NOS NieuwsAangepast

Papiergeld storten lukt soms niet door storingen, Geldmaat belooft beterschap

Met een volle portemonnee naar een Geldmaat om contant geld te storten: dat kan in teleurstelling eindigen. Automaten waar je papiergeld kunt storten zijn relatief vaak buiten werking. Uit cijfers die de NOS en de regionale omroepen verzamelden blijkt dat afgelopen maand gemiddeld zo'n 1 op de 12 automaten buiten werking was.

Dat is bijvoorbeeld vervelend voor winkeliers die de Sinterklaas-omzet van afgelopen weekend willen storten. "Je gaat op pad met veel geld uit je winkel", zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland. "Dat wil je graag snel afstorten. Als dat niet kan, dan rij je dus rondjes met geld. Als criminelen weten dat jij met dat geld op pad bent, loop je een risico."

Iemand die die hinder ervaart is Saskia Remeijsen. Ze heeft een tattooshop in Sliedrecht. Er zijn drie geldautomaten in de buurt, maar bij één is de stortfunctie uitgeschakeld en de ander staat in een winkel die om 17.30 uur sluit. "Dat is niet handig, want dan moet ik zelf ook werken", zegt Remeijsen. "Soms ga ik als het even rustig is, en dan moet je geluk hebben dat er geen rij bij de automaat staat en dat er geen storing is."

Voor grote bedragen maken de meeste ondernemers gebruik van zogeheten sealbag-automaten. Daar blijft het aantal storingen beperkt. Voor het storten van losse biljetten zijn ondernemers aangewezen op de bijna 1500 Geldmaat-automaten waar je kunt storten.

Check online

Geldmaat, dat voor de grote banken de automaten onderhoudt, belooft dat de grootste problemen in de loop van december opgelost zijn. Het bedrijf raadt mensen aan om vooraf online te controleren of de automaat in gebruik is.

Volgens Geldmaat heeft het prioriteit om de problemen op te lossen bij automaten waar je geld kunt opnemen. Mankracht en onderdelen zijn vooral daarop ingezet en er is bewust voor gekozen om een aantal automaten waar mensen geld kunnen storten uit te zetten.

Vaker werkende automaat

"We hebben afspraken met Geldmaat gemaakt en die worden niet gehaald", zegt MKB-voorman Vonhof over de storingscijfers. "We vinden dat het veel beter moet. Er komt een verplichting voor ondernemers aan om contant geld aan te nemen. Vóór die invoering moet dit wel opgelost zijn."

Geldmaat wijst erop dat er meer automaten zijn waar contant geld gestort kan worden dan volgens gemaakte afspraken verplicht is, juist vanwege de storingsgevoeligheid. Ook is ervoor gekozen automaten uit te houden als ze weinig gebruikt werden of als er genoeg alternatieven in de buurt beschikbaar zijn.

In het algemeen lukt het Geldmaat om de problemen bij de automaten terug te dringen. In september was nog gemiddeld 5,7 procent van de automaten waar je geld kunt opnemen in storing, in november was dat gemiddeld 4,7 procent. Dat is nog altijd hoger dan de afgesproken norm van 2,5 procent.

Van de automaten waar je kunt storten was in november gemiddeld bijna 8 procent in storing. In september was dat nog 12 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl