Berry van Peer stunt tegen Josh Rock
NOS SportAangepast

Van Peer verrast weer op WK darts met uitschakeling Rock, ook Veenstra door

Berry van Peer heeft opnieuw voor een grote verrassing gezorgd op het WK darts in Londen. Zaterdagavond schakelde hij het grote darttalent Josh Rock uit: 3-1.

"Een soort kerstcadeautje". noemt Van Peer zijn zege. "Wie dit had verwacht? De Paus misschien? Ik ben er heel erg blij mee."

Na de stunt tegen de Engelsman Luke Woodhouse kwam de 27-jarige Roosendaler vol zelfvertrouwen het podium op voor de tweede ronde. Dat was terug te zien in de eerste set.

Hoewel Van Peer het zeer lastig had om scorend bij te blijven bij Rock, was hij finishend uitstekend. Waar de Noord-Ier de ene na de andere dubbel miste, was dat voor de Brabander vaak een koud kunstje. Daardoor sleepte hij de eerste set binnen.

Bekijk hier de reactie van Berry van Peer:

Wie had verwacht dat Van Peer ook na kerst op WK darts is? 'De paus'

Van Peer, die vlak voor het WK nog zijn ribben had gekneusd bij een val van de trap, bleek dat kunstje ook in de tweede set goed te beheersen. Door een knappe 121-finish wist hij de set van Rock af te pakken. Een nieuwe verrassing was in de maak.

Twee matchdarts gemist

Tegen de nummer 23 van de wereld mocht Van Peer zelf beginnen aan de derde set. Daarin kwam hij met 2-0 voor in legs en leek hij makkelijk af te stevenen op de overwinning. Maar Rock rechtte zijn rug en kwam terug tot 2-2. In de laatste leg kreeg Van Peer twee matchdarts, maar moest de set toch afstaan aan de Noord-Ier.

Maar opgeven deed hij niet. "In mijn vorige partij miste ik ook twee matchpijlen en pakte mijn tegenstander de set. Ik dacht nu: ik ben de betere speler. Als ik scorend iets naar boven kom, dan pak ik hem."

Van Peer begon beter te scoren en kreeg de druk er weer vol op bij Rock. Weer pakte hij een 2-0 voorsprong in de set en daardoor was hij dus wederom één leg verwijderd van de derde ronde.

Bij een 1-2 stand kreeg de Nederlander weer drie pijlen voor de wedstrijd. Nu faalde hij niet en was zijn tweede stunt op het WK een feit.

Vier Nederlanders

Door de overwinning van Van Peer staan er nu vier Nederlanders na de 'kerstbreak' in de derde ronde. Ook Richard Veenstra, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld maken nog altijd een kans op de wereldtitel.

"Ik ga nu eerst even kerst vieren, relaxen, dan terugkomen naar Engeland en weer winnen. Ik heb de nummer 33 en 23 van de wereld verslagen, waarom zouden er tegen Damon Heta (nummer 10 van de wereld, red.) geen kansen voor mij liggen? Hij was in zijn eerste wedstrijd niet best", lacht Van Peer.

Veenstra overtuigt tegen Huybrechts

Eerder op de dag was er ook al succes voor Veenstra. Hij versloeg in de tweede ronde de Belg Kim Huybrechts overtuigend met 3-0 (9-0 in legs). Veenstra zorgt wel vaker voor verrassingen in het darten. Zo versloeg hij een maand geleden nog regerend wereldkampioen Michael Smith in de Players Championship Finals.

Veenstra, de huidige nummer 79 van de wereld, zal het na de kerst in de derde ronde opnemen tegen Michael van Gerwen.

"Je weet dat je het kan", zegt Veenstra na afloop van zijn overwinning, "maar dan moet het er nog wel even uitkomen." De darter zegt dat hij al meteen voelde er lekker in te zitten. "Dan hoef je haast niet te kijken en dan gaan de darts er al in." Een beter optreden dan zijn vorige partij, vond hijzelf.

Veenstra is scherp

Veenstra begon voortvarend en pakte de eerste set met veel overtuiging. "Huybrechts scoorde wel vroeg twee keer een 180, maar ik kon het afmaken met de finishes", zei de 42-jarige Nederlander.

Bekijk hier de reactie van Richard Veenstra na zijn overwinning:

Veenstra verslaat Huybrechts op overtuigende wijze: 'Precies zoals ik wilde'

De finishes van Veenstra waren een stuk scherper dan die van Huybrechts en zo pakte hij de 1-0 voorsprong. In de tweede set had Huybrechts opnieuw moeite met de tops en bleef de nummer 31 van de wereld zijn finishkansen missen. In de derde set was het wedstrijdbeeld niet anders.

Zijn eerste matchdarts miste Veenstra nog wel, maar zijn tweede poging was raak. Huybrechts droop in mineur af.