Zandzakken langs het water bij de IJssel, Deventer
NOS NieuwsAangepast

Water in de IJssel nog niet verder gestegen, situatie nu stabiel

De waterstand in de IJssel is sinds vanmorgen stabiel, maar wordt nog wel nauw in de gaten gehouden. Dat gebeurt onder meer in Deventer, waar de kade deels onder water staat.

Vanmorgen stond het waterpeil in Deventer op 6,21 meter, terwijl 6,30 meter het kritieke punt is. Gisteren werd al gewerkt aan noodplannen, omdat het water sneller steeg dan verwacht. Er zijn waterkeringen en zandzakken geplaatst. Ook particulieren hebben zandzakken voor hun huis gelegd.

Op een kaart van Rijkswaterstaat is te zien dat op tien plaatsen in Nederland het water erg hoog staat. Van de steden die op 'hoogwater' staan, heeft Zutphen het hoogste niveau met 7,69 meter.

Hoogwaterpiek bij Lobith

Het is nog niet met zekerheid te zeggen wanneer en of er overstromingen komen. Dat ligt vooral aan de hoogwaterpiek in de Rijn bij Lobith. Als het water daar stijgt, heeft dat gevolgen voor de rest van het land. Momenteel staat het water bij Lobith op 14,48 meter boven NAP, morgen wordt een piek van 14,60 meter verwacht.

Vanmiddag wordt het wel droog, maar morgenavond wordt weer regen verwacht.

De dijken zijn in ieder geval sterk genoeg, meldt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Die worden dag en nacht gecontroleerd. Maar het is voor de IJssel wel echt code oranje, er kan geen druppel meer bij."

Bij Purmerend is een stuk verhoogde weg weggezakt, meldt de regionale omroep NH. Een rijbaan is afgesloten en er wordt onderzoek gedaan. "Er wordt nu onderzocht wat er precies aan de hand is", citeert NH de woordvoerder van de gemeente. Mogelijk is het stuk verzakt door het vele regenwater.

Bij Purmerend is er deel van een verhoogde weg weggespoeld

De hoge waterstanden zijn een gevolg van de vele regenval van afgelopen tijd, in Nederland maar ook in Duitsland. De bodem is verzadigd geraakt en het water kan moeilijk weg.

Meerdere steden langs de IJssel kampen met hoogwater:

Kaartje: hoogwater in Nederland

Ook de wind en storm Pia spelen een rol. Het water in het IJsselmeer staat bijna een meter hoger dan normaal, deels door de harde wind vanuit het noordwesten waardoor het water van de Waddenzee richting het land wordt opgestuwd en er nauwelijks water vanuit het IJsselmeer de Waddenzee in kan worden gespuid.

In Deventer worden zandzakken geplaatst om het water tegen te houden:

Deventer treft voorbereidingen tegen hoogwater: 'Water stijgt soms met centimeter per uur'

Op sommige plekken was er afgelopen dagen al overlast. In het Brabantse Berkel-Enschot moesten de inzittenden van een auto worden gered door de brandweer, meldt Omroep Brabant. De bestuurder bracht na het kerstdiner zijn schoonvader naar huis en kwam daarbij vast te staan in het water, dat tot kniehoogte stond. Daardoor stroomde het de auto binnen.

In natuurgebied Junner Koeland in Overijssel zijn gisteren elf jonge paarden uit het stijgende water gehaald. Normaal gesproken staan de hengsten droog en kunnen ze grazen, maar volgens RTV Oost waren ze nu omringd door water. Er moest een lokpaard aan te pas komen om de paarden op het droge te krijgen.

In Drenthe heeft het Waterschap Drents Overijsselse Delta de handen vol aan het bestrijden van het water. Kanalen en sloten zitten vol, zegt een woordvoerder van het Waterschap bij RTV Drenthe.

Naast overlast levert het hoogwater ook mooie plaatjes op:

  • Paul Beckers
    Hoogwater in Nijmegen
  • Sharon
    Hoogwater in Hattem
  • Machiel Zwarts
    Een ondergelopen wandelbrug in Nijmegen
  • Corinne de Kroon
    Hoogwater in Enkhuizen
  • Ron Voskuijl
    Zandzakken in Deventer
  • Paul Berkers
    Hoogwater bij de Waal
  • Ivo Kroes
    Hoogwater in Deventer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl