Raymond van Barneveld
NOS Sport

Met nieuwe pijlen wint Van Barneveld eerste WK-partij: 'Voel me onoverwinnelijk'

Raymond van Barneveld heeft relatief eenvoudig de derde ronde van het WK darts bereikt. De vijfvoudig wereldkampioen was in Londen met 3-1 te sterk voor de Pool Radek Szaganski.

"Ja jongens, ik voel me goed", stelt Van Barneveld nuchter vast op de persconferentie na afloop. Zijn nieuwe pijlen geven hem veel vertrouwen. "Het klinkt gek, maar ik voel me onoverwinnelijk."

De 56-jarige Van Barneveld is na Michael van Gerwen de tweede Nederlander die de derde ronde weet te halen. Jeffrey de Graaf, die onder de Zweedse vlag uitkomt, is ook door naar de laatste 32. Eerder vandaag verloren Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena allebei hun wedstrijd in de tweede ronde.

Vier wereldtitels

Van Barneveld pakte in zijn carrière vier wereldtitels bij de inmiddels failliete dartsbond BDO, en in 2007 werd hij ook wereldkampioen bij de PDC. Vier jaar geleden nam 'Barney' afscheid, maar na een jaar keerde hij terug op het profcircuit.

Dit jaar gooit hij zijn 31ste WK. Zijn laatste wereldtitel was die in 2007.

'Barney' belooft shirt aan Van de Ven: 'Cool dat andere sporters komen kijken'

Szaganski, de nummer 69 van de wereld, pakte de eerste leg, daarna kwam Van Barneveld in zijn spel. Hij pakte zijn eigen leg en plaatste daarna een break, nadat de Pool een paar pijlen op de dubbel had gemist. Van Barneveld haalde de set binnen met een sterke leg waarin hij slechts elf pijlen nodig had.

Fraai onthaal

'Barney', die voorafgaand aan de wedstrijd fraai werd onthaald door zijn vele fans in Alexandra Palace, onder wie Oranje-verdediger Micky van de Ven, gooide ook een ijzersterke tweede set met finishes van 86 en 104.

Oranje-verdediger Van de Ven bij WK darts in Ally Pally: 'Ik support Barney'

Het niveau van Szaganski ging in de derde set omhoog. Hij hield zijn eigen legs, won de set en in de vierde set leek hij Van Barneveld meteen te kunnen breken, maar de Nederlander gooide 96 uit. De dubbels bleven goed lopen bij 'Barney', maar Szaganski pakte twee legs en het kwam aan op een beslissende leg.

Die werd gewonnen door Van Barneveld, die met een goede finish van 80 de wedstrijd binnensleepte. Zijn gemiddelde kwam uit op 99,8, wat een prima score is in de tweede ronde.

Van Barneveld gooit dit toernooi met nieuwe pijlen, waar hij zijn materiaalsponsor al lang om vroeg. Zijn niveau in de eerste ronde geeft hem vertrouwen. "Ik hoor niet thuis in de top acht van de wereld, maar als ik zo blijf spelen en nog wat beter ga scoren, kan ik bij de top tien horen. Het moet allemaal kloppen, maar dat kan dit WK zijn."

"In alle majors die ik gespeeld heb, heb ik nooit de tweede ronde gehaald. Dan moet je hier niet gaan roepen dat je de beker even op gaat tillen."

Duel met fenomeen?

Mocht Van Barneveld zijn wedstrijd in de derde ronde tegen Jim Williams winnen, wacht er wellicht een affiche tegen supertalent Luke Littler. De slechts 16-jarige Brit verbaasde vriend en vijand door tijdens zijn WK-debuut een gemiddelde van 106 te noteren.

Verder dan de wedstrijd tegen Williams wil 'Barney' echter nog niet kijken. Dat duel staat na de kerst op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl