Handhavers in het centrum van Utrecht
NOS Nieuws

Beschimpte boa's werken aan imago: 'Opleidingen moeten op de schop' 

Een deel van de opleidingen voor boa's moet op de schop om het imago op te krikken. Dat zegt de boa-vakbondvoorzitter Richard Gerrits van de ACP naar aanleiding van de ophef door een uitzending van Vandaag Inside. Columnist en programmamaker Özcan Akyol zei daarin "als je niks meer kan, word je boa".

Akyol beschreef in de uitzending maandag dat hij zag hoe een pakketbezorger beboet werd door een boa. "Maar waarom niet eerst een waarschuwing?", vroeg hij aan tafel bij VI. Presentator Johan Derksen doet daar nog een schepje bovenop: "Ja Eus, er zijn mensen die je geen uniform moet geven."

Boa's zeggen sinds die uitspraak de hele week al last te hebben van opmerkingen op straat. En het imago van de ruim 25.000 boa's was al niet goed, beaamt de voorzitter van de vakbond. "Mensen hebben nog steeds het beeld van parkeerwachten die bonnen uitschrijven van 30 jaar geleden", aldus Gerrits. Dat beeld klopt volgens hem allang niet meer.

Handhaver, toezichthouder of boa?

Er is namelijk een verschil tussen een handhaver, een toezichthouder en een boa. Zo dragen boa's een wapenstok, pepperspray en een vuurwapen, al ligt dat wel aan het soort boa. In sommige gemeenten worden taken van de politie overgenomen, zoals vervoer van een verdachte. Handhavers en toezichthouders dragen geen wapens, maar hebben wel hetzelfde uniform.

Bovendien, stelt de voorzitter van de vakbond, heeft de DHL-jongen waar Akyol het over heeft, wel degelijk eerst meerdere keren een waarschuwing gehad. "Boa's moeten ook gewoon eerst waarschuwen, ze zullen niet zo snel gelijk een boete uitschrijven."

Boa Luïse van der Zouw vindt de opmerkingen ook "een beetje zielig", zei ze gisteren in OP1. Ook jeugdboa Jackie reageert op Instagram dat ze de mannen graag uitnodigt om een keer mee te laten lopen met een boa.

De vakbond zelf ziet graag dat de boa-opleidingen onder de loep worden genomen. De voorzitter doelt hiermee niet op de 3-jarige mbo-opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid, maar meer op de overige opleidingen die daaromheen nog bestaan.

LOI biedt bijvoorbeeld een cursus aan van zes maanden, maar daarmee kun je nog niet aan de bak als boa. In Amsterdam kun je een halfjarige opleiding volgen voor boa, "al zijn dat wel mensen die vaak al een politieachtergrond hebben".

Losse opleidingen

Al die losse opleidingsinstituten helpen volgens Richard Gerrits niet bij het imago van de boa, omdat het lijkt alsof iedereen dat werk daardoor kan doen. "En dat is dus niet zo, het is echt een 3-jarige opleiding."

De vakbond denkt ondertussen na om ook met naamsverandering het imago op te krikken. Dat vindt demissionair veiligheidsminister Yesilgöz "te veel eer" voor de mannen van VI, reageert ze net voor de vergadering van het kabinet.

"Niet met flauwe onzin ze afzeiken zou bijvoorbeeld helpen. Dat je vanuit je gemakkelijke stoel op deze manier over mensen praat die eerlijk werk doen en er staan voor uw en mijn veiligheid, doet mij pijn; het is mijn taak om op te komen voor de boa's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl