In Beit Lahia is een groot deel van de stad verwoest
NOS Nieuws

Eerste Palestijnen terug naar verwoest Noord-Gaza nu Israël zich daar terugtrekt

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera keren duizenden Palestijnen terug naar het noorden van Gaza, nu Israël een deel van zijn troepen daar heeft teruggetrokken. De nieuwszender is in de stad Beit Lahia en ziet daar mensen terugkeren. Op beelden van de nieuwszender en op foto's van persbureaus is te zien dat een deel van de stad volledig verwoest is.

Een Palestijnse journalist die onder meer voor de NOS en The New York Times werkt, bevestigt dat er inderdaad mensen terugkeren naar de gebieden die Israël heeft verlaten. Het zou vooral gaan om mensen die in het midden of noorden van Gaza gebleven waren. Voor mensen die zijn gevlucht naar het zuiden van Gaza is het te gevaarlijk om terug te keren. Hoeveel mensen nu zijn teruggekomen, weet zij niet.

Duizenden militairen terugtrekken

Gisteren liet het Israëlische leger weten dat vanaf deze week duizenden militairen zullen worden teruggetrokken. Voor zover bekend is dat de grootste terugtrekking uit het gebied sinds het begin van de oorlog in oktober. Hoeveel soldaten Gaza al hebben verlaten is niet bekend.

Al Jazeera zendt beelden uit uit Gaza-Stad, waar Israëliërs zich zouden hebben teruggetrokken. Sky News meldt dat Israël ook tanks heeft teruggehaald uit Gaza-Stad. Dat kan volgens de VS wijzen op een veranderende militaire tactiek in Gaza.

Volgens een bron binnen het Israëlische leger is een deel van de militairen nodig bij een mogelijk tweede front aan de grens met Libanon. Aan de noordgrens met Israël vuren Hezbollah-strijders regelmatig raketten af op Israël.

Hezbollah is een bondgenoot van Hamas en wordt gesteund door Iran. Het Israëlische leger reageert vaak met tegenaanvallen op de beschietingen. Vorige week waarschuwde premier Netanyahu Hezbollah dat een volledige oorlog dreigt als de beschietingen niet stoppen, maar Israël heeft niets gezegd over een eventuele voorbereiding op een tweede front.

De gedeeltelijke terugtrekking uit Gaza betekent niet dat er een einde komt aan het geweld. Vlak voordat de terugtrekking werd aangekondigd, liet het Israëlische leger juist weten dat de aanvallen in het midden en zuiden van de Gazastrook werden opgeschaald. In die gebieden zijn dan ook nog zware gevechten en bombardementen gaande.

Bij bombardementen op Khan Younis zijn dit weekend zeker 35 mensen gedood, zeggen medewerkers van een ziekenhuis tegen persbureau AP. Ook op dit moment zijn er hevige gevechten gaande in Khan Younis.

De stad in het zuiden van Gaza wordt door Israël gezien als een bolwerk van Hamas. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat er meerdere doden zijn gevallen bij een aanval op zijn hoofdkantoor.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er de afgelopen 24 uur in totaal 207 Palestijnen in Gaza gedood. Op welke locaties dat is gebeurd is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl