NOS Nieuws

Eerste Indiase ruimtevaartuig dat zon gaat bestuderen bereikt bestemming

Het eerste Indiase ruimtevaartuig dat de zon gaat observeren, Aditya-L1, heeft na 126 dagen zijn bestemming bereikt.

Het vaartuig heeft zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord die de buitenste laag van de zon en een dunne laag plasma eronder gaan bestuderen.

Adiitya-L1 legde ongeveer 1,5 miljoen kilometer af in ruim vier maanden. Het vaartuig draaide vier keer om de aarde voordat het uiteindelijk op de juiste plek terechtkwam waar het relatief makkelijk kan blijven zonder al te veel brandstof te gebruiken.

Live meekijken

De missie moet ervoor zorgen dat wetenschappers live kunnen meekijken en sneller kunnen zien wat het effect van de zon is op de aarde en ruimteweer beter in de gaten kunnen houden. Onder ruimteweer wordt verstaan dat de zon een stroom geladen deeltjes uitstoot die in sommige gevallen leidt tot verstoringen van elektrische netwerken op aarde.

Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO meldt dat sommige instrumenten aan boord al zijn begonnen met het maken van beelden en het verzamelen van gegevens. In december toonde ISRO al beelden die door Aditya-L1 werden gemaakt. Deze konden volgens de organisatie al "inzicht verschaffen in de ingewikkelde details van de fotosfeer en chromosfeer van de zon".

Bekijk enkele beelden die Aditya-L1 maakte van de zon:

Enkele foto's die een telescoop aan boord van Aditya-L1 maakte

De Indiase premier Modi noemt de stap een nieuwe mijlpaal. "Het is een bewijs van de niet aflatende toewijding van onze wetenschappers bij het realiseren van een van de meest complexe en ingewikkelde ruimtemissies", stelt hij. Het land wil een steeds grotere stempel op de ruimtevaart drukken en is zeer actief in de ruimte. Vorig jaar wist India als vierde land ter wereld op de maan te landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl