Walid Ould-Chickh zorgde diep in blessuretijd voor de gelijkmaker

Hattrick voor Helmonder Botos, maar Roda JC pakt in 96ste minuut toch nog punt

Roda JC heeft met kunst- en vliegwerk een punt gepakt op bezoek bij Helmond Sport. Giannis-Fivos Botos maakte een hattrick voor de thuisploeg maar in de zesde minuut van de blessuretijd kwam Roda toch nog langszij: 3-3.

De Limburgers blijven op de tweede plek in de Eerste Divisie staan. Nummer drie ADO Den Haag heeft het gat verkleind tot twee punten. Eerder vandaag won ADO bij Jong AZ met 2-1.

FC Dordrecht won in de strijd om de plekken voor de play-offs de thuiswedstrijd tegen FC Emmen met 2-1. Daardoor klimt Dordrecht van de negende naar de vijfde plek, terwijl Emmen naar de zevende plaats zakt. FC Eindhoven speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Jong Ajax.

Botos maakt hattrick

Voorafgaand aan de wedstrijd ontving Helmond-spits Martijn Kaars twee bronzen schilden als erkenning voor zijn prestaties in de tweede periode. Eén voor het behalen van de topscoorderstitel (zestien treffers in totaal) en een tweede voor de titel van beste speler van de competitie. De spits kreeg ook vandaag zijn kansen, maar scoorde niet.

Kaars ontving twee bronzen schilden

Binnen het eerste kwartier viel de openingstreffer voor de thuisploeg na een hoekschop; middenvelder Botos kopte de bal in het doel. Vanaf toen lag het initiatief vooral bij Helmond, dat veel druk legde op de opbouw van Roda.

Het tweede doelpunt kwam opnieuw van Botos na een individuele actie. Niet veel later bracht Maximilian Schmid Roda weer terug in de wedstrijd met zijn vijfde goal van het seizoen: 2-1.

In de 50ste minuut viel de gelijkmaker. Enrique Pena Zauner schoot van veraf en verraste de keeper. Maar Helmond sloeg meteen terug, Botos speelde zichzelf vrij en completeerde zijn hattrick: 3-2.

Roda ging vervolgens nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en in het ultieme slot viel die dan eindelijk. Walid Ould-Chikh scoorde in de 96ste minuut en sleepte daarmee het punt binnen voor de Limburgers.

ADO komt terug in de wedstrijd

Tegen Jong AZ had ADO Den Haag ondanks het vele balbezit en aanvalspogingen moeite om uitgespeelde kansen te creëren.

Jong AZ bleef goed overeind en kwam in de 42ste minuut via middenvelder Ro-Zangelo Daal zelfs op voorsprong. In de tweede helft zetten de Alkmaarders extra druk op het doel van de residentieclub, die maar niet in de wedstrijd leek te komen.

In de 65ste minuut had ADO een penalty moeten krijgen vanwege een handsbal, maar die ontging de scheidsrechter Thomas Hardeman.

Goal van Sellouki wordt gevierd

De Hagenaren pakten daarna de overhand en draaiden binnen een minuut de wedstrijd om. Via Malik Sellouki kon de ploeg op gelijke hoogte komen. Spits Henk Veerman legde de bal perfect klaar met het hoofd voor de ingevallen middenvelder na een mooie aanval en de voorsprong kwam even later door een goal van Joel Ideho.

Over en weer waren er nog wat kansen en ook de keepers maakten het nog spannend door beiden de bal bijna knullig te verspelen, maar het bleef 1-2.

Emmen maakt het niet af

In het duel tussen FC Dordrecht en FC Emmen vielen de eerste doelpunten in de slotfase van de eerste helft. In de blessuretijd opende Korede Osundina de score voor Dordrecht, waarna Joey Konings namens de eredivisiedegradant gelijkmaakte, na een blunder van keeper Trevor Doornbusch (1-1).

Hoewel de kansen voornamelijk voor de uitploeg waren, bracht Ilias Sebaoui Dordrecht kort na rust toch op voorsprong. Zo eindigde de wedstrijd in 2-1.

Laatste profduel van 2023

In het laatste Nederlandse profduel van 2023 speelde FC Eindhoven met 2-2 gelijk tegen Jong Ajax. De Eindhovenaren sluiten het jaar af op de tiende plaats van de ranglijst, de ploeg uit Amsterdam gaat als vijftiende de winterstop in.

Jong Ajax kwam al in de vierde minuut op voorsprong via Raphaël Sarfo. Verdediger Dyon Dorenbosch trok de score een kleine tien minuten later gelijk, Gabriel Misehouy zette de Amsterdammers in de tweede helft opnieuw op voorsprong.

De spelers van FC Eindhoven vieren de gelijkmaker (2-2) van Ozan Kokcu in het thuisduel met Jong Ajax

Wederom kwam FC Eindhoven met een antwoord, ditmaal via een prachtig doelpunt van Ozan Kökcü. De 25-jarige middenvelder ontving de bal op de rand van het strafschopgebied, legde 'm klaar en schoot met een fraai effect in de verre bovenhoek. Zijn doelpunt kon op goedkeuring rekenen van broer Orkun (ex-Feyenoord, tegenwoordig Benfica), die op de tribune zat.