De vastgelopen kotter op het strand bij Zandvoort
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Inzameling voor vastgelopen vissersboot levert al ruim 30.000 euro op

Een online inzamelingactie voor de vastgelopen garnalenkotter bij Zandvoort heeft in korte tijd meer dan 30.000 euro opgeleverd. Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan om het schip los te krijgen.

De inzamelingsactie is gestart door Lisette Reker, dochter van de schipper. Zij zegt dat haar vader met steeds hogere kosten te maken krijgt. "Elke dag dat mijn vader niet vaart, kost 'm inkomsten. Sommige materialen moeten vervangen worden. Bovendien is het schip zijn pensioen", zei ze in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

De IJM 22 Black-Jack, kwam vorige week dinsdag in de problemen toen een touw in de schroef sloeg. Het schip raakte onbestuurbaar en kwam vast te zitten tussen twee zandbanken, pal voor de kust bij Zandvoort aan Zee. Aanvankelijk probeerde een sleepboot de garnalenkotter los te krijgen, maar dat ging een paar keer mis. Eerst liep de sleepboot zelf vast, later knapte een tros en brak een bolder van de boot af.

Bovenop alle ellende

Om het schip lichter te maken en daarmee de kans te vergroten om het vlot te kunnen trekken, werd alle tuigage van de kotter gehaald; het ging om een aantal kranen en pijpen die gebruikt worden om de netten aan te bevestigen.

Het materiaal werd tijdelijk opgeslagen bij een loods in IJmuiden waar de kotter normaal ligt, maar afgelopen weekend werden de spullen daar waarschijnlijk door metaaldieven gestolen. "Ik vind het triest", zei Lisette Reker toen bij NH Nieuws. "Balen dat dit nog eens bovenop de ellende komt die we al hebben."

Toeristenattractie

Na de storm van afgelopen vrijdag werd de vastgelopen kotter een toeristenattractie. Veel mensen komen er speciaal voor naar Zandvoort. "Het is een schitterend gezicht. Het lijkt me niet echt leuk voor de mensen van wie de boot is, maar het ziet er schitterend uit in dit licht, zo met de zee erachter", zegt een van de vele bezoekers op het strand tegen NH Nieuws.

Intussen begon Reker samen met haar broer de inzamelingsactie. "Help deze kleinschalige garnalenvisser voor wederopbouw van het schip en behouden van het vissersbedrijf", schrijft ze op doneeractie.nl. Het streefbedrag van de actie is 100.000 euro, vanochtend was ruim 31.000 euro binnen. Aanvankelijk gaf de schipper te kennen zijn eigen broek op te willen houden, maar gezien de toenemende kosten zal hij het bedrag nu waarschijnlijk wel aannemen, zegt zijn dochter.

Geul graven

Gisteren deed Rijkswaterstaat voor het eerst sinds dagen weer een poging om de boot los te krijgen. Die mislukte, waarschijnlijk omdat de kotter steeds dieper in het zand is komen te liggen. Vandaag wordt daarom eerst een geul gegraven in één van de zandbanken, zodat het schip als het is losgetrokken, niet meteen weer komt vast te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl