NOS Voetbal

AZ 'voelt zich veilig' bij Legia Warschau voor belangrijk en beladen duel

AZ wacht beladen duel in Warschau: 'Wordt verhit, maar gaat om sport'

Sportief gezien is het één van de belangrijkste duels van het jaar voor zowel AZ als tegenstander Legia Warschau. Het laatste groepsduel morgenavond in de Conference League. Wie wint gaat door en overwintert. Bij een gelijkspel is Legia de gelukkige.

AZ-middenvelder Jordy Clasie is blij dat de doelstelling duidelijk is: "We weten dat we moeten winnen, het zal een mooie wedstrijd worden. We moeten op het veld uitvechten wie er door mag."

Verdedigers Bruno Martins Indi en Riechedly Bazoer maken na blessures weer deel uit van de selectie. Doelman Mathew Ryan mist het duel. De Australiër liep op een training een jukbeenbreuk op.

Veiligheid en wraak

Maar een dag voor de wedstrijd gaat het vooral over veiligheid en wraak nemen. Rond het heenduel, begin oktober in Alkmaar, liep het uit de hand. Eerst met supporters, maar later ook met spelers en staf van Legia. Zij werden door de politie tegengehouden toen ze het stadion wilden verlaten. Daarbij ontstonden schermutselingen.

Twee Legia-spelers werden gearresteerd, omdat ze AZ-personeel dusdanig zouden hebben verwond dat er medische zorg nodig was.

De verontwaardiging voor het oppakken van de spelers was groot in Polen. Uit angst voor represailles zijn AZ-supporters niet welkom in de Poolse hoofdstad. De voorzitter van Legia zegt dat de spelers en staf van AZ veilig zullen zijn. Met een grote maar. Honderd procent garanties kunnen nooit gegeven worden.

Legia doet alles om komst AZ veilig te laten verlopen: 'Geen gevoel van wraak'

AZ-trainer Pascal Jansen wil vooral dat het een voetbalfeest wordt: "Het gaat voor ons alleen om de strijd binnen de lijnen. De beste ploeg gaat door."

Legia-trainer Kosta Runjaić beaamt dat: "Het moet sportief en eerlijk blijven. Dat is wat telt. Natuurlijk wordt het verhit. Beide ploegen zullen elkaar niets cadeau doen, maar het gaat om de sport."

Clasie baalt van het ontbreken van AZ-supporters, maar vindt dat hij en zijn teamgenoten zich alleen op de wedstrijd moeten richten: "En op niets anders." Bang voor zijn eigen veiligheid is hij niet. "We voelen ons veilig, anders waren we niet gekomen."

Jansen benadrukt niet alleen het belang van de wedstrijd tegen Legia, maar ook van de twee duels die daarna volgen voor de winterstop. Zondag komt in de eredivisie koploper PSV op bezoek en drie dagen speelt AZ, zelf nummer drie van de eredivisie, bij HHC Hardenberg in de tweede ronde van de KNVB-beker.

Jansen: "We doen nog op drie fronten mee. We staan waar we willen. In de competitie hebben we wat puntjes gemorst, de start van de Conference League was niet vlekkeloos. Maar de komende zeven dagen speel je om alles waar je voor wil spelen. Beter dan dit kun je niet krijgen."

Legia Warschau vijf Europese duels zonder uitsupporters

De supporters van Legia Warschau zijn de komende vijf Europese uitwedstrijden niet welkom, zo maakte de UEFA woensdag bekend. Reden is de ongeregeldheden met Poolse supporters rondom het Conference League-duel met Aston Villa.

De UEFA noemt onder meer "ongeregeldheden in het publiek, het aanrichten van schade, het gooien met objecten en het afsteken van vuurwerk" als reden. Meerdere agenten raakten gewond in Birmingham.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl