complete uitslag

Massastart (m) | Swings wint

Bart Swings won nog geen race dit seizoen, maar prolongeert wel zijn Europese titel. De Nederlandse kansen waren verkeken na de valpartij van Bart Hoolwerf. Marcel Bosker liet zich vervolgens zakken en kon niet meer mee strijden om de medailles.

Massastart (m) | Hoolwerf onderuit!

Bart Hoolwerf is betrokken bij een flinke valpartij. Hij ligt er niet goed bij en grijpt naar zijn been.

Massastart (m) | Rustige start

De mannen op de massastart doen het rustig aan in de eerste rondjes. De Pool Dawid Burzykowski is de eerste die een aanval plaatst, maar nadat hij de puntjes van de tussensprint gesprokkeld heeft, houdt hij de benen weer stil.

Marcel Bosker rijdt op kop van het peloton.

Bekijk hier hoe De Boo naar de Europese titel sprint

Revelatie De Boo maakt bij EK afstanden opnieuw indruk op 500 meter

Massastart (m) | Swings kan Europese titel prolongeren

Bart Swings is regerend olympisch en wereldkampioen. En de Belg hoopt vandaag zijn Europese titel te prolongeren. "Ik voel me wel goed", zei hij eerder vandaag. "Maar dit EK is niet echt een hoofddoel waar we naartoe werken. Ik sta hier in mijn degelijke vorm, niet in mijn topvorm."

Voor Nederland staan Bart Hoolwerf en Marcel Bosker aan de start.

Swings hoopt in 'hol van de leeuw' met Belgische vlag ereronde te kunnen rijden

Massastart (v) | De complete uitslag

Massastart (v) | GROENWOUD EUROPEES KAMPIOEN

Een Nederlands 1-2'tje op de massastart. Marijke Groenewoud wint, Irene Schouten pakt zilver.

Met nog één rondje te gaan, lost Groenewoud haar medevluchter Uhrig. Tegelijkertijd vliegt in het peloton Schouten ervandoor. Groenewoud houdt stand aan kop, Schouten is de beste van de rest.

Massastart (v) | Groenewoud rijdt weg

Wat Schouten niet lukte, lukt Groenewoud even later wel. De Europees kampioene op de 3.000 meter krijgt de Duitse Michelle Uhrig met zich mee. Het duo ligt halverwege enkele meters voor op de grote groep, waarin Schouten uiteraard niet meehelpt in de achtervolging.

Massastart (v) | Schouten leidt de groep

Dan is het nu tijd voor de Europese titelstrijd op de massastart. Irene Schouten, die de afgelopen twee edities het goud pakte, begint op kop. Marijke Groenewoud neemt even over, maar dan besluit Schouten al een demarrage te plaatsen. Het lukt haar nog niet een gaatje te slaan.

De Boo geniet van kolkend Thialf

Jenning de Boo vliegt twee weken achter elkaar naar een toptijd op de 500 meter. Vorige week leverde hem dat de Nederlandse titel op en vandaag kan hij een Europese titel aan zijn palmares toevoegen. In een kolkend Thialf sprint hij naar het goud. "Holy smack, wat een kabaal hier uit het publiek komt", lacht de pas 19-jarige sprinter.

"Ik krijg van alles op het ijs geworpen", doelt De Boo op de knuffels die hij opgeraapt heeft. "Dat heb ik ook nog nooit eerder gehad."

De Boo zet Thialf op z'n kop met EK-titel: 'Holy smack, wat een kabaal'

De winnende Leerdam

Op de 1.000 meter was er wel weer goud voor Nederland. Op deze manier was Jutta Leerdam iedereen de baas:

Leerdam pakt derde Europese titel op 1.000 meter, zilver voor Rijpma-De Jong

Zo versloeg Kongshaug Nuis

Terwijl Jenning De Boo zijn ogen uitkijkt en alle knuffels die op het ijs gegooid worden in ontvangst neemt, kijken wij nog even terug naar de 1.500 meter. Op die afstand was er geen Nederlands feestje. Peder Kongshaug ging er met de Europese titel vandoor.

Noor Kongshaug klopt favoriet Nuis op 1.500 meter bij EK afstanden

500 meter (m) | Bekijk hier de complete uitslag

500 meter (m) | DE BOO EUROPEES KAMPIOEN

Het is nu officieel, het goud is voor Jenning de Boo! Met 34,48 is hij iedereen te snel af op de 500 meter. Het zilver is voor de Est Marten Liiv (34,78). De Pool Marek Kania eindigt als derde (34,86).

Rit 9, 500 meter (m) | Ook Noren niet onder tijd De Boo

Ook de Noren Havard Holmefjord Lorentzen en Bjorn Magnussen bijten zich stuk op de tijd van De Boo. Beiden komen zelfs niet op het podium.

Rit 8, 500 meter (m) | Botman niet op podium

De rit van Janno Botman en de pool Damian Zurek begint met een valse start. De herstart gaat wel goed, waarna hij 35,21 neerzet. Daarmee blijft hij ver verwijderd van een podiumplaats.

Rit 7, 500 meter (m) | De Boo razendsnel

Wat een tijd weer van Jenning de Boo! Met 34,48 seconden is hij slechts 0,04 langzamer dan een week geleden.

Wie gaat hier nog aankomen? Nog drie ritten te gaan.

Jenning de Boo

Rit 1, 500 meter (m) | Westenbroek onder de 35

Stefan Westenbroek is veel sneller dan zijn directe tegenstander Botond Bejczi uit Hongarije. Hij zet direct de eerste 34'er van de dag neer: 34,93.

Op naar de 500 meter

Dit zijn de belangrijkste ritten op de 500 meter (m)

Rit 1 Botond Bejczi (Hon) Stefan Westenbroek (Ned)
Rit 7 Jenning de Boo (Ned) Marten Liiv (Est)
Rit 8 Janno Botman (Ned) Damian Zurek (Pol)
Rit 9 Bjorn Magnussen (Nor) Havard Holmefjord Lorentzen (Nor)

Kongshaug kan niet geloven dat hij Nuis heeft verslagen

De 22-jarige Peder Kongshaug is het stralende middelpunt bij de huldiging van de 1.500 meter. "Ongelooflijk dit", zegt hij, nadat hij favoriet Kjeld Nuis heeft verslagen. "Het voelt heel speciaal om Nuis te verslaan. Ik ben ermee opgegroeid dat hij de beste schaatser is, echt bijzonder."

En of hij nu ook wereldkampioen kan worden? "Alles is mogelijk. Ik heb Stolz al verslagen (bij de wereldbeker in Tomaszów, red.) en nu ook Nuis. Alles moet kloppen, de concurrentie is groot. Maar: ja, ik geloof dat het mogelijk is."

Peder Kongshaug

Het was 'gewoon op' bij Nuis

Kjeld Nuis kwam na zijn 1.500 meter met een teleurgestelde uitdrukking op zijn gezicht over de finish. Ook op het podium, waar hij de zilveren medaille omgehangen kreeg, kon er nauwelijks een lachje vanaf.

"Het was gewoon op", vertelt Nuis, die verslagen werd door de jonge Noor Kongshaug.

Nuis 'op waarde geklopt' op 1.500 meter bij EK: 'Het was gewoon op'

1.000 meter (v) | De complete uitslag

1.000 meter (v) | LEERDAM EUROPEES KAMPIOEN

In de laatste twee ritten komt niemand meer aan de tijd van Jutta Leerdam. De 1.14,45 is genoeg voor Leerdam voor de Europese titel. Rijpma-De Jong pakt het zilver. De Oostenrijkse Vanessa Herzog voorkomt een compleet Nederlands podium en wint brons. Isabel Grevelt eindigt op de vierde plaats.

Sinds de Winterspelen van 2022 heerst Leerdam op de 1.000 meter. Slechts één keer won ze sindsdien niet. Bij de EK afstanden in Thialf laat ze ook weer zien dat zij de koningin van de 1.000 meter is. Voor de derde keer op rij wordt ze Europees kampioen.

Rit 8, 1.000 meter (v) | Leerdam klokt snelste tijd

Jutta Leerdam zet met 1.14,45, ondanks een valse start, de tot nu toe snelste tijd neer. Antoinette Rijpma-De Jong blijft knap in de buurt van de koningin van de 1.000 meter, maar moet met 1.15,04 genoegen nemen met de tweede plaats.

Er zijn nog twee ritten te gaan.

Rit 4, 1.000 meter (v) | Grevelt eerste Nederlandse

Isabel Grevelt is de eerste Nederlandse die in actie komt op de 1.000 meter. De 21-jarige Alkmaarse stond eind 2022 voor het eerst op het podium bij een wereldbekerwedstrijd. Ze pakte toen brons in Thialf.

Dit keer moet ze nog even afwachten of haar tijd goed genoeg is voor opnieuw een podiumplaats in de Friese schaatstempel. Ze klokt 1.15,94. Er staan nog zes ritten op het programma.

1.500 meter (m) | Eerste individuele titel Noorwegen dit EK

Voor het eerst bij deze EK afstanden horen we niet het Wilhelmus na een individuele afstand. Peder Kongshaug uit Noorwegen mag namelijk op de hoogste trede van het podium plaatsnemen, en dat doet hij met een enorm hoge sprong.

Genoeg energie dus nog bij de 22-jarige Noor, die vrijdag ook al op het podium stond na de ploegenachtervolging. Toen verraste hij samen met zijn landgenoten Sander Eitrem en Sverre Lunde Pedersen door het wereldrecord te verbeteren.

Peder Kongshaug op het podium

De volgende afstand: 1.000 meter (v)

Dit zijn de belangrijkste ritten op de 1.000 meter (v)

Rit 4 Luisa María González (Spa) Isabel Grevelt (Ned)
Rit 8 Jutta Leerdam (Ned) Antoinette Rijpma-De Jong (Ned)
Rit 9 Karolina Bosiek (Pol) Ellia Smeding (GBr)
Rit 10 Isabelle van Elst (Bel) Vanessa Herzog (Oos)

1.500 meter (m) | Complete uitslag

Rit 10, 1.500 meter (m) | Nuis bijt zich stuk op tijd van Kongshaug

De rit tussen Nuis en Eitrem begint met een valse start. De tweede keer staan beide schaatsers wel stil en kan de jacht van Nuis op de Europese titel beginnen. Zijn rit ziet er technisch perfect uit, maar hij bijt zich toch stuk op de tijd van Kongshaug. Nuis, die het vooral in de slotronde verloor ten opzichte van de Noor, pakt met 1.44,34 wel het zilver. Het brons is voor Roest.

Rit 9, 1.500 meter (m) | Roest verslaat Dijs, maar niet Kongshaug

De opening in het Nederlandse onderonsje is voor Wesly Dijs. Patrick Roest moet dus in de achtervolging om het gat met Dijs te dichten. Met een geweldige slotronde lukt het hem uiteindelijk Dijs te verslaan, maar zijn tijd is niet snel genoeg om Kongshaug van de eerste plaats te verdrijven: 1.44,41. Daarmee staat Roest voorlopig tweede.

Nog één rit te gaan, met Kjeld Nuis en Sander Eitrem op het ijs.

Rit 8, 1.500 meter | Vlakke race Kongshaug

Peder Kongshaug duikt na een vlakke rit ver onder de tijd van zijn landgenoot Allan Dahl Johansson en klokt 1.44,25. Kan het nog sneller in Thialf vandaag? Wesly Dijs en Patrick Roest gaan het in de voorlaatste rit in elk geval proberen.

Rit 7, 1.500 meter (m) | Tijd voor de favorieten

Er zijn inmiddels zeven ritten op de 1.500 meter geweest, nog drie te gaan. En daarin komen de grote favorieten op het ijs. Te beginnen met de Noor Peder Kongshaug in rit 8. Daarna is er een Nederlands onderonsje tussen Wesly Dijs en Patrick Roest. In de slotrit is het tijd voor regerend olympisch en Europees kampioen Kjeld Nuis. Hij rijdt tegen Sander Eitrem uit Noorwegen.

