Oppermachtig PSV laat ook AZ kansloos en kan eredivisierecord evenaren

Bekijk de samenvatting van AZ - PSV

PSV blijft oppermachtig presteren in de eredivisie. De koploper uit Eindhoven degradeerde de op voorhand ingeschaalde topper tegen AZ tot een eenzijdige strijd in Alkmaar: 0-4.

De ploeg van trainer Peter Bosz gaat met de maximale score van 48 punten uit zestien speelronden de winterstop in. PSV kan op 13 januari in het thuisduel met Excelsior het eigen eredivisierecord uit 1987/1988 evenaren van zeventien zeges op rij sinds de start van de competitie.

PSV sluit donderdag het kalenderjaar 2023 af met het bekerduel met FC Twente. AZ gaat woensdag op bezoek bij de amateurs van HHC uit Hardenberg.

Schouten weer in de verdediging

PSV begon na het midweekse gelijkspel in de Champions League tegen Arsenal (1-1), waar veel reserves zich mochten laten zien, met de vertrouwde namen aan de topper in Alkmaar. Zo kreeg Jerdy Schouten, terug van een korte blessureperiode, net als in de topper tegen Feyenoord een plaats centraal in de verdediging.

Bij AZ was er na de Europese uitschakeling tegen Legia Warschau (2-0) een basisplaats voor Riechedly Bazoer, Ernest Poku en doelman Hobie Verhulst, die de geblesseerde Jayden Owusu-Oduro verving.

Jerdy Schouten (rechts) in duel met Ruben van Bommel tijdens AZ-PSV

Verhulst pakte in de openingsfase meteen een negatieve hoofdrol door een strafschop voor PSV te veroorzaken (mede door een te korte pass van David Møller Wolfe), nadat hij Malik Tillman een schop tegen het scheenbeen had gegeven. Luuk de Jong schoot daarna vanaf de penaltystip zijn elfde eredivisietreffer van het seizoen binnen.

Trainer Peter Bosz vertelde vlak voor de wedstrijd dat zijn PSV-selectie ondanks de volle speelkalender nog altijd fris oogt. En hij kreeg gelijk, want ook na de 0-1 stormde PSV in de vijfde versnelling richting het doel van AZ.

Bekijk hieronder het interview met trainer Peter Bosz voor AZ-PSV:

Bosz: 'Goede prestaties helpen mee in frisheid PSV'

Ismael Saibari maakte na elf minuten op fraaie wijze 0-2 na een een-tweetje met De Jong. Het AZ-publiek mopperde, vooral omdat de slordig spelende thuisploeg niet in staat was iets tegenover het dominante spel van PSV te zetten.

PSV ging ondertussen verder en kwam na zestien minuten op 0-3 toen Sergiño Dest aan de linkerkant de bal diagonaal in de verre hoek schoot. AZ mocht daarna van geluk spreken dat Saibari (buitenkant paal), Olivier Boscagli (hard schot over het doel) en De Jong (kopbal) goede kansen misten.

Witte zakdoekjes

Het AZ-publiek zwaaide theatraal met witte zakdoekjes. Coach Pascal Jansen kon het op zijn beurt niet meer aanzien en haalde Poku, Tiago Dantas en Djordje Mihailovic in de 36ste minuut naar de kant.

AZ-trainer Pascal Jansen (midden) grijpt in met een driedubbele wissel in de 36ste minuut tegen PSV

AZ kon na rust niet het vuurtje opstoken om er nog een wedstrijd van te maken. PSV was simpelweg te sterk, al deed de koploper het in de tweede helft rustiger aan.

De thuisploeg meldde zich wat vaker voor het Eindhovense doel. Dat resulteerde in een kans voor Dani de Wit, die op aangeven van Vangelis Pavlidis net tekort kwam om te scoren.

De Jong passeert Dillen

Dat deed De Jong wel met zijn twaalfde eredivisiegoal. De spits kopte in de 58ste minuut na een voorzet van Saibari de bal tegendraads langs Verhulst.

Het tweede doelpunt van De Jong was een bijzondere, want hij passeerde daarmee Coen Dillen op de eeuwige topscorerslijst van PSV in de eredivisie. De Jong staat nu op 120 goals, Dillen maakte er 119. Willy van der Kuijlen is met 308 eredivisiegoals de recordhouder voor de club.

Er werd daarna niet meer gescoord in Alkmaar, waar PSV misschien wel een van zijn beste eredivisieduels van de eerste seizoenshelft heeft gespeeld.