De kotter kwam al snel los van de zandbank
NOS NieuwsAangepast

Kotter na drie weken onder luid applaus losgetrokken van strand Zandvoort

De garnalenkotter die sinds 22 november muurvast zat op een zandbank aan het strand van Zandvoort is daarvan losgekomen. Om 16.30 uur gingen slepers aan de slag om dat voor elkaar te krijgen tijdens het hoogwater.

Het vlottrekken van de IJmuidense garnalenkotter, de IJM22, was live te volgen via een livestream van NH Nieuws. Ook op het strand trok de actie veel bekijks: er werd luid geapplaudisseerd toen het schip eindelijk loskwam.

Bekijk hier hoe de kotter werd losgetrokken:

Viskotter die drie weken vastzat op zandbank bij Zandvoort losgetrokken

De dochter van de eigenaar van het schip, die de reddingspoging vanuit IJmuiden volgde, laat weten haar geluk niet op te kunnen. "Het is onvoorstelbaar. Ongelofelijk. Tranen overal", zegt ze tegen NH Nieuws. Ook de burgemeester van Zandvoort was getuige van het vlottrekken.

Speciale kabel

Het loskrijgen van de kotter verliep allesbehalve makkelijk. Bij de eerste poging, in de nacht van de stranding, lukte het de KNRM al niet om het schip weer op volle zee te krijgen.

Een paar dagen later ging het van kwaad naar erger, toen bij een nieuwe reddingspoging een sleepboot strandde. Die kon worden losgetrokken, maar de kotter lag nog muurvast.

De kotter op het strand van Zandvoort, op 2 december

Donderdag werd de derde poging gedaan om het schip vlot te trekken. Bevriende schippers leverden personeel en materieel om de IJM 22 weer de Noordzee op te krijgen, maar ook die poging mislukte. De koppeling van de kabel met de sleepboot ging kapot en het lukte niet om die te herstellen voordat het hoog water voorbij was.

Friese kabel

Bij poging van vandaag werd gebruik gemaakt van een kabel van een Friese schipper, afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf uit Harlingen. Die kabel had een trekkracht van 136 ton. De operatie verliep goed: al even na 16.30 uur was de Black Jack losgetrokken.

Nu lukte het dus wel om de kotter de zee op te slepen. De eigenaar vaart ermee naar de haven van IJmuiden. Om de garnalenvisser te compenseren is er in de afgelopen dagen geld ingezameld en de teller van die actie staat intussen op ruim 64.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl