NOS Sport

'Barney' vol bravoure bij WK darts: 'Een Van Barneveld in vorm kan ver komen'

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

Wat heeft de Schotse actrice Lisa McAllister - bekend van de Britse detectiveserie Sherlock - te maken met Nederlandse darters?

Nou, het is in haar appartement waar Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, die allebei vandaag in actie komen bij het WK darts in Londen, hun trainingsuren maken op jacht naar een nieuwe wereldtitel.

'Barney' vol bravoure op WK darts: 'Een Van Barneveld in vorm kan ver komen'

Een keurige straat in Noord-Londen. Even buiten het centrum, weg van de drukte. Voor de deur van nummer 16 staat een groene taxi. 'World Darts Championship' staat er met grote letters op.

De Nederlandse toppers hebben het appartement, op loopafstand van het spelershotel, gehuurd met hun team tijdens het WK. Binnen staat Van Barneveld te trainen. In de woonkamer maakt een ingevlogen privé-kok een lunch klaar.

Het ontbreekt de Nederlandse toppers deze dagen aan niets. Toe aan een massage? Geen probleem, de fysio is al onderweg. Behoefte aan een sessie van mentale begeleider Dirk Marcellis? Hij belt meteen.

Het geloof van 'Barney'

"Zie je hoe mooi ze in het bord staan?", kijkt Van Barneveld trots naar het bord, wijzend op zijn nieuwe pijlen. De vijfvoudig wereldkampioen is hier elke dag te vinden.

"In het spelershotel hangen wel borden, maar daar moet iedereen gebruik van maken. Dan lopen er soms tien man voor twee borden. Dat werkt niet. Dit is alleen voor ons, dus perfect. Lekker relaxed", glundert 'Barney'.

Raymond van Barneveld viert zijn eerste winst op het WK 2024

Hij zit er lekker in en dat is weleens anders geweest. De zege op Radek Szaganski in zijn eerste partij op het WK heeft hem veel vertrouwen gegeven. Na de 3-1 winst zei Van Barneveld in al zijn euforie zelfs dat hij zich onoverwinnelijk voelt.

Een kleine week later relativeert hij die woorden. "Ik geloof zeker in de wereldtitel, maar ik ga niet zeggen dat ik effe die beker ga optillen. Maar iedereen weet: een Van Barneveld in vorm, bij wie het goed zit in zijn hoofd, kan ver komen."

Nieuwe wonderpijlen?

En het lijkt goed in zijn hoofd te zitten. Mede dankzij een nieuw setje pijlen waarmee hij sinds kort gooit. "Daarmee voel ik me helemaal waanzinnig. De ene 140'er na een 180'er schiet erin. Ik zit boordevol zelfvertrouwen."

De 56-jarige Hagenaar weet als geen ander dat het in het darts draait om geloof. "Eind jaren negentig droomde ik letterlijk dat ik Lakeside won. Een paar dagen later stond ik met die beker."

Toch wordt het wisselen van pijlen niet per se gezien als een punt van zelfvertrouwen. "Ik weet nog dat Wayne Mardle (oud-speler, red.) ooit naar me toe kwam: 'Ray, wat doe je? Je bent een viervoudig wereldkampioen, dan hoef je toch geen andere pijlen?!'"

"Maar die pijlen voelden zo goed", gaat Van Barneveld verder, "dat ik al meteen tegen mijn toenmalige trainer zei dat ik met die pijlen binnen twee jaar wereldkampioen zou worden. Nou, nog datzelfde jaar won ik mijn wereldtitel bij de PDC."

2007: Raymond van Barneveld wint het WK darts van de PDC

Op 1 januari 2007 was dat. Een iconische finale tegen eeuwige rivaal Phil Taylor, waar Van Barneveld terugkwam van een 3-0 achterstand in sets en na een verlenging de beslissende leg won. Goed voor zijn vijfde en laatste wereldtitel.

Wonderkind versus veteraan?

Precies twintig dagen later wordt in Runcorn, Cheshire ene Luke Littler geboren. De jongen die zestien jaar later Alexandra Palace én de dartswereld op z'n kop zet door met indrukwekkend spel de laatste zestien van dit WK te bereiken.

Daarin wacht mogelijk Van Barneveld. Het wonderkind tegen de veteraan. Voor de liefhebbers een prachtig affiche, waar zowel de Engelse pers als Littler zelf al stiekem naar uitkijkt. Maar Van Barneveld nog niet. "Dat vind ik respectloos naar mijn tegenstander Jim Williams, die tweevoudig wereldkampioen Peter Wright naar huis heeft gegooid."

Het zestienjarige supertalent Luke Littler staat de pers te woord tijdens het WK

Eigenlijk wil 'Barney' helemaal nog niet over Littler praten, maar ook hij moet toegeven dat hij onder de indruk is van de stoïcijnse tienersensatie. "Ik snap dat jullie het over hem willen hebben. Ik geniet ook van die jongen. Zo jong... Toen ik zestien was, speelde ik nog met Playmobil!", grapt Van Barneveld.

"Eerst maar eens winnen van meneer Williams, die het gewoon goed heeft gedaan dit WK. Ja toch?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl