Macron haalt migratieteugels aan, Franse Tweede Kamer verdeeld over wetsvoorstel
In de Franse Tweede Kamer begint morgen de behandeling van een omstreden wetsvoorstel over migratie. President Macron wil strenge maatregelen nemen om het aantal migranten en met name het aantal illegalen te beperken.
"We moeten een humaan beleid voeren en mensen opvangen die op de vlucht zijn voor geweld. Maar we kunnen niet alle ellende van de wereld in Frankrijk opvangen", zei Macron twee maanden geleden in een televisie-interview.
Die woordkeus leidde meteen al tot felle debatten. De linkse politicus Thomas Portes verweet Macron "de taal van extreemrechts en racisten" te gebruiken. En daarmee was ook meteen de toon gezet voor een verhit debat over de plannen.
'Hard én soepel'
In het wetsvoorstel van de regering staat dat migranten en asielzoekers aan meer en strengere eisen moeten voldoen om in Frankrijk te mogen blijven: het beheersen van de Franse taal wordt bijvoorbeeld een harde eis. Illegalen zullen sneller het land uit worden gezet. Maar ook mensen met een buitenlands paspoort die legaal in Frankrijk zijn kunnen de grens over worden gezet als ze "zich niet houden aan de waarden van Frankrijk".
Anderzijds wil de regering een verblijfsvergunning geven aan illegalen die werkzaam zijn in sectoren met arbeidstekorten, zoals de bouw. Ook komt er een speciale verblijfsvergunning voor medisch personeel uit het buitenland. De regering spreekt van "een wet met twee kanten": hard voor degenen die zich niet aan de regels houden en soepel voor migranten met een baan.
De nieuwe migratiewet werd vorige maand goedgekeurd door de Franse Eerste Kamer, de Senaat. Daar heeft 'rechts' de meerderheid. De Senaat voegde tijdens de behandeling een hele serie amendementen en wijzigingen aan de wet toe om de plannen van Macron verder aan te scherpen en strenger te maken.
Zo werd het regeringsplan om illegalen in onder meer de bouw te legaliseren vrijwel geheel uit het wetsvoorstel gehaald. De senatoren besloten ook om de bestaande medische hulp aan illegalen te verbieden. Ze zouden voortaan alleen nog recht hebben op medische hulp bij noodgevallen.
Dat laatste leidde tot protest van betrokkenen. Zo'n 3500 artsen en medici ondertekenden een 'verklaring van burgerlijke ongehoorzaamheid'. "Wij hebben de eed van Hippocrates afgelegd en zullen patiënten zonder verblijfsvergunning gratis zorg blijven verlenen."
Assemblée verdeeld
Vanaf morgen is de Tweede Kamer aan zet, de Assemblée. Die behandelt de wet zoals die is goedgekeurd door de Senaat. Er zal gezocht worden naar een compromis, waar uiteindelijk de Eerste en de Tweede Kamer het over eens moeten worden.
Maar in de Assemblée heeft niet één partij en niet één politieke kleur de meerderheid. De rechtse partijen zijn voor strenge migratieregels, en de linkse partijen willen het door de Senaat aangescherpte wetsvoorstel juist weer uitkleden. Macrons eigen partij is verdeeld: een meerderheid is vóór een strenger immigratiebeleid, maar een groep linkse dissidenten vindt de wet te streng.
Voor Macron staat er veel op het spel. Hij heeft hoogstpersoonlijk gehamerd op een strenger immigratiebeleid. Het wetsvoorstel moet, na de pensioenhervormingen van een jaar geleden, één van de belangrijkste maatregelen van zijn huidige tweede ambtstermijn worden.
Met oog op verkiezingen
Macron wil met strengere migratieregels ook rechts-radicale politici de wind uit de zeilen nemen. Over een half jaar worden er Europese verkiezingen gehouden. In de peilingen gaat de Rassemblement National van Marine Le Pen aan kop.
In 2027 worden in Frankrijk presidentsverkiezingen gehouden en ook daarbij gooit Le Pen hoge ogen, hoewel het nog ruim drie jaar duurt.
Macron wil met zijn migratiewet laten zien dat rechtse kiezers niet per se op Le Pen hoeven te stemmen als ze een streng immigratiebeleid willen.