Een groot deel van de Gazastrook is platgebombardeerd, hier te zien op een foto genomen vanuit het zuiden van Israël
NOS NieuwsAangepast

Gazaplan minister Israël: Palestijnen de burgerzaken, Israël de veiligheid

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft een plan gepresenteerd wat er volgens hem in de Gazastrook moet gebeuren als de oorlog voorbij is. Hij wil dat het dagelijks bestuur in handen komt van Palestijnen, maar dat de veiligheid in het gebied een zaak van Israël wordt.

"De inwoners van Gaza zijn Palestijns. Daarom moeten Palestijnse instanties de leiding krijgen, op voorwaarde dat er geen vijandige acties of bedreigingen zijn tegen de staat Israël", zei de minister over zijn plan, dat nog moet worden goedgekeurd door het oorlogskabinet en het veiligheidskabinet. Hoe Israël daar dan toezicht op gaat houden, zei Gallant er niet bij.

Israël zou zich daarnaast in het plan van Gallant wel het recht voorbehouden om vrijelijk binnen het gebied te opereren. Voor kolonisten is geen plek in Gaza, vindt Gallant. "Er zal geen Israëlische civiele aanwezigheid zijn in de Gazastrook na het bereiken van de doelstellingen van de oorlog."

Hij doelt daarmee op de wens van de uiterst rechtse minister van Financiën Smotrich, die een voorstander is van Joodse nederzettingen in Gaza. Smotrich zegt tegen The Times of Israel al fel tegen het plan van Gallant te zijn. "Het 'day-after' plan is een herhaling van de dag vóór 7 oktober. De oplossing voor Gaza vereist 'out-of-the-box'-denken en een veranderende opvatting."

Smotrich herhaalde daarbij zijn visie om "vrijwillige emigratie van Gazanen aan te moedigen". Dat is een plan dat hij en andere uiterst rechtse ministers in het kabinet Netanyahu al eerder aankondigden.

In Israël is veel te doen over de vraag wat de volgende stap van het land moet zijn in de oorlog tegen Hamas. Enkele ministers zeiden de afgelopen dagen dat Palestijnse burgers naar andere landen moeten worden "verplaatst". "Dit is het moment om te werken aan een emigratieproject", zei ook minister Ben-Gvir (Nationale Veiligheid).

In de Gazastrook zouden dan dus Israëlische nederzettingen moeten worden gesticht. "Waarom niet? Het is een mooi gebied, we kunnen de woestijn laten bloeien", zei Smotrich. Het plan van gedwongen emigratie leidde tot felle kritiek van onder meer de VS en Nederland.

Volgende oorlogsfase

Defensieminister Gallant gaat in zijn plan ook in op hoe de volgende fase van de oorlog eruit moet zien. Het Israëlische leger moet volgens hem een meer doelgerichte aanpak toepassen in het noorden van de Gazastrook. Het zou hierbij gaan om invallen, het vernietigen van tunnels en lucht- en grondaanvallen. In het zuiden moet het leger "zo lang als het nodig is" doorgaan met het jagen op Hamasleiders en het bevrijden van gijzelaars.

Grote delen van de Gazastrook zijn in een paar maanden tijd platgebombardeerd door het Israëlische leger. Zo'n 85 procent van de mensen in Gaza is op de vlucht, maar nergens is het echt veilig in de Gazastrook.

Blinken op bezoek in Midden-Oosten

Internationaal is de druk op Israël opgevoerd om met een naoorlogse visie te komen voor het gebied. De kwestie zal hoogstwaarschijnlijk op de agenda staan dit weekend tijdens gesprekken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Volgens een woordvoerder zal Blinken aandringen op "onmiddellijk" meer humanitaire steun voor Gaza.

De Amerikaanse minister bezoekt bij zijn zevendaagse reis niet alleen Israël, maar ook Turkije, Griekenland, Jordanië, Qatar, de Verenigde Arabisch Emiraten en Egypte. Ook zal hij de Westelijke Jordaanoever aandoen. Bij zijn bezoek zal het voorkomen van verspreiding van het conflict in de regio ook hoog op de agenda staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl