Gomez ziet een van zijn kansen in rook opgaan

Liverpool laat koppositie liggen in topper tegen Arsenal, sombere kerst Ten Hag

Virgil van Dijk, Cody Gakpo en Ryan Gravenberch gaan enigszins teleurgesteld aan het kerstdiner. In de topper tussen Liverpool en Arsenal had de thuisploeg grote kansen op de overwinning, maar het bleef bij 1-1.

Ook Erik ten Hag gaat niet lachend de kerst in. Zijn Manchester United verloor op bezoek bij West Ham United met 2-0, onder meer door een doelpunt van oud-Ajacied Mohammed Kudus.

Strijd om de koppositie

Liverpool en Arsenal streden in een rechtstreeks duel om de koppositie in de Premier League. De ploeg van trainer Mikel Arteta leek dat het beste te beseffen. De openingsminuten waren furieus.

De stand in de Premier League na zaterdagavond

Na een waarschuwingsschot van Gabriel Jesus was het Gabriel die de uitploeg op voorsprong zette. De verdediger kopte een vrije trap van Martin Ødegaard raak.

Om die achterstand weg te poetsen gooide Liverpool het tempo flink omhoog en omdat Arsenal meeging in die snelheid werd het een heerlijke openingsfase. Mohamed Salah gaf het duel nog wat extra glans met een prachtige gelijkmaker. Nadat hij Oleksandr Zintsjenko uitspeelde haalde de sterspeler verwoestend uit in de korte hoek: 1-1.

Mo Salah maakt de gelijkmaker tegen Liverpool

Liverpool bleef daarna de overhand houden op Anfield. De ploeg kreeg kans op kans om op 2-1 te komen. Joe Gomez plaatste een bal centimeters naast het doel en trof later de handen van Arsenal-doelman David Raya. Invaller Harvey Elliott raakte met een schot de paal en zelfs de grootste kans van de wedstrijd ging er niet in.

Na een uitbraak met vijf man kreeg Alexander-Arnold dé kans om de bal tussen de palen te schieten, maar hij trof de lat. Een en al pech voor de ploeg van Jurgen Klopp.

Botsing met Klopp

Pech hadden Liverpool-spelers Konstantinos Tsimikas en Luis Diaz ook, zij vielen uit met blessures. Tsimikas' blessure had een opmerkelijke aanleiding. De Griek botste na een duel met Bukayo Saka op de benen van zijn trainer en kon daarna niet meer verder wegens een schouderblessure.

Klopp en Tsimikas hebben pijn na een botsing

Tsimikas en Diaz spelers moesten vanaf de kant toezien hoe hun club de kans op de koppositie liet schieten.

Ten Hag en United naar plek acht

Voor Ten Hag en Manchester United zijn de zorgen zaterdag nog wat groter geworden. Met een 2-0 nederlaag bij West Ham United zakken The Red Devils naar plek acht. Uit de laatste drie wedstrijden werd maar één punt gepakt.

Het gaat niet van harte in de Engelse competitie en ook in de Champions League werd United al uitgeschakeld. Een overwinning tegen West Ham had de Tukker wat meer ademruimte gegeven, maar wederom ging het mis.

• Reuters
    Erik ten Hag (l) en Mohammed Kudus (r) vragen om een ingooi
  • Reuters
    Bowen viert zijn 1-0 tegen Manchester United

Aanvankelijk was het nog hoopvol. Niet zonder reden stond John Heitinga, tegenwoordig assistent-trainer bij The Hammers, halverwege de eerste helft druk te overleggen met trainer David Moyes. United had het initiatief en West Ham kwam moeilijk tot gevaar. Het mocht van geluk spreken dat Manchester United niet met een voorsprong ging rusten.

Maar na rust ging het mis. United had veel meer de bal, toch kwamen er nauwelijks kansen. Geen schot kwam tussen de palen terecht. Ten Hag zag "een degelijke 72 minuten, waarin wij niet onze kansen hebben gepakt", zei hij na afloop. "Eén moment van onoplettendheid en daarna liepen we achter de feiten aan."

Kudus beslist duel

Dat moment van onoplettendheid werd ingeleid door een fraaie assist van Lucas Paquetá, die met een boogje achter de defensie Jarrod Bowen vond. De spits frommelde de bal langs André Onana. United kwam er niet meer bovenop.

Kudus voltrok zes minuten later het vonnis met een overtuigende diagonale schuiver.

Drie op een rij voor Tottenham

Tottenham Hotspur heeft zaterdagmiddag de derde zege op een rij geboekt. Thuis tegen Everton werd met 2-1 gewonnen. Richarlison en Heung-min Son maakten binnen 20 minuten de goals voor de Spurs.

Toch werd het nog billenknijpen voor Tottenham Hotspur. Tien minuten voor tijd viel de aansluitingstreffer via André Gomes en invaller Arnaut Danjuma had nog twee keer de gelijkmaker op zijn voet, maar met uiterste krachtsinspanningen voorkwam Tottenham-doelman Guglielmo Vicario de gelijkmaker.

Newcastle verslikt zich

Newcastle United kende een slechte middag. De nummer zeven van de Premier League ging met 1-0 onderuit bij het kleine Luton Town. Andros Townsend was de matchwinner.