De in elkaar gezakte tent.
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Harde wind verwoest Gelderse kerstmarkt waar kinderen sinds de zomer aan werkten

Een grote tent in het Gelderse Halle is gisteren door harde wind in elkaar gezakt. In de tent was net een kerstmarkt opgebouwd met spullen die zijn gemaakt door leerlingen van de Dorpsschool Halle.

Leerlingen uit alle klassen van de school werkten sinds dit schooljaar aan de spullen, van waxinelichthouders tot kerstballen. Die zijn nu vrijwel allemaal zijn verwoest. Naar de markt werd verwachtingsvol uitgekeken, schrijft Omroep Gelderland.

Schooldirecteur Rick Wolsink hield vanwege storm Pia de weerberichten de hele dag in de gaten. "Het zag er de volledige ochtend en een deel van de middag stabiel en veilig uit, maar rond 17.00 uur verergerde het", aldus Wolsink.

Op dat moment besloot hij de kerstmarkt af te gelasten. Een kwartier later bezweek de tent. "Het ging eventjes flink tekeer, maximaal 30 seconden, daarna werd het weer beheersbaar."

Bekijk hier de ravage die de storm achterliet:

Kerstmarkt verwoest door storm Pia

De leerlingen zijn volgens de directeur onthutst door de verwoesting. "En ze hadden zulke mooie dingen gemaakt. Echt van Intratuin-niveau. Ze waren er flink door ontdaan."

Als troost zijn alle leerlingen vanmorgen getrakteerd op een kerstbrunch. Tijdens de maaltijd werd een film getoond die in aanloop naar de markt is gemaakt.

Kerstgedachte

Inwoners van het dorp hebben geholpen de ravage op te ruimen, wat volgens de directeur voor een lichtpuntje zorgde. "Dat je als gemeenschap bijeenkomt op leuke momenten, ligt voor de hand. Maar bij zo'n situatie als gisteren staat Halle er óók. Altijd, overal. Eigenlijk is dat nog belangrijker dan het niet doorgaan van de kerstmarkt."

Advertentie via Ster.nl