De stier op zijn eenzame plekje in de Maas
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Eenzame stier in nat niemandsland bij België moet zichzelf redden

Een eenzame stier die volledig is ingesloten door het Maaswater zal zich de komende dagen zelf moeten redden. Voor de brandweer is het te gevaarlijk om het dier te hulp te schieten.

De galloway-stier staat midden in een natuurgebied op de grens van Nederland met België, niet ver van Itteren, meldt 1Limburg.

Op dronebeelden is te zien dat het dier vrij diep in het water staat:

Eenzame stier

Aan de Belgische kant van de grens ontstond gisteren commotie omdat het dier risico zou lopen te verdrinken. "Normaal zou die koe allang gered zijn", zegt een bewoner van het dorp Lanaken bij de Vlaamse omroep TVL. "Als het water van de Maas nog hoger komt, zal de koe zeker ten onder gaan."

Maar volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is het dier helemaal niet in gevaar. Stieren kunnen prima zwemmen en aan voedsel ontbreekt het hem ook niet. "Ook is het niet nodig dat mensen wellicht zelf een actie willen opzetten", waarschuwt de woordvoerder.

De stier is van Free Nature, naar eigen zeggen de grootste particuliere natuurbegrazer van Nederland. Een medewerker van de organisatie zegt dat hij het dier heeft geprobeerd naar de kant te lokken met wat hooi. "Maar op eigen initiatief is de stier weer teruggekeerd naar het (schier)eiland", stelt hij.

Ook Free Nature benadrukt dat de grote grazer geen seconde in gevaar is geweest. Het dier heeft zichzelf al maanden geleden afgezonderd van zijn kudde, waarom is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl