Productielijn in een vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina in Maasdam
NOS NieuwsAangepast

FrieslandCampina schrapt in Nederland ruim 900 banen, wereldwijd 1800

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina schrapt in Nederland ruim 900 banen bij een reorganisatie waarbij wereldwijd 1800 banen verdwijnen. Het gaat om arbeidsplaatsen in vrijwel alle onderdelen van de organisatie.

"Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina", zegt topman Jan Derck van Karnebeek. "We kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen."

Volgens Van Karnebeek zijn de winstmarges in de zuivel beperkt en is de concurrentie groot. "We moeten fit genoeg zijn om op de wereldmarkt te concurreren en daarvoor hebben we nu te hoge kosten. Je kunt niet te duur zijn."

Er verdwijnen vooral kantoorfuncties. "Denk aan HR, financiën, IT, marketing en Research & Development, het is vrij breed", zegt Van Karnebeek. Een paar jaar geleden heeft FrieslandCampina al gereorganiseerd bij productielocaties.

'Grote schok'

Vakbond CNV noemt het banenverlies een grote schok. "Dit geeft ontzettend veel onzekerheid voor medewerkers", zegt Henk Jongsma van CNV Vakmensen. "Na de eerste aankondiging van de reorganisatie zijn we direct in overleg gegaan met de directie over een nieuw sociaal plan. Ik denk dat we best goede afspraken hebben kunnen maken. Dan gaat het onder andere over financiële compensatie en goede begeleiding naar ander werk." Al in oktober zei het bedrijf, met het hoofdkantoor in Amersfoort, dat er een reorganisatie aankwam. Maar toen was nog niet duidelijk hoeveel banen er zouden worden geschrapt.

"Heftig om te horen dat het om zo veel mensen gaat", zegt Johan Folmer, voorzitter van de ondernemingsraad bij FrieslandCampina. "Heel veel collega's hebben voor de kerst een vervelende boodschap thuis. En ook voor de achterblijvers bij het bedrijf is het lastig, die moeten met minder mensen het werk doen." De ondernemingsraad gaat de komende weken de plannen beoordelen en geeft er dan een advies over. "We begrijpen de noodzaak van ingrijpen. De prestatie-uitkeringen aan melkveehouders loopt al jaren terug."

De kosten bij FrieslandCampina lopen op door de wereldwijd hoge inflatie. Topman Van Karnebeek erkent dat ook loonkosten het bedrijf parten spelen. In mei werd, na acties, een loonsverhoging van bijna 12 procent over een periode van vijftien maanden afgesproken. "Het leven in Nederland is duurder geworden en het is van belang dat mensen in hun inkomen daarvoor gecompenseerd worden. Dat legt dan weer druk op de kosten en je moet goed kijken naar hoeveel mensen je hebt en wat je je kunt permitteren. Er zit een verband."

Winst gedaald

De reorganisatie moet in 2026 een jaarlijkse kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen euro opleveren. Volgens het bedrijf is dat nodig om goed te concurreren.

In de eerste helft van dit jaar is de winst van FrieslandCampina hard gedaald tot 8 miljoen euro. In de eerste helft van 2022 was de winst 139 miljoen. Het bedrijf zei toen dat de verkoop van de consumentenmerken onder druk stond door "hardnekkige inflatie en gedaalde koopkracht onder consumenten".

Er werken in totaal bijna 22.000 mensen bij FrieslandCampina, de meesten in Europa. Het bedrijf is een coöperatie. De eigenaren zijn zo'n 15.000 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. Zij leveren ook de melk die FrieslandCampina verkoopt en gebruikt voor het maken van babyvoeding, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten.

Wilt u iets kwijt over de gang van zaken bij FrieslandCampina? Mail naar gidi.pols@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl