PVV-Kamerlid Martin Bosma wordt de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Martin Bosma (PVV) nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft Martin Bosma gekozen tot nieuwe voorzitter. Het PVV-Kamerlid Bosma kreeg 75 van de geldige stemmen. Hij versloeg daarmee zijn tegenkandidaat Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA, die 66 stemmen kreeg. VVD-Kamerlid Roelien Kamminga, de waarnemend voorzitter, kreeg 5 stemmen. Zij had zich niet kandidaat gesteld.

Er waren twee stemrondes nodig. In de eerste stemronde kwam er nog geen winnaar uit de bus. Bij de tweede ronde waren er 146 geldige stemmen. De winnaar had minstens 74 stemmen nodig. Met 75 stemmen won Bosma. Hij had al twee keer - in 2016 en 2021 - geprobeerd om deze functie te krijgen.

Schriftelijk en geheim

De stemming was schriftelijk en geheim. Alle Kamerleden maakten hun eigen keuze en deden een briefje met een naam in een bus. Na de stemming nam Bosma meteen de voorzittershamer over van tijdelijk Kamervoorzitter Roelien Kamminga (VVD).

Bosma bedankte tijdens een korte toespraak de PVV-Kamerleden en vooral PVV-leider Wilders die voor het uiten van zijn mening een "hoge prijs" heeft betaald, aldus Bosma, doelend op de zware beveiliging van de partijleider.

Verder zei hij dat er in de Tweede Kamer ook wel wat te lachen moest blijven. "Laten we een beetje lol hebben met elkaar, naast alle serieuze dingen die we moeten doen." Vervolgens sloot hij af met het voorlezen van een gedicht van Gerard Reve, Dagsluiting getiteld.

Kijk hier naar twee video's over de verkiezing van Bosma

Debat met kandidaten

Voorafgaand aan de verkiezing was er een debat met de Tweede Kamer. Met name Bosma kreeg veel kritische vragen omdat zijn partij zich vaak negatief heeft uitgelaten over onder meer het parlement, de rechterlijke macht en de journalistiek.

Bij zijn eerdere pogingen om voorzitter te worden lieten sommige Kamerleden weten dat hij in hun ogen niet het boegbeeld van het parlement kon worden vanwege de anti-islamstandpunten van zijn partij.

Bosma waarschuwde bijvoorbeeld in debatten en op sociale media met enige regelmaat voor 'omvolking', waarmee wordt bedoeld dat de Europese bevolking opzettelijk via migratie wordt vervangen door mensen met een niet-westerse achtergrond, vooral moslims.

Neutraal

Bosma zei vandaag met nadruk dat hij een neutrale voorzitter zal zijn, die alle partijen de ruimte zal geven. Hij nam afstand van een vroegere opmerking van zijn PVV-leider Wilders. "Ik vind het geen nepparlement." Dat hij als Kamerlid soms uitspraken deed die op de grens zijn, ziet hij niet als probleem voor zijn geloofwaardigheid als voorzitter, waar hij neutraal moet zijn. Het is volgens hem een andere rol.

Islamitische scholieren zullen van hem een "geweldige" rondleiding door het Kamergebouw krijgen, ook al heeft hij als Kamerlid gepleit voor een verbod op islamitische scholen.

Ideoloog

De uit de Zaanstreek afkomstige Martin Bosma (59) kwam in 2006 in de Tweede Kamer en behoort tot de groep binnen de PVV die "de oude negen" wordt genoemd: de eerste PVV'ers die in de Kamer kwamen. Hij was lange tijd woordvoerder cultuur en media en secretaris van de fractie. Velen zien hem als de ideoloog van de partij.

Voor zijn politieke carrière studeerde hij politicologie en sociologie en werkte in de journalistiek bij verschillende publieke en commerciële omroepen. Ook was hij directeur van de multiculturele radiozender Colorful Radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl