NOS Voetbal

Falende aanvallers en negatieve records, maar Ten Hag houdt moed: 'Spelers kunnen het'

Voor de dertiende keer dit seizoen verloor Manchester United een wedstrijd, en dat terwijl de huidige voetbaljaargang slechts vijf maanden jong is. Zo veel verliespartijen voor de kerst kende Man United niet meer sinds 1930. Trainer Erik ten Hag mag de kerst gehaald hebben, de druk op de ketel is hoger dan ooit.

Het totaal aantal nederlagen van vorig seizoen is inmiddels geëvenaard. Zaterdagmiddag ging het voor de zoveelste keer mis. Jarrod Bowen en Mohammed Kudus schoten West Ham United naar de overwinning, waardoor de ploeg uit London naar de zesde plaats in de Premier League klom. United staat achtste, met een gemiddelde van 1,56 punt per wedstrijd.

Erik ten Hag bij het duel met West Ham United, waar supporters traditioneel bellen blazen voor de wedstrijd

Tel daar uitschakeling in zowel de League Cup als de Champions League bij op - United eindigde als vierde in de poule en overwintert niet eens in Europa - en er is reden genoeg voor paniek op Old Trafford. Zeker omdat de ploeg van Ten Hag al vier wedstrijden het net niet meer weet te vinden.

Verantwoordelijkheid nemen

"We hebben spelers die het kunnen. Dat hebben ze in het verleden bewezen. We moeten ook de feiten erkennen, dat het nu niet gelukt is als team", was het oordeel van Ten Hag na de wedstrijd tegen West Ham. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Voetbal draait om het winnen van wedstrijden en het maken van goals."

Blessures van spelers als Lisandro Martínez en Casemiro helpen niet, maar de spelers op het veld presteren ook niet naar behoren. Rasmus Højlund, die eerder dit seizoen nog schitterde met vijf doelpunten in de Champions League, staat droog in de competitie en zijn laatste goal is alweer veertien wedstrijden geleden. Geen beste cijfers voor een spits die voor bijna 74 miljoen euro naar Old Trafford kwam.

Frustratie bij Marcus Rashford

Antony, die vorig seizoen voor 95 miljoen euro werd gekocht van Ajax, maakt het nog bonter. In negentien wedstrijden was hij geen enkele keer trefzeker. Topscorer van de club dit seizoen is verdedigende middenvelder Scott McTominay, met zes doelpunten.

'Spelers goed genoeg'

Ten Hag weet dat het beter moet. "We hebben problemen en tegenslagen met blessures, maar de spelers op het veld zijn goed genoeg om de wedstrijd te winnen."

"Het gaat ook om in de zestien te komen. Je moet er zeker van zijn dat je de wil hebt om daar te verschijnen, en dat je de wil hebt om te scoren."

Op tweede kerstdag hebben Ten Hag en United een nieuwe kans om drie punten binnen te halen. Al lijkt een thuiswedstrijd tegen de verrassende nummer drie Aston Villa, dat evenveel punten heeft als nummer twee Liverpool, opnieuw een serieuze uitdaging voor 'The Red Devils'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl