NOS SchaatsenAangepast

Schouten geeft Pools schaatsweekend nog wat glans met goud op massastart

Schouten wint spannende sprint op massastart in Tomaszów net voor Blondin

De tandem Schouten-Groenewoud heeft weer goud opgeleverd op de massastart. Irene Schouten duwde in de allerlaatste meters van de wereldbekerrace in Polen haar schaats net eerder over de finish dan Ivanie Blondin uit Canada. De Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello pakte brons.

Schouten heeft met de zege het WB-weekend op de valreep nog wat glans gegeven. Het goud op de massastart was de enige gouden medaille van de Nederlandse schaatssters dit weekend in Tomaszów. Femke Kok pakte vrijdag en zaterdag wel twee medailles, maar eindigde vandaag naast het podium op de 1.500 meter.

Spannende sprint

Op de massastart is Schouten in het verleden weleens makkelijker naar de zege gesneld, zoals vorige week in Stavanger. In een spannende sprint moest Schouten nu op het laatst vol aan de bak.

Marijke Groenewoud (vierde) trok de sprint op anderhalve ronde voor het einde aan en Schouten kroop in de slipstream. Maar in de laatste 200 meter kwam Blondin nog akelig dichtbij.

Schouten sluit eerste WB-blok niet met lach af: 'Wilde beter zijn op 3.000 meter'

"Ik reed een laatste bocht die ik nooit eerder heb gereden. Ik ging heel slecht de bocht in en uit. Ik zag Blondin binnendoor komen", haalde Schouten de laatste meters terug. "De laatste ronde was wel een spektakel."

Toch kon Schouten - na brons op de drie kilometer en een door het transponderdebacle mislukte ploegenachtervolging - niet zeggen dat ze tevreden was met het weekend in Tomaszów. "Ik had liever een betere drie kilometer gewild."

Het wereldbekerschaatsen gaat volgend jaar verder in Salt Lake City. Nu beginnen de Nederlandse schaatsers de voorbereidingen op de NK Afstanden (28-30 december) die tussen kerst en oudjaar plaatsvinden. "Even lekker thuis, lekker eten, lekker bed en dan op naar de NK", sloot Schouten af. "Hopen dat ik daar hard kan rijden."

Takagi profiteert van absentie Leerdam

Eerder op de zondag liet Miho Takagi zien dat de 1.000 meter haar domein is bij absentie van Jutta Leerdam. Na haar zege op de 1.500 meter won de Japanse ook de kilometer in Polen. Met 1.15,28 was Takagi veel sneller dan de nummer twee Brittany Bowe (1.16,20) en Kimi Goetz (1.16,25).

Zonder Leerdam is kilometer domein van Takagi, Kok net naast podium in Polen

Zonder kilometerkoningin Leerdam - ze is op trainingskamp in Collalbo - lag het goud in Tomaszów voor het oprapen. Een kans voor Takagi was het om haar tweede WB-zege op de 1.000 meter te pakken. De Japanse versloeg immers Leerdam al in Peking.

In een direct duel met Bowe liet Takagi de Amerikaanse bijna een seconde achter zich. Takagi is de nieuwe leider in het wereldbekerklassement.

Kok was de beste Nederlandse: met een zeer behoorlijke tijd schaatste ze naar de vierde plek. Na een bescheiden opening van even boven de 18 seconden legde ze met een volle ronde van 27,59 de basis voor een eindtijd van 1.16,50.

"Ik had wel verwacht dat de andere meiden er nog onderdoor zouden komen", verklaarde een tevreden Kok na afloop. "Ik zat wel heel erg dichtbij, daar ben ik wel tevreden mee."

Kok is 'wel tevreden' met vierde plaats op 1.000 meter: 'Best constant'

Kok, vrijdag en zaterdag al goed voor zilver en brons op de 500 meter, was een maand geleden bij het eerste wereldbekerweekend in Japan ook knap vierde geworden. Deze besneeuwde zondagmiddag in Polen toonde ze aan dat haar kilometervorm goed zit, iets wat ze graag wil, zei ze donderdag.

"Als je een goede 1.000 meter hebt, ben je toch een completere sprinter. Ik wil niet iemand zijn die alleen goed is op de 500 meter, ik wil ook goed zijn op de 1.000 meter."

Nederlands podium in B-groep

De andere Nederlander Helga Drost startte voor de tweede keer in haar carrière in de A-groep op de kilometer. Na een bescheiden opening en eerste ronde finishte Drost in 1.18,53 als veertiende.

Met die tijd was Drost een stuk minder snel dan de snelste tijden uit de B-groep van zondagochtend. Daar schaatsten Naomi Verkerk (1.17,35), Elisa Dul (1.17,67) en Marrit Fledderus (1.17,72) naar een Nederlands podium.

Dag na transponderdebacle: hoe werkt het met de enkelbandjes?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl