Advocaat Bouterse: hij aanvaardt celstraf, maar geen idee waar ex-president is
De voormalige legerleider en veroordeelde oud-president Desi Bouterse zal geen gratieverzoek indienen bij de Surinaamse president Chan Santokhi. Dat zegt zijn advocaat Irvin Kanhai in een interview met de Suriname Herald. Zodra het Openbaar Ministerie contact opneemt, zal de raadsman aangeven wanneer Bouterse (78) en zijn andere vier veroordeelde cliënten kunnen beginnen met het uitzitten van hun straf.
"Maar ik heb geen idee waar hij nu is", zegt Kanhai in gesprek met de NOS. "Ik heb hem voor het laatst gesproken voor kerst. Hij zou in Suriname kunnen zijn of daarbuiten, ik heb geen idee. Ik heb hem geprobeerd te bellen, maar hij was niet in de gelegenheid voor een gesprek."
Hoe het nu verder gaat zegt de advocaat niet te weten. "Ik las dat het Openbaar Ministerie nog een gesprek zou hebben met mij voor ze zouden overgaan tot het uitvoeren van het vonnis, maar ik weet niet wanneer dat gesprek komt. Ik heb daar nog geen uitnodiging voor gehad."
'Gratieverzoek zinloos'
Volgens de advocaat was een gratieverzoek zinloos. Om gratie te kunnen aanvragen zouden Bouterse en vier medeveroordeelden schuld moeten bekennen en spijt moeten betuigen. Kanhai is daar sterk op tegen. De mannen hebben altijd gezegd onschuldig te zijn. Bouterse vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is omdat hij destijds legerleider was. De advocaat verwacht daarnaast dat een gratieverzoek geen schijn van kans maakt.
Vorige week werd oud-legerleider, ex-president en huidig oppositieleider Bouterse in hoger beroep definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden. Hij kreeg twintig jaar cel opgelegd. De medeverdachten kregen een gevangenisstraf van vijftien jaar.
'Vonnissen opschorten'
Advocaat Kanhai vroeg het Surinaamse Openbaar Ministerie op 22 december, twee dagen na de veroordeling, om de uitvoering van de vonnissen op te schorten, omdat hij het voornemen had om een kwijtschelding van de veroordeling in te dienen bij Santokhi. Na "dagelijks overleg" met zijn cliënten heeft Kanhai besloten dat niet te doen.
Eerder liet president Santokhi ook weten niet open te staan voor gratieverlening. Volgens hem kan de Surinaamse regering niet onderhandelen over de uitspraak van een onafhankelijke rechter en mag die ook niet naast zich neerleggen.
In mei 2025 zijn er verkiezingen in Suriname. "Waarom zou je die zestien maanden niet willen uitzitten?", vroeg de raadsman zich hardop af tegenover de Suriname Herald. De Nationale Democratische Partij van Bouterse moet er volgens hem voor zorgen dat de partij veel stemmen krijgt en in de regering komt. De nieuwe president is bevoegd om gratie te verlenen, ook als er geen verzoek daartoe wordt ingediend.