Steven Bergwijn

Paar minuten voetbal bij RKC-Ajax en AZ-NEC worden 'serieus aangepakt'

Vier ploegen treden vanavond in vol ornaat aan voor in totaal hooguit vijftien minuten eredivisievoetbal.

In Waalwijk wordt de wedstrijd tussen RKC en Ajax, op 30 september gestaakt omdat RKC-doelman Etienne Vaessen bewusteloos raakte na een botsing met Ajacied Brian Brobbey, hervat in de 84ste minuut. De Amsterdammers leiden met 3-2.

In Alkmaar gaat het bij AZ-NEC (tussenstand 1-2) alleen nog maar om de laatste minuut en wat er aan extra tijd bij komt. Dat duel werd op 29 oktober in de 90ste minuut gestaakt, omdat NEC-spits Bas Dost plotseling naar de grond ging. De oorzaak bleek een ontstoken hartspier.

Bijna alles wat er voor een normale wedstrijd van negentig minuten moet worden geregeld, wordt ook voor zo'n kort inhaalduel opgetuigd. "We pakten het serieus aan", zegt ervaringsdeskundige Bart Vriends van Sparta Rotterdam, die vorig jaar een wedstrijd van 374 seconden speelde tegen Vitesse. Maar daarover later meer.

Eerst de wedstrijden van vanavond. Ajax, vijf weken geleden nog even hekkensluiter, moet zes minuten plus de blessuretijd standhouden om met 3-2 te winnen en zo te stijgen naar de zesde plek op de ranglijst.

AZ kan bij een zege over Feyenoord heen wippen en op de tweede plaats komen. Maar NEC leidt met 2-1 en ook de Nijmegenaren kunnen de drie punten goed gebruiken: bij winst klimmen de Nijmegenaren van de zestiende naar de twaalfde plek.

De stand in de eredivisie na de wedstrijd van zondag 3 december

In principe treden de vier elftallen aan met de voetballers die op het moment van staken op het veld stonden, waarbij de spelers die nu met een blessure kampen, vervangen mogen worden en niet meetellen als wissel.

Vanzelfsprekend zal NEC voor de revaliderende Dost een andere aanvaller opstellen. Daarnaast mag NEC-trainer Rogier Meijer nog twee spelers wisselen. AZ is al uitgewisseld, net als RKC.

Bij Ajax heeft John van 't Schip, die tijdens de wedstrijd van 30 september overigens nog helemaal geen trainer was, nog vier wissels over. Alleen Steven Bergwijn was in de 78ste minuut door toenmalig coach Maurice Steijn vervangen door jeugdspeler Amourricho van Axel Dongen.

Voor een inhaalduel, hoe kort ook, gelden de gebruikelijke protocollen. Zo reizen televisieploegen vaak met alle benodigde apparatuur af, is er beveiliging in en rondom het stadion en zit de VAR klaar in Zeist. Gekkenwerk?

"Ik schoot bijna in de lach toen de scheidsrechter floot voor het eindsignaal", vertelt Bart Vriends. De aanvoerder van Sparta reisde in april vorig jaar met zijn club af naar Arnhem om het restant van een duel met Vitesse uit te spelen. Die wedstrijd was ruim een maand eerder gestaakt, uit veiligheidsoverwegingen na een reeks incidenten met Vitesse-fans op de tribune.

Twee uur reizen

De spelers traden destijds zonder publiek aan voor zes minuten en veertien seconden extra tijd. De reistijd voor Sparta? Zo'n twee uur heen en daarna ook weer terug, bijna veertig keer langer dan het inhaalduel zou duren.

"Het was een lachwekkende wedstrijd. Het was zo kort dat er weinig zinnigs over te zeggen was. Zelf heb ik volgens mij één bal geraakt en een corner was het hoogtepunt van die zes minuten."

Vriends herinnert zich hoe de wedstrijddag van Sparta weinig verschilde van alle andere. Gewoon drie uur van tevoren een sportmaaltijd, een wedstrijdbespreking en een normale warming-up.

Trucje

"Maar we hadden wel getraind op het vasthouden van een voorsprong", zegt de 32-jarige verdediger. Sparta stond met 1-0 voor en had de drie punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. "We begonnen met een doeltrap en hadden een trucje bedacht om daar zo lang mogelijk over te doen", legt Vriends uit.

"Ik kwam na de wedstrijd in de mixed zone aan om de media te woord te staan en ik dacht: wat valt er in godsnaam over deze wedstrijd te zeggen? Het was vooral komisch."

Beluister de reactie van Vriends na afloop van het korte inhaalduel met Vitesse van vorig jaar:

Vriends in april 2022: 'Eén bal geraakt, maar blijdschap niet minder'

In de spelersbus terug naar Rotterdam hadden de spelers van Sparta het over "de krankzinnigheid van het hele tafereel", zegt Vriends.

Vriends realiseert zich dat er, hoe onhandig ook, weinig anders opzit dan de laatste minuten van een inhaalduel uit te spelen. "Het is vreselijk irritant om daarvoor je spullen te pakken en naar de andere kant van het land te reizen", zegt hij. "Maar als de uitslag nog niet vaststaat, wat voor alternatief heb je dan?"