Tiental NEC thuis met grote cijfers te sterk voor tiental Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting van NEC - Fortuna Sittard

NEC heeft tegen Fortuna Sittard de eerste thuisoverwinning in de eredivisie sinds eind september geboekt. Een vermakelijk duel in stadion de Goffert, waar beide ploegen na rode kaarten lange tijd met tien man moesten spelen, eindigde in 4-1.

Door die ruime zege neemt NEC op de ranglijst de achtste plaats over van sc Heerenveen. Fortuna zakt naar de tiende plaats.

Noslin al snel weggestuurd

De wedstrijd tussen NEC en Fortuna was een ontmoeting tussen twee ploegen in vorm. NEC haalde zes punten uit de laatste twee wedstrijden (met het restant van de eerder gestaakte wedstrijd tegen AZ meegerekend) en Fortuna won drie van de laatste vier eredivisieduels.

Afgelopen weekend was Fortuna nog met 1-0 te sterk voor RKC Waalwijk. De matchwinner in dat duel, Tijjani Noslin, pakte tegen NEC al snel een negatieve hoofdrol. Een overtreding op Calvin Verdonk leverde hem, na tussenkomst van de VAR, een rode kaart op.

De stand in de eredivisie

Dat leek een zware straf en het zorgde ervoor dat Fortuna al na 24 minuten met tien man kwam te staan. NEC profiteerde snel van het numerieke overwicht door via Magnus Mattsson op 1-0 te komen. Met een prachtige knal in de bovenhoek maakte hij zijn achtste van het seizoen.

Op slag van rust wist de thuisploeg de voorsprong bovendien te verdubbelen. Dirk Proper bracht de bal in het strafschopgebied van Fortuna, Mattsson fungeerde als tussenstation en spits Koki Ogawa passeerde Fortuna-doelman Ivor Pandur.

Aan het begin van de tweede helft leek er voor NEC dus geen vuiltje aan de lucht. Maar na een paar minuten had het zelf ook nog maar tien spelers over. Mees Hoedemakers trapte over de bal heen en maakte licht contact met het been van Arianit Ferati.

De overtreding was vrijwel identiek aan die van Noslin in de eerste helft en dus trok arbiter Edwin van de Graaf, opnieuw op advies van de videoscheidsrechter, dezelfde conclusie: rode kaart.

Bekijk hieronder interviews met Magnus Mattsson en Fortuna-trainer Danny Buijs en NEC-coach Rogier Meijer, die onder meer ingaan op de beide rode kaarten.

Dat zorgde voor wat hoop bij Fortuna, dat op jacht ging naar de aansluitingstreffer. Die kwam er via clubtopscorer Kaj Sierhuis. Hij krulde de bal vanaf de rand van de zestienmeter op fraaie wijze achter NEC-keeper Jasper Cillessen.

Na amper zestig seconden was die opleving echter alweer tenietgedaan. Mattsson stuurde Sontje Hansen weg, kreeg de bal terug en kopte NEC op 3-1. Vijf minuten later kwam Hansen zelf tot scoren, nadat hij de bal met wat geluk mee had gekregen.

Die laatste dreun kwamen de bezoekers, die juist twee verse krachten binnen de lijnen wilden brengen om op zoek te gaan naar de 3-2, niet meer te boven.