Portretten van de slachtoffers van de Decembermoorden in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Desi Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel voor Decembermoorden

Oud-president Desi Bouterse is definitief veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Het Hof van Justitie in Suriname heeft de oud-president van het land in hoger beroep veroordeeld. Bouterse (78) zelf was niet bij de uitspraak aanwezig.

Ook tegen vier medeverdachten heeft het hof een definitief vonnis geveld. Ex-militairen Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondensten en Stephanus Dendoe zijn veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Ook zij waren net als Bouterse niet aanwezig bij de uitspraak. Het hof acht de vier medeschuldig aan het plegen van de moorden.

Geen onmiddellijke gevangenneming

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Bouterse, expliciet werd daar een bevel tot onmiddellijke gevangenneming van de oud-president bij geëist. Bij de twee eerdere veroordelingen was die eis er niet.

Het hof heeft vandaag geen bevel tot onmiddellijke gevangenneming gelast. Het hof vindt dat justitie dat verzoek onvoldoende heeft onderbouwd. Tegelijkertijd zegt het hof dat het vonnis de "in gevangenneming al in zich draagt". Dat betekent niet dat Bouterse niet de cel in moet, maar dat het aan het Surinaamse OM is om invulling te gaan geven aan het vonnis. Hoe en wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Het jarenlange proces van de Decembermoorden draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden journalisten, vakbondsleiders en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia.

Definitief

In 2019 werd Bouterse door de krijgsraad al veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na die veroordeling tekende Bouterse verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad. Die kwam in 2021 tot dezelfde straf. Tegen de uitspraak van het hof vandaag kan Bouterse niet meer in beroep.

Advocaat Gerard Spong was nauw betrokken bij het onderzoek naar de moorden en is tevreden met de uitspraak:

Gerard Spong tevreden met uitspraak Decembermoorden, maar 'laf dat hij niet aanwezig was'

Vooraf was het al de vraag of de 78-jarige Bouterse aanwezig zou zijn in de rechtbank. In de zestien jaar dat het proces loopt, was Bouterse meermaals afwezig. Ook nu hadden zijn aanhangers de leider van de grootste oppositiepartij in Suriname (NDP) aangemoedigd niet te verschijnen bij het Hof in Paramaribo.

Ontkend

Bouterse heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is omdat hij destijds bevelhebber van het leger was. Of hij zelf heeft deelgenomen aan de executies in de nacht van 7 op 8 december is niet met zekerheid te zeggen. Dat hij daar opdracht voor heeft gegeven is volgens de rechtbank en nu dus ook volgens het hof voldoende bewezen.

Wie waren de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden? In de carrousel hieronder zie je hun namen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Bouterse heeft het hele proces "politiek gemotiveerd" genoemd. Herhaaldelijk wijst hij daarbij naar Nederland. Volgens hem houdt Nederland belangrijke informatie rond de gebeurtenissen in december 1982 achter.

Ruim 41 jaar na de gebeurtenissen komt er met het definitieve vonnis een einde aan het lange wachten voor de nabestaanden van de slachtoffers. Zij reageren opgelucht op het vonnis.

"Ik hoop dat we het nu niet meer zullen hebben over de verdachten, maar over die vijftien mensen die zich verzet hebben. Het is een dag om eer te bewijzen aan degenen die zich sterk hebben gemaakt voor een democratisch Suriname", reageerde Lilian Gonçalves, nabestaande en jurist, tegenover de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl