De uitkomst van de stemming in de Algemene Vergadering van de VN
NOS NieuwsAangepast

Grote meerderheid in VN voor bestand Gaza, Nederland stemt niet mee

De Algemene Vergadering van de VN heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Nederland onthield zich opnieuw van stemming, net als eind vorige maand. Volgens demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) was de tekst niet duidelijk genoeg over de tijdelijke aard van zo'n staakt-het-vuren.

De stemming was nadrukkelijk bedoeld als demonstratie van mondiale steun voor beëindiging van de oorlog tussen Israël en Hamas. De VN was ervoor in spoedzitting bijeengekomen. 153 landen stemden voor de resolutie, 10 waren tegen en 23 onthielden zich.

Zo stemden de landen in de Verenigde Naties

Bij de vorige stemming, op 27 oktober, stemden 120 landen voor. Net als toen stemden de VS en Israël nu tegen. Europa is diep verdeeld over het onderwerp: onder de voorstemmers waren Frankrijk, Spanje, België en de Scandinavische landen, maar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, en Nederland dus, onthielden zich. Ook Oekraïne stemde niet.

In de resolutie wordt "ernstige bezorgdheid geuit over de catastrofale humanitaire situatie in de Gazastrook en het lijden van de Palestijnse burgerbevolking" en staat dat Palestijnen en Israëliërs moeten worden beschermd in overeenstemming met het internationaal humanitair recht.

Verder roept die op tot "de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars, en het waarborgen van humanitaire toegang". De resolutie zegt niets over Hamas, dat de oorlog op gang bracht met terreuraanvallen in Israël op 7 oktober.

Aanpassingen voorgesteld

De Verenigde Staten hadden een extra paragraaf voorgesteld waarin stond dat de vergadering "de gruwelijke terroristische aanslagen van Hamas ondubbelzinnig verwerpt en veroordeelt". Een tweede aanpassing, voorgesteld door Oostenrijk, voegde daaraan toe dat de gijzelaars "in handen van Hamas en andere groepen" onmiddellijk zouden moeten worden vrijgelaten. Beide amendementen werden verworpen.

Ook Nederland heeft geprobeerd de resolutie aan te passen, zegt minister Bruins Slot op X, maar dat is niet gelukt.

De resolutie die nu is aangenomen, is niet bindend, wat betekent dat Israël die naast zich neer kan leggen. Alleen een resolutie in de VN-veiligheidsraad is bindend, maar omdat de VS bondgenoot is van Israël en in de Veiligheidsraad resoluties kan stoppen met een veto, is er weinig wat de VN kan doen.

Minder steun voor Israël en VS

De stemming laat wel het groeiende isolement van de Verenigde Staten en Israël zien. Acht landen sloten zich nu aan bij hun verzet tegen de resolutie: Oostenrijk, Tsjechië, Guatemala, Liberia, Micronesië, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea en Paraguay. Maar de steun voor een staakt-het-vuren was veel groter dan op 27 oktober en toen waren er ook 14 tegenstemmen in plaats van 10.

Ook al zijn de resoluties van de Algemene Vergadering niet juridisch bindend, de boodschappen van de Algemene Vergadering met zijn 193 landen die lid zijn, zijn wel belangrijk, omdat ze de wereldopinie weerspiegelen.

Arabische en islamitische landen hadden tot de spoedzitting opgeroepen nadat de Verenigde Staten vrijdag in de Veiligheidsraad hun veto hadden uitgesproken over een resolutie waarin een staakt-het-vuren werd geëist.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël en grootste leverancier van wapens aan het land. Meer dan enig ander land of andere organisatie wordt de VS gezien als partij die in staat is om Israël ervan te overtuigen een staakt-het-vuren te aanvaarden.

In hardere taal dan gebruikelijk waarschuwde de Amerikaanse president Biden voorafgaand aan de stemming dat Israël de internationale steun aan het verliezen was vanwege zijn 'willekeurige bombardementen' op Gaza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl