Raymond van Barneveld loopt naar het podium
NOS Sport

Van Barneveld verder op WK, maar niet tevreden: 'Geschrokken van mijn niveau'

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Londen. De Hagenaar begon stroef aan zijn derderondepartij tegen Jim Williams, maar hij pakte op belangrijke momenten zijn kansen. Van Barneveld won met 4-1 in sets.

In de achtste finales treft Van Barneveld de 16-jarige Engelse tienersensatie Luke Littler. De 56-jarige Van Barneveld pakte zijn laatste wereldtitel twintig dagen vóór de geboorte van Littler (21 januari 2007).

Op X (zie onderstaande tweet) deelde Littler hoe hij als driejarige Van Barneveld imiteerde. "En dertien jaar later sta ik tegen de legende op het grootste podium", zette hij erbij.

Michael van Gerwen sprak gisteren de verwachting uit dat Van Barneveld het Engelse supertalent zou "slopen".

"Ja, dat denk ik ook", reageerde 'Barney' vandaag na zijn zege op Williams. "Maar Ik ben geschrokken van mijn niveau. Dit is een deukje in mijn zelfvertrouwen. Het moet beter tegen Littler."

Vol bravoure met nieuwe pijlen

Van Barneveld gooit sinds kort met een nieuw setje pijlen en dat pakte voor zijn gevoel tot nu toe goed uit. "Daarmee voel ik me helemaal waanzinnig. De ene 140'er na een 180'er schiet erin", verklaarde hij eerder deze week. "Ik zit boordevol zelfvertrouwen."

Zo zelfverzekerd als Van Barneveld vooraf was, zo stroef begon hij aan het duel met Welshman Williams. 'Barney' pakte weliswaar de eerste set, maar deed dat pas nadat zijn tegenstander vijf setpijlen had gemist.

Van Barneveld was op dat moment de mindere. Dat bleek ook uit zijn gemiddelde, dat zo'n tien punten lager lag dan dat van Williams. In de volgende set raakte Williams zijn dubbels wel. Daardoor verloor Van Barneveld deze tweede set.

Van Barneveld wint na stroef begin tegen Williams: 'Voelde me totaal niet hetzelfde'

Van Barneveld zocht gefrustreerd de kleedkamer op voor de pauze, zich afvragend waarom zijn 'wonderpijlen' hem uitgerekend nu in de steek lieten. Maar 'Barney' kwam verrassend sterk uit de pauze en won de derde set met 3-0. Ook in de daaropvolgende set stond hij geen leg af, mede doordat hij twee breaks plaatste.

'Kan verder komen, maar moet beter'

Het contrast met het eerste deel van de wedstrijd was groot. Van Barneveld had het vertrouwen terug, terwijl Williams bezweek onder de druk. Van Barneveld profiteerde van de slordigheid van zijn tegenstander en pakte de laatste set.

Williams kreeg daarin nog de kans om een belangrijke break te plaatsen door tweemaal de bullseye te raken, maar daar slaagde hij niet in. Omdat Van Barneveld weer slordig werd, knokte de Welshman zich toch terug.

Van Barneveld gooide de wedstrijd uiteindelijk alsnog in het slot door een score van 50 uit te gooien via dubbel-acht. Na afloop was de opluchting zichtbaar bij de vijfvoudig wereldkampioen. "Voor het eerst in zes jaar bij laatste zestien en ik denk dat ik nog wel verder kan komen", zei Van Barneveld. "Maar dan moet het wel beter."

Eervolle uitschakeling Van Peer tegen Heta

De Nederlandse darter Berry van Peer werd eerder op de dag eervol uitgeschakeld op het WK. In de derde ronde kwam de 27-jarige Brabander net tekort tegen Damon Heta, de Australische nummer tien van de plaatsingslijst: 3-4.

Berry van Peer

Van Peer stond met 2-0 voor en had bij 3-3 het voordeel dat hij de laatste set mocht beginnen met gooien, maar het mocht niet baten. "Dan sta je met 2-0 voor en geef je het helemaal weg", vertelde Van Peer na afloop.

"Een laat kerstcadeau voor Heta, zullen we maar zeggen. Nu geen Scott Williams in de volgende ronde (de tegenstander die hij bij winst zou treffen in de achtste finales, red.), maar gewoon mijn bank."

Van Peer won de eerste set overtuigend met 3-0, mede dankzij een break in de tweede leg. Hij gooide de set fraai uit met een score van 142 en zocht, het publiek opzwepend, met zelfvertrouwen de kleedkamer op voor de eerste pauze van de wedstrijd.

Van Peer geeft 2-0 voorsprong weg en ligt uit WK darts: 'Laat kerstcadeau voor Heta'

En vertrouwen kon Van Peer goed gebruiken tegen Heta, de Australiër die op de wereldranglijst zo'n honderd plekken hoger staat. Van Peer won ook de tweede set, hoewel hij daarin wel de eerste twee legs had verloren.

Moeilijk

In de volgende twee sets verloor Van Peer zijn niveau, terwijl Heta beter begon te gooien. Het werd 2-2. Toen Heta voor de derde keer een set op zijn naam schreef, werd de opdracht voor Van Peer steeds moeilijker.

Niet alleen was het gemiddelde van Van Peer op dat moment stukken lager dan dat van zijn tegenstander (107.61 om 86.95), Heta mocht ook beginnen aan de volgende set. Daardoor moest Van Peer een break plaatsen. Dat lukte: hij pakte de set met 3-1.

In de beslissende laatste set mocht Van Peer beginnen, maar Heta was daarin de betere. Hij gooide op sublieme wijze een score van 151 uit.

"Het viel niet mijn kant op", verzuchtte Van Peer, die recentelijk twee ribben kneusde bij een val. Hij rekende het zich aan dat zijn niveau flink daalde na de 2-0 voorsprong. "Ik kon geen triple meer vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl