Simon Keizer, Jack Poels (Rowwen Heze) en Guus Meeuwis in 2019
NOS NieuwsAangepast

Top 2000 kent ook veel regionale varianten: 'Echt traditie'

  • Rebecca Dijkstra

    redacteur Bureau Regio

  • Rebecca Dijkstra

    redacteur Bureau Regio

Stipt om middernacht begint ie weer: de lijst der lijsten, ofwel de Top 2000, is een week lang te horen op NPO Radio 2. Veel regionale omroepen hebben elders in het jaar ook een eigen regionale variant. En daarin zijn streekartiesten vaak goed vertegenwoordigd.

Bij veel van die regionale hitlijsten worden de wereldhits Bohemian Rhapsody en Stairway to Heaven afgewisseld met artiesten uit de eigen streek. En opvallend genoeg verslaan die in veel gevallen wereldacts als Queen en Led Zeppelin.

Zo is Guus Meeuwis als laatste te horen bij de hitlijst van Omroep Brabant en staat de Haagse flamencoband De Règâhs met hun nummer De Meisjes in Den Haag op plek 2 in de top 100 van Omroep West. Daniël Lohues is hofleverancier van de Drentse 1000, met 41 noteringen in de lijst van RTV Drenthe.

Chauvinistisch

In Friesland en Limburg, provincies met een uitgesproken eigen karakter, bestaat de hitlijst louter uit artiesten uit de eigen streek. Daar staan ook nummers op 1 die de meeste mensen in andere provincies waarschijnlijk niet eens kennen.

Zo staat parodieartiest John Tana met zijn Limburgse chanson Boursin dit jaar bovenaan in de Limburgse top 100 van L1:

In Fryslân wordt de Fryske Top 100 al sinds 1997 gevuld met muziek van Friese artiesten of nummers in de Friese taal. De hitlijst is immens populair onder luisteraars, zegt projectleider Herman Zeilstra. "Elk jaar stemmen er 10.000 mensen op. Het is echt traditie geworden. Mensen sturen ook massaal foto's in die getoond worden in de bijbehorende uitzending. Dat zijn er elk jaar zo'n 5000 tot 6000."

Hij vindt het jammer dat andere regionale omroepen zich niet alleen maar richten op artiesten uit de eigen provincie. "Je bent toch een regionale omroep? Het is niet heel origineel om zo'n lijst te vullen met Amerikaanse en Engelse nummers."

Tegelijk stemmen de Friezen een stuk minder chauvinistisch voor de Top 2000. NPO Radio 2 houdt elk jaar bij hoe er per provincie gestemd wordt. Geen enkel Fries nummer haalt daar de top 10 op basis van de eigen inwoners. Zeilstra: "Wij beginnen met onze lijst op de laatste dag van de Top 2000. Ik denk dat de Friezen denken: stemmen op Friese nummers doen we wel bij Omrop Fryslân."

Op 1 stond daar vorig jaar het nummer Wy Kam fram Fryslân van De Hûnekop, een nummer over de Friese cultuur in Steenkolenengels. Ook dat nummer haalt de Top 2000 niet:

Sommige nummers in dialect overstijgen de regionale populariteit. Zo kunnen inwoners van Drenthe, Zeeland en Groningen Limburg (Kwestie van geduld) van Rowwen Hèze luidkeels meezingen en staat het nummer op 551 in de Top 2000.

Wij tegen de rest

De top 900 van Omroep Brabant bestaat sinds 2006 en heeft een sterk rood-wit karakter. "Brabants product doet het heel erg goed. Guus Meeuwis staat met Brabant al jaar en dag op 1", zegt radiobaas Maarten Kortlever.

De Brabanders stemmen ook voor de top 2000 massaal op hun officieuze volkslied. Als het aan hen zou liggen, zou Brabant van Guus Meeuwis op plek 3 in de Top 2000 staan. Het nummer staat ook hoog in de Top 2000: op plek 76.

"Het is een gezond stukje chauvinisme. Mensen gooien er naast Queen en Golden Earring toch graag een flinke portie Brabantse saus overheen. Ik denk dat dat meer aanwezig is bij de provincies aan de randen van Nederland. Het is toch een beetje het gevoel van: wij tegen de rest van Nederland", aldus Kortlever.

Wat betreft stemgedrag voor de Top 2000 zijn de Limburgers het meest trots op hun muzikanten. Als het aan hen zou liggen, zouden er vier Limburgse nummers in de Top 10 van de Top 2000 staan (een van Neet Oét Lottum, twee van Rowwen Hèze en een van Lex Uiting).

"Limburgers zijn trots op hun eigen taal", zegt programmamaker Henk Hover van omroep L1. "Bij uitvaarten, huwelijken en andere feesten voert de eigen Limburgse taal vaak de boventoon. Vaak zie je toch dat mensen bij de Top 2000 kiezen voor liedjes die horen bij belangrijke momenten in hun leven."

Kortlever: "Het wordt zeker bij de Top 2000 toch een beetje een sport. Kunnen we iets typisch Gronings, Limburgs of Brabants met z'n allen die lijst in krijgen? Want we willen toch aan de rest van Nederland tonen wat onze afkomst is en wat wij mooi vinden."

Ede Staal op 1?

Aan de andere kant is het moeilijk voor te stellen dat Frans Bauer of Ede Staal de plek inneemt van Queen of de Eagles.

Toch vertelde Arjan Snijders, oud-radiobaas van de AVRO in de podcast Dit Was De Radio, dat in 2007 Het is nog nooit zo donker west van de Groningse zanger Ede Staal eigenlijk op nummer 1 had moeten staan. De zendermanager van toen wilde daar niets van weten en haalde het nummer volledig uit de lijst. Het nummer staat dit jaar overigens wél in de Top 2000, op plek 536.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl