Een rechtbanktekening van Thomas de G.
NOS NieuwsAangepast

Tien jaar cel en tbs voor dronken man die gezin van vier doodreed op A59

De man die in maart een gezin van vier mensen doodreed op de A59, is door de rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. De eis was zeven jaar en tbs.

De 33-jarige Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek heeft verschillende stoornissen, maar was volgens de rechter wel volledig toerekeningsvatbaar op het moment van de aanrijding. "Het gedrag en de gevolgen zijn zo ernstig. Er is een heel gezin weggevaagd. Een celstraf van zeven jaar deed daar onvoldoende recht aan", laat de persrechter weten.

De rechtbank oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, meerdere keren gepleegd. Ook zat hij onder invloed van alcohol achter het stuur. De G. mag na zijn celstraf en tbs-maatregel tien jaar lang geen voertuig besturen, zoals het OM had geëist.

Het ongeluk gebeurde op 10 maart, 's avonds bij Sprang-Capelle. Het gezin uit Raamsdonksveer met twee ouders (beiden 46), hun zoon van 13 en dochter van 10 was onderweg naar huis na een etentje voor de verjaardag van de vader. Toen ze naar de linkerbaan gingen om een vrachtwagen in te halen, reed De G. met zijn Seat Leon van achteren in op de auto van het gezin.

'Extreem gevaarlijk' rijgedrag

Na de klap raakte de auto van de slachtoffers een vrachtwagen en een andere personenauto en vloog in brand. De vader en kinderen waren volgens de rechtbank op slag dood, de moeder kwam mede door verbranding om het leven.

De G. reed minstens 225 kilometer per uur, waar 130 was toegestaan. Ook had hij te veel gedronken om nog te mogen rijden. Hij had een promillage van 1,77 waar maximaal 0,5 is toegestaan. Verder filmde hij zijn autorit met zijn telefoon, wat hij vaker deed. Het rijgedrag van De G. was volgens de rechter "extreem gevaarlijk".

Vaker onder invloed

Het was niet de eerste keer dat De G. met alcohol achter het stuur kroop. Voor rijden onder invloed raakte hij eerder zijn rijbewijs kwijt en moest hij een verplichte cursus volgen. Ook werd De G. door de ggz behandeld vanwege zijn alcoholgebruik.

Hij was volgens de rechter "een gewaarschuwd man, die meerdere keren bewust de keuze heeft gemaakt om gevaarlijk rijgedrag te filmen". Over de video's zei De G. zei tijdens de rechtszaak begin deze maand dat hij er trots op is hoe hard zijn auto kan: "Ik vind het spannend om dat te zien en te doen."

Ook had De G. al vaker te hard gereden, zei de rechter. De G. vond "het filmen van zijn absurd harde rijden zo belangrijk dat de veiligheid van andere weggebruikers hem niet meer interesseerde", zo oordeelde de rechter. "Dat hij daarmee hun leven op het spel zette, nam hij op de koop toe."

'Straf nooit hoog genoeg'

Tijdens de zitting op 5 december maakten drie nabestaanden gebruik van hun spreekrecht. De oma van de kinderen riep toen in herinnering hoe haar kleinkind Sophie van 10 uitkeek naar de middelbare school en het halen van haar typediploma, hoe Laurens van 13 op zoek was naar een vakantiebaantje, hoe vader Rens net aan een studie was begonnen en hoe moeder Michelle "meegroeide met haar man en kinderen, ze was precies waar ze wilde zijn".

De zus van moeder Michelle zei dat de straf voor De G. "nooit hoog genoeg" kon zijn:

Nabestaande tegen man die gezin doodreed: 'Straf kan nooit hoog genoeg zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl