Willem ll wint en heeft periodetitel binnen, NAC laat het liggen in Den Haag

Willem ll heeft met een 4-1 zege op Helmond Sport de tweede periodetitel binnengesleept in de Keuken Kampioen Divisie. Concurrent NAC Breda verzaakte erin om het de koploper lastig te maken door met 3-1 te verliezen bij ADO Den Haag.

Roda JC, dat de eerste periodetitel won, blijft koploper Willem ll achtervolgen met een 1-0 overwinning op FC Emmen. Alle vier de periodekampioenen mogen na het seizoen meedoen aan de play-offs voor promotie naar de eredivisie.

Het kon nog een spannende avond worden, waarop een van de twee Brabantse ploegen, Willem ll en NAC, met de periodetitel aan de haal zou gaan. Voor de ontknoping was er zelfs een scenario mogelijk waarin er een beslissingswedstrijd nodig was. Maar omdat NAC bij rust al met 3-1 achterstond, was het een gelopen race voor Willem II.

Door de overwinning heeft Willem ll zijn koppositie in de algehele stand verstevigd. ADO stijgt naar de derde plek na de winst op NAC, dat naar de achtste plek zakt. Roda JC blijft tweede op vier punten achterstand van Willem ll.

Overtuigende tweede helft

Het was Helmond dat tegen Willem II de eerste kans kreeg. Doelman Joshua Smit reageerde adequaat op een inzet van topscorer Martijn Kaars.

Halverwege de eerste helft had Willem II nog niks gecreëerd, maar in de 31ste minuut was daar dan toch het eerste doelpunt voor de thuisploeg. De bal werd afgesnoept bij een opbouw van Helmond. De talentvolle Ringo Meerveld kon na de balverovering makkelijk door de achterhoede slalommen en maakte het koeltjes af: 1-0.

Topscorer Kaars blijft maar goals maken

Het spel bleef redelijk op en neer gaan in Tilburg en Kaars kon weer scoren namens Helmond. De spits tikte na een redding van doelman Smits binnen voor zijn zestiende doelpunt van het seizoen.

De voorsprong kwam in het tweede bedrijf uit een snelle uitbraak van Willem ll. Bij de tweede paal liet Thijs Oosting de bal rustig op zijn voet vallen en die viel hard binnen. Even later was er weer een tegenstoot uit de counter en dat leverde een penalty op toen Meerveld werd vastgehouden. Spits Jeredy Hilterman liet zijn kans op een doelpunt niet liggen: 3-1.

Helmond stortte in elkaar en in de 69ste minuut kon invaller Jeremy Bokila ook scoren na een prachtige steekbal van Hilterman. Het bleef 4-1 en dat was genoeg voor de periodetitel.

Prachtige goals in Den Haag

NAC scoorde al vroeg bij de eerste doelpoging. In de achtste minuut schoot Roy Kuipers binnen, vanuit een op het oog te moeilijke hoek. ADO-keeper Tim Coremans zag er ongelukkig uit bij de goal. Hij liet de bal onder zijn handen door glippen. Maar ADO had niet lang nodig om de schade te herstellen.

Vijf minuten na de openingstreffer maakte Henk Veerman met een fenomenale stift zijn twaalfde goal van het seizoen. De stand was weer gelijk en de periodetitel leek verder weg voor NAC. Al helemaal toen de ploeg uit Den Haag met meer overtuiging druk ging zetten op de verdediging van NAC.

Veerman scoorde een prachtig doelpunt tegen NAC

Dit leidde tot een prachtige goal van ADO. Een diepe pass op Daryl van Mieghem werd knap afgemaakt door de vleugelaanvaller, met een gecontroleerd schot over keeper Roy Kortsmit heen. Het spel bleef vooral in handen van ADO en Van Mieghem kon vlak voor rust zelfs zijn tweede doelpunt maken. Hij zette zijn voet tegen de bal, die hard in de kruising eindigde: 3-1.

In de tweede helft werd er niet meer gescoord en zo was de overwinning van ADO een feit.

Roda wint in Emmen

Een lastige uitwedstrijd op papier voor Roda JC, de koploper van de eerste divisie, in Emmen, maar echt moeilijk werd het niet. Roda Jkon via Wilal Ould Chikh in het slot van de eerste helft toeslaan voor een 1-0 voorsprong. Dit bleek genoeg voor de winst.