De snelste tijd tot nu toe staat op naam van de Noor Allan Dahl Johansson: 1.46,01.

Beune was zenuwachtig voor ploegenachtervolging

De eerste twee keer dat Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten samen een ploegenachtervolging reden, werd Nederland gediskwalificeerd. De eerste keer kwam dat door een blote enkel van Beune, de tweede keer was Beune haar transponders vergeten om te doen.

"Dat was gewoon domme pech, dat ging ons dit keer niet nog een keer gebeuren." Toch zorgde het voor de nodige zenuwen bij de 24-jarige schaatsster. "We hebben alles drie keer gecheckt."

Beune was 'wel zenuwachtig' voor ploegenachtervolging op EK: 'Alles drie keer gecheckt'

Bekijk hier de samenvatting van de ploegenachtervolging (v)

Nederlandse vrouwen winnen ploegenachtervolging op EK met straatlengte voorsprong

1.500 meter (m) | Concurrentie uit Noorwegen

Kjeld Nuis geldt als topfavoriet voor de Europese titel op de 1.500 meter, maar Peder Kongshaug zou weleens de grote concurrent van de Nederlander kunnen zijn vandaag.

De 22-jarige Noor won de laatste wereldbeker, maar ziet zichzelf toch nog als underdog voor de titel.

Noor Kongshaug ziet zichzelf als 'een van de favorieten', maar ook nog als 'underdog'

Nu de 1.500 meter (m)

Dit zijn de belangrijkste ritten op de 1.500 meter (m)

Rit 8 Peder Kongshaug (Nor) Hendrik Dombek (Dui)
Rit 9 Wesly Dijs (Ned) Patrick Roest (Ned)
Rit 10 Sander Eitrem (Noo) Kjeld Nuis (Ned)

Bekijk hier de complete uitslag

Ploegenachtervolging (v) | NEDERLAND EUROPEES KAMPIOEN

Voor de vierde keer op rij zijn de Nederlandse vrouwen Europees kampioen op de ploegenachtervolging. De tijd die Beune, Groenewoud en Schouten in rit 1 hadden neergezet (2.55,70), bleek veel te snel voor Polen, Italië, Zwitserland en Duitsland.

De Duitse vrouwen Josephine Schlörb, Josie Hofmann en Lea Sophie Scholz pakken het zilver, doordat ze in de slotrit op het nippertje Zwitserland (met Jasmin Güntert, Kaitlyn McGregor en Ramona Härdi) verslaan.

Rit 1, ploegenachtervolging (v) | Snelle tijd Nederlands trio

De Nederlandse vrouwen laten een prima race zien op de ploegenachtervolging. Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten rijden perfect in elkaars slag en bondscoach Rintje Ritsma steekt halverwege zijn duim op.

Er verschijnen nog vier landen aan de start, maar de tijd die het Nederlandse trio heeft neergezet, is wel erg snel. 2.55,70 is de vijfde tijd ooit gereden in Thialf op de ploegenachtervolging. De Europese titel lonkt dus.

Kijk nu live

Er is beeld vanuit Thialf! Over een minuut of tien beginnen de vrouwen van de ploegenachtervolging aan de EK afstanden. Ireen Wüst kijkt alvast vooruit met presentator Henry Schut.

Kijk live op televisie (NPO 1) of via deze livestream.

Lollobrigida denkt nog niet aan winnen

Francesca Lollobrigida is terug in Thialf nadat ze afgelopen jaar moeder werd van een zoon. Ze is nog niet zo bezig met winnen, maar hoopt vooral beter te worden zodat ze volgend seizoen de strijd aan kan gaan.

De Italiaanse rijdt vandaag twee afstanden: de ploegenachtervolging en de massastart.

Met zoon op tribune denkt Lollobrigida nog niet aan winnen: 'Plezier hebben en slim racen'

De ploegenachtervolging (v) start om 14.15 uur

Dit is de startlijst voor de ploegenachtervolging

Rit 1 Nederland (Beune, Schouten, Groenewoud)
Rit 2 Polen (Bosiek, Czyszczón, Jabrzyk) Italië (Peveri, Lollobrigida, Lorenzato)
Rit 3 Zwitserland (Güntert, McGregor, Härdi) Duitsland (Schlörb, Hofmann, Scholz)

Nederlands trio reed één keer samen dit seizoen

Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud vormen het drietal dat het straks op de ploegenachtervolging voor Nederland moet gaan doen. Eén keer eerder reden ze in deze formatie dit seizoen. Toen volgde diskwalificatie, omdat Beune haar transponder niet om had.

Beune, Schouten en Groenewoud

Geen Noorwegen op ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging waren de Nederlandse vrouwen in rit 1 gekoppeld aan Noorwegen, maar ze verschijnen straks toch alleen op het ijs. Noorwegen heeft zich namelijk teruggetrokken. Ragne Wiklund, die zich gisteren vanwege ziekte afmeldde voor de 1.500 meter, is nog niet fit genoeg.

De Noorse vrouwen hadden geen reserverijdster mee. "We hebben nog even overwogen iemand in te vliegen, maar dat vonden we het niet waard", vertelt Jonas Bekken, assistent-trainer van de Noorse ploeg. "Waar rijden we dan voor? Zonder Ragne is de ploeg toch wel onthoofd, we bouwen liever aan de lange termijn dan dat we nu halsoverkop een ploeg laten rijden die weinig getraind heeft."

De Boo geniet bij EK afstanden

Jenning de Boo staat op de slotdag van de EK afstanden met een grote glimlach voor de camera in Thialf. "Ik heb nu twee keer aan de start gestaan en twee keer is het een enorm kabaal als je wordt omgeroepen. Dat is echt ongelooflijk om mee te maken", vertelt de 19-jarige sprinter, die vorige week zowel op de 500 als de 1.000 meter Nederlands kampioen werd.

De Boo won vrijdag met de teamsprinters brons en zaterdag op de 1.000 meter zilver. "Ik mis nog een kleurtje", zegt hij lachend. Hij hoopt dan ook vanmiddag op de 500 meter het goud te pakken. "Ik heb een mooie tegenstander (Marten Liiv, red.). Hopelijk kunnen we elkaar een beetje vinden in de opening en daarna zie ik hem als het goed is niet meer."

De Boo rijdt in rit 7 van de 500 meter.

De Boo hoopt na brons en zilver ook nog goud te pakken op EK: 'Mis nog een kleur'

Zestien Nederlanders in actie vandaag

Op de ploegenachtervolging voor vrouwen vormen Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud het Nederlandse trio.

Bij de 1.500 meter komen Kjeld Nuis, Patrick Roest en Wesly Dijs in actie.

Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-De Jong en Isabel Grevelt zijn de Nederlandse troeven op de 1.000 meter.

Op de 500 meter zien we Jenning de Boo, Janno Botman en Stefan Westenbroek voor Nederland op het ijs.

En bij de massastart staan bij de vrouwen Schouten en Groenewoud op de startlijst, bij de mannen zijn dat Bart Hoolwerf en Marcel Bosker.

Dit is het programma van vandaag

EK afstanden zondag

Nog even terugkijken naar dag 2

Compleet Nederlands podium en superieure Roest en Kok: dit was dag 2 van de EK

We gaan weer beginnen!

Het is tijd voor de slotdag van de EK afstanden. De teller staat na twee dagen al op zes keer goud voor Nederland en dat aantal kan vandaag nog flink gaan oplopen, want op de 1.000 meter is Jutta Leerdam de huizenhoog favoriet en op de 1.500 meter lijkt Kjeld Nuis de te kloppen man.

Via dit blog blijf je op de hoogte van alle gebeurtenissen op het ijs van Thialf.