Caroline van de Pol
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Terschelling wil af van burgemeester die andere baan accepteerde tijdens raadsvergadering

Terschelling heeft het vertrouwen opgezegd in burgemeester Caroline van de Pol die gisteren tijdens de raadsvergadering een andere baan accepteerde en dat meteen kenbaar maakte. Het is de apotheose van een langdurige vertrouwenscrisis in de gemeenteraad op het eiland.

Tijdens de raadsvergadering waren juist de verstoorde relaties aan bod toen burgemeester Van de Pol een schorsing aankondigde omdat ze een telefoontje kreeg. "Dames en heren, ik heb even een schorsing van vijftien minuten nodig, excuses. Ik moet even bellen", aldus de VVD'er, die sinds 2020 burgemeester is op Terschelling.

"Het telefoontje hield in dat ik op de voordracht sta om burgemeester van Castricum te worden. Ik zit er helemaal van te shaken", meldde ze na terugkomst. "Soms lopen dingen zoals ze lopen." Ze gaf wel aan dat ze tot eind maart aanblijft als burgemeester van Terschelling.

Zie hier de aankondiging en de verbijstering die volgde:

Burgemeester van Terschelling krijgt tijdens raadsvergadering nieuwe baan

De mededeling en de timing ervan vielen niet in goede aarde bij de raadsleden, schrijft Omrop Fryslân. Raadslid René Bultena van Plaatselijk Belang was verbijsterd. "Ik begrijp de euforie bij de burgemeester dat ze waarschijnlijk benoemd zal worden in Castricum. Maar hier niet blijven om de vragen te beantwoorden, vind ik een schoffering van de raad."

Om 02.00 uur, vier uur na haar aankondiging, dienden raadsleden een motie in om Van de Pol weg te sturen. Die motie werd unaniem aangenomen. De raad vraagt de Friese commissaris van de Koning Brok snel een waarnemer aan te stellen om Van de Pol te vervangen.

Voorzitter Van der Wielen sprak na afloop over een "lange, bijzondere en bizarre avond" waar "waarschijnlijk ook nog een behoorlijke tijd over op het eiland wordt gesproken".

Al maanden hommeles

De bestuurscrisis op Terschelling duurt al meer dan een jaar. Er was sprake van veel spanningen en onvrede tussen bestuursleden. Zo ging de burgemeester ooit eerder weg bij een vergadering, met als reden dat ze naar het vasteland moest met de eerste boot de volgende ochtend. Ze bleek later in een café op het eiland te zitten.

Het leidde tot onvrede onder collega's en met name tussen de burgemeester en de wethouders is het hommeles, schrijft Omrop Fryslân. Als de burgemeester ergens naartoe gaat, laten de wethouders het afweten en andersom. Als leden van het college samen naar een afspraak moeten, reizen ze apart, zo schrijft de omroep.

Vertrouwen eerder opgezegd

Vorig jaar september zegde een groot deel van de gemeenteraad het vertrouwen in Van de Pol op. De burgemeester zou niet goed omgegaan zijn met vergunningen rond evenementen op het eiland. Commissaris van de Koning Brok, eveneens een VVD'er, accepteerde niet dat Van de Pol daarom moest vertrekken. Hij stelde dat het probleem veel groter is en alle bestuurslagen in de gemeente tekortkomingen zouden hebben.

In juni werd daarom Pauline Krikke, voormalig burgemeester van onder meer Den Haag en Arnhem, aangesteld als verkenner en later begeleider. Haar doel was de onderlinge relaties verbeteren. Voor het hele plan rond mediation werd 100.000 euro uitgetrokken.

Gisteravond werd er in de raad juist gesproken over het resultaat van die lijmpoging.

Gesprek met de fractievoorzitters

De commissaris moet nu besluiten of hij een vervanger aanstelt of toch de burgemeester vraagt om haar opzegtermijn uit te dienen. Tegen Omrop Fryslân zegt hij dat de problemen met de aankondiging van Van der Pol niet zijn opgelost.

"Het bestuurlijke probleem is echt een breder probleem. Dat ligt niet aan één persoon of een klein groepje mensen", zegt hij. "Wat nodig is, is dat er op Terschelling een vitaal gemeentebestuur komt. Ik zal op korte termijn met de fractievoorzitters praten om te bepalen wat daar het beste idee bij is."

Advertentie via Ster.nl