NOS Nieuws

Wekdienst 30/12: Al carbidschieten in Biblebelt • 'Grote drie' in actie in Hulst

Goedemorgen! Vandaag mogen mensen in sommige christelijke gemeenten al carbidschieten en in het Zeeuwse Hulst rijden de veldrijders de elfde wereldbekerwedstrijd van het het seizoen.

Eerst het weer: Vanochtend is het droog met vooral in het noorden zon. Gedurende de dag raakt het geleidelijk bewolkt. 's Middags valt af en toe motregen bij 8 tot 10 graden. Oudejaarsdag verloopt een stuk natter met ook meer wind uit het zuidwesten. Het is dan 9 graden. 2024 begint wisselvallig en vrij zacht.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier lees je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In meerdere gemeenten waar de zondagsrust belangrijk wordt gevonden, wordt het carbidschieten al vandaag toegestaan. Normaal mag dat alleen op Oudejaarsdag, maar die dag valt dit jaar op een zondag. Onder meer in Nijkerk heeft een groep christenen een vergunning aangevraagd om vanwege de zondagsrust vandaag te mogen schieten, en die is verleend. Ook in Ede, Nunspeet en Barneveld mag op bepaalde tijden vandaag al worden geschoten.
  • Om 12.00 uur wil actiegroep Extinction Rebellion de A10 blokkeren bij het voormalig ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Dat is verboden, maar de actiegroep zegt zich daar niets van aan te trekken. Ze willen dat ING per direct stopt met het financieren van fossiele brandstoffen. Burgemeester Halsema heeft een alternatieve locatie aangewezen.
  • In Heerenveen gaan de NK afstanden door. Het is voor sommigen nu al hét toernooi om het seizoen nog te redden: op de NK zijn startbewijzen te verdienen voor alle grote kampioenschappen van dit seizoen. De NK afstanden zijn live te volgen op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1 (vanaf 12.30 uur).
  • En in het Zeeuwse Hulst komen de veldrijders in actie voor de elfde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Bij de mannen is 'de grote drie' aanwezig: Tom Pidcock, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De wedstrijden bij de mannen en vrouwen zijn vanaf 13.35 uur online te kijken op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De Duitse stad Keulen blijft rekening houden met een aanslag op de Dom rond oud en nieuw. Dinsdag werd er een verdachte opgepakt, een man uit Tadzjikistan, maar daarmee is volgens de autoriteiten de dreiging niet weg. Net als met kerst wordt de Dom ook de komende dagen streng beveiligd. Daarvoor worden duizend agenten ingezet, ook geldt een vuurwerkverbod.

Het publiek wordt opgeroepen verdachte zaken te melden, zoals personen met opvallende bagage. De burgemeester van Keulen zegt te hopen dat inwoners zich door de dreiging niet laten intimideren en gewoon Nieuwjaar gaan vieren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na meerdere pogingen lukte het gisteren om de door water omringde stier bij het Limburgse Itteren naar het vasteland te brengen. Eigenlijk wilde het dier niet weg, maar de beheerder van het gebied vreesde dat het water in de komende dagen verder zou stijgen en besloot het zekere voor het onzekere te nemen. Het dier werd verdoofd en met een bootje naar de wal gebracht.

Bekijk hier hoe dat ging:

Reddingspoging eenzame stier

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl